Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Zeilkleding

Zeilkleding: de ideale outfit

We krijgen vaak de vraag ‘welke zeilkleding heb ik nodig?’. Er is namelijk niets zo onaangenaam als het te koud of te warm hebben tijdens het zeilen. Op deze vraag is niet één antwoord. Bij warm, koud, nat en droog weer tellen andere regels wat betreft de juiste kleding. Daarom bestaat één set kleding helaas (nog) niet. In dit blog help we je met het samenstellen van de ideale zeiloutfit.

Materialen

De ervaren zeilers kennen ze waarschijnlijk nog wel: een geel oliepak of een regenpak met laarzen. De regen bleef buiten, maar in het zeilpak was het binnen de kortste keren vochtig omdat vocht/transpiratie niet naar buiten kon.

zeilen in een oliepak

Gelukkig is er veel innovatie op het gebied van zeilkleding geweest. Tegenwoordig zijn er manieren om een pak waterdicht én ademend te maken met een membraan of een ademde coating. 

Bijna elk merk heeft een eigen ademende stof ontwikkeld, die allemaal net even verschillen. Vast staat dat membraan het beste werkt en de langste levensduur heeft. Het bekendste membraan is van Gore-Tex, die het ook als eerste op de markt bracht. Uit ervaring weten wij dat Gore-Tex nog steeds kwalitatief het beste is. Musto heeft een lijn met Gore-Tex kleding. Ook Gore-Tex schoenen zijn verkrijgbaar. Dubarry en Musto hebben veel Gore-Tex schoenen en laarzen in het assortiment.

Kleed je naar het weer

Niet alleen het materiaal van de buitenste laag kleding is van belang, ook de lagen onder je jas of wetsuit zijn belangrijk. Zeilkleding is er om je warm te houden tegen snijdende kou en te beschermen tegen brandende zon. Verkleumen en verbranden kan zeilen een stuk minder leuk maken. Het is daarom erg belangrijk om je te kleden naar het weer.

Het drielagensysteem

Het drielagensysteem is een handige manier om de perfecte zeiloutfit samen te stellen.

Onderlaag

De onderlaag is de eerste laag. Deze laag wordt direct op de huid gedragen en haalt vocht van de huid, zodat je droog en warm blijft. Afhankelijk van het weer kun je het beste kiezen voor thermokleding van Musto, Magic Marine of een polyester sportshirt. Draag geen katoen! Dit zal nat worden en het zeilen een stuk minder comfortabel maken.

Middenlaag

De middenlaag bestaat uit een broek en een vest. Deze zorgen er voor dat je warm wordt en blijft. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Als het erg warm is kan je deze laag zelfs overslaan. Synthetische kleding is de beste keuze voor de middenlaag. Denk hierbij aan een fleecevest of een soft shell vest. Draag nooit katoen als middenlaag.

Buitenlaag

De buitenste laag moet het vocht dat door de eerste twee lagen komt naar buiten werken. Daarnaast moet deze laag bescherming bieden tegen wind, water en kou. Een goed zeilpak biedt bescherming tegen al deze elementen en zorgt voor comfort. 

Zeilen trapeze

Schoenen en laarzen

Kies je voor zeillaarzen of schoenen? Ook dit is volledig afhankelijk van je situatie. Als je veel over de boot beweegt en ’s avonds weer aan de kant staat zijn zeilschoenen de beste keuze. Deze zijn namelijk comfortabeler dan laarzen. Schoenen laten wel altijd water door in tegenstelling tot laarzen, die waterdicht zijn.

Wanneer je in een kleine open zeilboot vaart, dan zijn neopreen zeillaarzen de beste keuze. Deze houden je voeten niet droog maar wel warm. Deze worden vaak gedragen onder een wetsuit. Hang je veel in de trapeze? Dan zijn er neopreen zeil laarzen met een extra flexibele zool.

Boot laarzen houden je voeten wel droog. De warmte is afhankelijk van de sokken die je draagt. Bootlaarzen van Dubarry, Lizard en Musto zijn waterdicht, ademend en licht. Wanneer je de laarzen zo nu en dan gebruikt zijn rubber laarzen van Talamex een goed alternatief.

Hou je hoofd koel

Doe een pet op als de zon schijnt. Smeer je daarnaast goed in, want je verbrandt snel op het water met mogelijk een zonnesteek als gevolg.

Bij kouder weer raden we aan om een goed isolerende muts te dragen. Je verliest maar liefst 40% van je lichaamswarmte via je hoofd.

Zeilen jeugd

Veiligheid gaat voor alles

Zorg er daarom voor dat je een goed zwemvest of reddingsvest hebt. De meeste wedstrijdzeilers dragen een zwemvest met drijfvermogen, omdat dit het bewegen makkelijker maakt.

Zorg dat je zeilkleding past bij je type boot

Het is belangrijk om je outfit aan te passen aan de boot waar je in zeilt. Als je vaart in een kielboot, bijvoorbeeld een valk, heb je andere zeilkleding nodig dan wanneer je vaart in een zwaardboot. Op basis van deze twee soorten boten hebben wij de volgende outfits samengesteld:

Zwaardboot:

In de zomer kan je het beste een wetsuit dragen tijdens het zeilen. Mocht het een dag net niet warm genoeg zijn, dan kun je dit combineren met een neopreen top of een spraytop.

 • Zwemvest
 • Neopreen schoenen
 • Dun wetsuit
 • Standaard zeilhandschoenen
 • Pet
 • Optioneel: hangbroek of trapezebroek
 • Optioneel: een neopreen top of een spraytop als het te koud is

In de winter, het najaar en het voorjaar is het vaak een stuk kouder op het water. Een dun wetsuit is dan veel te koud. Een dik wetsuit of een droogpak zorgen voor meer warmte. Als het warm is verlies je ook veel warmte via je hoofd, handen en voeten. Een goede muts, zeilhandschoenen en warme neopreen zeillaarzen en sokken zorgen er voor dat je het niet koud hebt.

 • Zwemvest
 • Neopreen zeillaarzen
 • Neopreen sokken
 • Dik wetsuit (met spraytop) of droogpak (met onder- en middenlaag)
 • Neopreen zeilhandschoenen
 • Muts
 • Optioneel: hangbroek of trapezebroek

Laser zeilen

Kielboot:

Een zeiljas en zeilbroek met goede onderkleding zijn een must op een kielboot. Draag hieronder een paar bootlaarzen. Denk ook aan een pet of een muts, afhankelijk van het weer, en goede zeilhandschoenen.

 • Onderlaag
 • Middenlaag
 • Zeilbroek
 • Zeiljas
 • Bootlaarzen
 • Reddingsvest
 • Standaard handschoenen (zomer) of neopreen handschoenen (winter) of Gore-Tex waterdichte handschoen van Musto (winter)
 • Pet of muts

In onderstaand filmpje wordt aanvullende informatie gegeven:

De perfecte zeiloutfit kopen?

Wil jij je optimaal voorbereiden op het nieuwe watersportseizoen? Dan is de juiste zeilkleding onmisbaar. In onze watersportwinkel vind je de allernieuwste collecties van alle bekende merken, zoals Musto, Dubarry, Roosenstein, Paul & Shark, Zhik en nog veel meer. Onze experts staan klaar om je te helpen onder het genot van een kop koffie. Het is uiteraard ook mogelijk om de zeilkleding online aan te schaffen via onze webshop.

Kijk ook eens in de zeilkleding outlet voor goedkope zeilkleding en schoenen. Nooit meer een aanbieding missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.