Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons

Bij de uitrusting van een boot horen ook stootwillen, deze zijn essentieel om beschadigingen aan de buitenzijde van de boot te voorkomen. Vooral bij het aanleggen en tijdens het deinen van de boot wanneer deze stilligt is het van belang dat de fenders op de juiste plek hangen. Ze dienen als buffer tussen de boot en de kade of een ander vaartuig.

Waar plaats je een stootwil?

In de eerste instantie wil je de romp en de boeg van de boot beschermen tegen krassen en stoten. Hier plaats je de fenders, vaak kan dat vanaf de reling iets naar beneden. Afhankelijk van hoe groot je boot is en op hoeveel plekken je deze wilt beschermen heb je een keuze uit verschillende typen stootwillen.

Hoe bevestig je een stootwil

Er zijn verschillende manieren om een stootwil te bevestigen. De eerste methode en wellicht het meest voor de hand liggende manier is met een knoop in de lijn, meestal de mastworp. Een andere manier om de stootwil vast te leggen is met een fenderklem. Deze zijn ideaal om snel de hoogte van de fenders bij te kunnen stellen of makkelijk los te maken.

Wat is het verschil tussen een stootwil en een fender?

De naam stootwil wordt over het algemeen meer gebruikt voor het wat kleinere formaat, terwijl het woord fender juist meer voor de wat grotere uitvoeringen wordt toegepast. De functie is uiteindelijk voor beiden hetzelfde: het beschermen van de boot tegen beschadiging bij stoten. Veel stootwillen en/of fenders bestaan in verschillende afmetingen, zowel groot als klein. De namen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt voor zowel de grote als kleinere versies.

Welke soorten fenders zijn er te krijgen?

Er is een breed assortiment aan stootwillen te vinden. In diverse vormen en met verschillende functies. Hieronder benoemen wij de soorten fenders die in onze (web)winkel te vinden zijn.

Majoni Fenders

De Majoni fenders hebben een langwerpige vorm en zijn voorzien van ogen aan beide zijden om ze te bevestigen. Dit kan zowel verticaal als horizontaal. De fenders zijn duurzaam en van goede kwaliteit, ze gaan dan ook lang mee. Je kan dit type fenders in verschillende maten vinden, ze zijn geschikt voor zowel kleine boten als de wat grotere boten.

De Talamex stootwillen (Made by Majoni) zijn van een hoogwaardige kwaliteit en scherp geprijsd en al jarenlang razend populair, het Star model is verreweg het meest verkochte exemplaar. De Star is geschikt voor bijna iedere toepassing en verkrijgbaar in tal van maten. De duurzame Heavy Duty uitvoeringen kunnen dankzij de massieve kop extra belast worden en zijn ideaal voor frequent gebruik. 

De stootwillen beschikken over stevige ogen en een kogelventiel. Via het ventiel en met behulp van een adapter en fietspomp zijn de boeien snel op te blazen. Je kan ook een speciale stootwilpomp gebruiken. Er is tevens een klein handpompje verkrijgbaar waarmee je eenvoudig een beetje lucht toevoegt.

Steigerfenders

Steigerfenders zijn bevestigd aan de steiger in plaats van aan je boot. Dit spaart ruimte aan boord, het ligt altijd klaar en zorgt ervoor dat je boot op de meest cruciale plek beschermt is. Deze fenders zijn er in verschillende lengtes en diverse varianten. In rechte strippen, in een hoek gebogen, of flexibel en buigbaar.

Ringfenders

Deze stootwil is speciaal ontworpen voor het beschermen van het kluisgat. Dit is de plek van waar het anker wordt neergelaten en weer opgehaald. Hier is de kans op beschadiging dus relatief groot.

Opstap stootwillen

Zowel de opstapfender als de trapfender bieden naast bescherming voor je boot ook een hulpmiddel om aan boord te klimmen. Met een opstap of 2,3, of 4 treden is deze stootwil multifunctioneel.

