Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Wereldhavendagen 2014

Wereldhavendagen 2014: completer vind je het niet

Op 5, 6 en 7 september vonden dit jaar de jaarlijkse Wereldhavendagen plaats in de havens van Rotterdam. De Wereldhavendagen trokken dit jaar ruim 450.000 bezoekers, tegenover de 400.000 van vorig jaar. De dagen kenmerkten zich door de vele mogelijkheden van het evenement.

Informatie en educatie

Bij de Wereldhavendagen denk je misschien niet direct aan een evenement waarbij veel informatie wordt verstrekt aan bezoekers. Toch is dit zeker wel het geval. Zo kon je bijvoorbeeld informatie krijgen over werken in de havens en viel er veel te leren bij de calamiteitendemonstraties van onder andere de reddingsbrigade en de politie.

Indrukwekkende bezienswaardigheden van de Koninklijke Marine

Er was natuurlijk van alles te doen en te bekijken. Zo was het grootste en nieuwste Nederlandse marineschip Zr.Ms. Karel Doorman voor het eerst open voor publiek, waar erg veel belangstelling voor was. Een indrukwekkend gezicht, vooral in combinatie met de muzikale bijdrage van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. De Marine pakte dit jaar wederom flink uit, met demonstraties van het onderscheppen van drugskoeriers en het op spectaculaire wijze bevrijden van schepen die zogenaamd waren bezet door piraten. Het is een indrukwekkend gezicht om de Special Forces van de Nederlandse krijgsmacht aan het werk te zien. Ondertussen vlogen er ook helikopters over en werden er medailles uitgereikt. wereldhavendagen-2014-kok-watersport
Maar er was nog veel meer: zo kon de verkeerscentrale bezocht worden, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe het scheepvaartverkeer in goede banen wordt geleid. Ook was er te zien hoe groene energie wordt gemaakt op basis van mais, hoe een stalen meerpaal wordt aangebracht en hoe een inzamelschip afval verzamelt van zeeschepen.

Sloepenrace en drakenrace

Ook voor het amusement is gezorgd. Zo waren er mooie vuurwerkshows en werden demonstraties gegeven van het flyboarden. Er werden voorstellingen van Shakespeare opgevoerd en er werd flink op los geswingd bij de jazz-concerten. Ook werden er prachtige zandsculpturen gemaakt, die allemaal aan het thema van de Wereldhavendagen waren gerelateerd. wereldhavendagen-2014-kok-watersport-5 wereldhavendagen-2014-kok-watersport-4
Wat ook erg leuk was, was de sloepenrace op de Maas. Ruim 60 sloepen gingen de strijd met elkaar aan, om als snelste de 16 kilometer af te leggen. Een pittige uitdaging, want je moet heen én terug roeien! Dus heb je op de heenweg de stroming mee, dan heb je het op de terugweg wat zwaarder te verduren. Naast de sloepenrace was er ook een drakenrace. Maximaal 20 peddelaars nemen links en rechts plaats in de drakenboot. Deze naam is niet heel gek, omdat de boot wordt voorzien van een drakenkop, schubben en een bijpassende staart. De deelnemers peddelen tegelijk, wat mogelijk wordt gemaakt door een aanvoerder die het ritme aangeeft op een trommel. Zo’n race bestaat uit verschillende onderdelen, waardoor het extra spannend is om naar te kijken.
wereldhavendagen-2014-kok-watersport-2

Volgend jaar weer!

Dit is slechts een minimale greep uit het enorme aanbod aan evenementen en spektakels. Wij zijn er volgend jaar (4, 5 en 6 september) dan ook zeker weer bij. Ben jij ook bij de Wereldhavendagen geweest? We zijn benieuwd wat je ervan vond!