Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Ultramar waterdicht

Zelf je zeil of bootkap schoonmaken met doekreinigers

Is je bootkap wel aan een opknapbeurt toe? Met de juiste reinigingsmiddelen ziet je bootkap er snel weer fris en schoon uit. We hebben ons assortiment uitgebreid met een aantal nieuwe merken, waaronder Sjippie en Rokimi. Beide merken bieden schoonmaak- en onderhoudsproducten voor tentdoek en bootkappen. In dit blog gaan we dieper in op het reinigen en beschermen van doeken en vertellen we hoe je zelf je bootkap kunt reinigen.

Feiten en fabels

Het is een feit dat zeilen en bootkappen het zwaar te verduren krijgen op het water. De zon, zout, zand, algen, schimmels en andere soorten vervuiling beschadigen het doek. De doeken reinigen en beschermen is daarom zeker geen overbodige luxe. Veel booteigenaren zullen vaak gehoord hebben dat je dit moet doen met groene zeep. Groene zeep zou namelijk verkleuring tegen gaan. Dit is waar, en het doek zal ook zeker niet beschadigd worden. Kortom: groene zeep zou een veilige keuze zijn.

Dit is niet waar. Groene zeep heeft namelijk een groot nadeel, en dat is dat er een vettige laag achterblijft na het reinigen. Ook met goed afspoelen zullen er resten blijven zitten. En dit is precies wat je niet wilt hebben. Dit is namelijk de perfecte plek voor schimmels, algen en ander vuil om zich te nestelen. Hierdoor ontstaan er al snel weer groene plekken en weervlekken op de doeken, en dat wil je natuurlijk niet hebben.

En dan is er nog een groot nadeel. Dit zelfde vettige laagje zorgt er voor dat het moeilijker is om bootkappen waterdicht te maken. Het impregneermiddel werkt niet goed op de plekken waar nog resten groene zeep zitten. Kortom: Gebruik geen groene zeep.

Hoe reinig je dan wel je zeil of bootkap?

Met de producten van Rokimi, Sjippie of Starbrite weet je wel zeker dat je zeil of bootkap goed beschermt is. Hiervoor hebben deze merken meerdere producten ontwikkeld, speciaal voor tendoek en bootkappen. Hieronder leggen we uit hoe je zelf je bootkap kunt reinigen.

Zelf je bootkap reinigen en beschermen

Voor je buiskap geldt hetzelfde als voor je zeil: spoel deze regelmatig af met leidingwater. Een paar keer per jaar opnieuw impregneren zorgt er voor dat vervuiling bijna niet kan hechten aan het doek. Om het doek schoon te houden is dan alleen water nodig.

bootkap reinigen

Als je doek onder de schimmel en groene algen zit is het tijd om deze te reinigen. Zoals je ziet is het resultaat het waard. Ook hier werken we weer met drie stappen.

Stap 1: bootkap reinigen

De bootkap schoonmaken begint met het aanbrengen van warm water met een zachte borstel. Vervolgens breng je de hood & Tent Shampoo op een natte doek aan. Je kan hier eventueel ook een spray voor gebruiken. Laat de shampoo 20 minuten inwerken en borstel het vuil er af. Spoel het doek vervolgens goed af en laat het drogen.

Stap 2: zware vervuiling verwijderen

Zijn er vlekken die je niet schoon krijgt geborsteld? Gebruik voor deze vlekken dan de Heavy Duty Cleaner. Breng dit aan met een spray op de vlek en laat dit inwerken tot de vlek weg is. Vervolgens weer goed afspoelen en laten drogen

Stap 3: impregneren

Om de bootkap vervolgens waterdicht te maken breng je hood & Tent protector aan, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Dit zorgt voor een nog betere bescherming. Breng dit niet aan op de ramen. Laat het doek vervolgens goed drogen.

Na deze behandeling ziet ook de bootkap er weer prachtig uit, is beschermd tegen vuil én is waterdicht.

Merken doekreinigers

Het beste kies je voor een betrouwbaar kwaliteitsmerk, zo weet je zeker dat het reinigingsproduct goed werkt en dat het resultaat duidelijk zichtbaar is. Wij hebben diverse topmerken in ons assortiment, zowel beschikbaar in onze webshop als in onze watersportwinkel. Rokimi, Sjippie en Starbrite bieden diverse reinigingsproducten aan, geschikt voor zowel bootkappen als cabriotops, tentdoeken en zeilen.

Rokimi

De doekreiniger van Rokimi dringt door tot in de vezels waardoor het oppervlak grondig wordt gereinigd. Vlekken en vuil van modder, groene aanslag en regen, kunnen eenvoudig worden verwijderd met de Rokimi Heavy Duty Cleaner.

Sjippie

Sjippie biedt een breed scala aan reinigingsproducten aan, speciaal voor boten en watersportartikelen. De reinigers van Sjippie reinigen en beschermen de oppervlakten van de doeken en zeilen, met een milde samenstelling. Toch kan je hiermee hardnekkige vlekken eenvoudig verwijderen en laat het een extra beschermlaag achter op het doek of zeil.

Starbrite

Starbrite biedt diverse bootonderhoudsproducten aan, zoals doekreinigers die effectief hardnekkig vuil verwijderen. De reinigingsproducten van Starbrite zijn geschikt voor stoffen oppervlakten, zowel binnen als buiten. Ondanks het krachtige reinigingsmiddel, zorgt het ook voor bescherming van je doek of zeil.

Doekreinigers en doekwaterdichting voor de boot kopen?

Onderhoudsproducten nodig? Dan ben je bij KOK watersport aan het goede adres. We hebben schoonmaakmiddelen voor bootkappen. Heb je een vraag, of heb je advies nodig? We helpen je graag.

Dit is mogelijk in onze watersportwinkel, maar online contact opnemen kan natuurlijk ook. Daarnaast hebben we geregeld interessante aanbiedingen van onze reinigingsproducten, dus geef je op voor onze nieuwsbrief om hier altijd van op te hoogte te zijn.