Boegfenders

De boegfenders beschermen de voorkant van de boeg en zijn verkrijgbaar in rechte variant, gebogen met een hoek of als kopleguaan. Die laatste variant is gebogen en biedt bescherming aan de punt van de boeg. De rechte boegfender is het meest geschikt voor de wat modernere (zeil)boot.

Bolfenders

De bolfenders zijn balvormige stootwillen die vaak gebruikt worden voor de wat grotere boten zoals jachten of grote zeilschepen. Deze stootwillen zijn sterk en door de wat dikkere vorm houden ze meer afstand tussen de boot en de kade of een ander vaartuig. Verkrijgbaar in diverse diameter.

Dumpy Fenders

De Dumpy stootwil is plat aan de onderkant en heeft een wat meer ronde bijna ei-achtige vorm. Deze fender wordt vooral aangeraden voor de wat lager liggende boot. Ze zijn compact, maar oogt wat log.

Platte fenders

De Platte stootwil is gemaakt van een soort schuim en niet opblaasbaar. Het wordt ook wel als kussentje aan boord gebruikt. Het voordeel van deze kleine fender is dat hij compact is en dus weinig ruimte inneemt aan boord.

Toebehoren

Niet geheel onbelangrijk zijn de fender accessoires. Denk hierbij aan een fender pomp om de stootwillen op te blazen, aan een fenderhoes of fenderhouder om de stootwillen op te bergen. Zo zijn er nog een aantal onderdelen meer die praktisch zijn bij het gebruik van fenders. 

Bevestigingsmateriaal

In ons assortiment vind je kant-en-klare lijnen (voorzien van een oogje) die je eenvoudig aan de stootwillen kan bevestigen. Ze zijn leverbaar in een luxe gevlochten en 3-strengs polypropyleen uitvoering.

Een stootwil moet ook ergens aan worden bevestigd. Dit kan door de lijn aan de railing te knopen, maar er zijn ook speciale klemmen beschikbaar. Hiermee kan je de stootwillen in hoogte verstellen en van positie veranderen. 

Stootwilhouders

Het is raadzaam om de stootwillen die je (tijdelijk) niet gebruikt netjes op te bergen in een fenderkorf. Zo blijft het opgeruimd aan boord en voorkom je dat ze tijdens het varen alle kanten op rollen. Daarnaast zijn de kussens snel grijpbaar tijdens het afmeren bij een steiger of in een sluis.

Stootwilhoezen

Voor de Majoni Star fenders zijn er speciale hoezen verkrijgbaar die de kussens schoonhouden en de scheepsromp beschermen tegen krassen en vuil. De hoezen houden ook uv-straling tegen.

Stootwillen voor elke toepassing

We hebben de stootwillen genoemd die het meest gebruikt worden aan boord, maar uiteraard zijn er nog veel meer soorten om de range compleet te maken. Zo vind je in ons assortiment ook ankerboeienboegfenders en bolfenders (ook wel kogelfenders genoemd). Laatstgenoemde worden ook goed verkocht. Door de grote bolling werken ze perfect als de boot erg schuin wegloopt. Daarnaast zorgt het grotere formaat voor een betere bescherming van zwaardere schepen en als je op bijvoorbeeld ruig water ligt.

De multifunctionele ringfenders kan je gebruiken voor markering van een ankerlijn of om de boeg te beschermen tegen klappen van het anker. Op zoek naar een steigerstootrand, ofwel steigerfender? Ook deze hebben wij. Je kan zelfs stootwillen kopen die inzetbaar zijn als opstap of zwemtrap.

Stootwillen kopen?

Stootwillen kunnen niet ontbreken in de standaarduitrusting van iedere boot. Ontdek ons uitgebreide aanbod van Talamex stootwillen en toebehoren in de webshop. Weet je niet precies welk exemplaar je het best kan aanschaffen voor jouw boot? Neem gerust contact met ons op voor advies! Je kan natuurlijk ook langskomen bij de watersportwinkel om de fenders te bekijken en vragen te stellen aan een van onze productspecialisten. We helpen je graag om de juiste stootwillen te kopen.