Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

Bilgepompen

KOK watersport biedt een ruime keuze aan bilgepompen voor toepassing aan boord van een zeil- of motorboot van verschillend formaat. Zo vind je in ons assortiment automatische en niet-automatische pompen, elektrische pompen op 12 of op 24 volt, compacte en robuuste pompen, pompen met een flexibele monding voor eenvoudige installatie, pompen met een diversiteit aan behuizingen en verschillende capaciteit pompvermogen.

Lees meer

Uitgelichte merken voor bilgepompen

43 resultaten (1-43)
Sorteren op:

Wat is een bilge?

De bilge is de laagste plaats aan boord en bevindt zich onder de waterlijn. In de bilge kan bilgewater ontstaan. Deze vloeistof bestaat uit een combinatie van water, olie, chemicaliën en wellicht ook schoonmaakmiddelen die aan boord zijn gebruikt. Om een te hoog waterniveau, stank en groei van bacteriën te voorkomen is het belangrijk om dit water overboord te pompen.

Wat is een bilgepomp?

Om het bilgewater te verwijderen kan je gebruik maken van een bilgepomp. Deze pompen lozen gemakkelijk het bilgewater uit de boot. Er zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar, welke je kiest is afhankelijk van het volume dat nodig is en de grootte van de boot. Een automatische bilgepomp schakelt zichzelf in door een sensor die water detecteert. Een handmatige bilgepomp werkt alleen als deze wordt aangezet.

Bilgepomp met vlotterschakelaar

Bij een kleine boot volstaat in sommige gevallen een emmer of een handlenspomp. Grotere boten zijn vaak voorzien van een elektrische bilgepomp, soms zijn er zelfs meerdere pompen aanwezig aan boord. Dit is vaak van toepassing bij grote schepen en / of wanneer er schotten in de bilge zitten.

In dit geval worden de pompen meestal geschakeld door een vlotterschakelaar zodat het water ook automatisch overboord wordt gepompt wanneer je niet aanwezig bent. Een vlotterschakelaar minimaliseert tevens het onnodig lopen van de pomp. 

Bilgepomp schakelaar

Bilgepompen zijn verkrijgbaar met of zonder ingebouwde vlotterschakelaar. Een pomp zonder ingebouwde schakelaar kan worden uitgebreid met een externe vlotterschakelaar, deze zijn in onze shop los verkrijgbaar. Pompen die zijn voorzien van een ingebouwde vlotterschakelaar zijn over het algemeen wat groter dan pompen die geen ingebouwde schakelaar hebben, de laatste is vaak te herkennen aan zijn ronde vorm.

Automatische bilgepomp

Via een draadverbinding schakelt  de pomp automatisch in bij een bepaald waterniveau. De meeste schakelaars schakelen in bij ca. 50mm waterhoogte en schakelen uit bij ca. 20mm waterniveau.

Bilgepomp 12v of bilgepomp 24v nodig?

Je kan ervoor kiezen om een bilgepomp op 12 volt of op 24 volt aan te schaffen. Let goed op de aansluiting die je gaat gebruiken voor de pomp als je een keuze maakt. De pompen kunnen het begeven als het voltage niet overeenkomt.

Er zijn ook pompen zoals de Lopro van Rule of Sub Smart van Whale met een elektronische sensor, deze hebben het voordeel van geen bewegende delen.

Bilgepomp filter en reiniging van de bilgepomp

Een bilgepomp is voorzien van een filterhuis die het grofste vuil tegenhoudt en het bilgewater via een slang afvoert. Houdt wel in de gaten dat er geen metaaldeeltjes in de bilge geraken en door het filterhuis heen slippen. Deze deeltjes kunnen schade aan de pomp veroorzaken. Mocht je bilgepomp niet meer werken dan is het aan te raden om de bilge in de eerste instantie goed schoon te maken met speciale reinigingskussens en -doeken, verkrijgbaar in onze shop.

Bilgepomp slang

Bilgepompen werken met een afvoerslang. De meest gangbare slangen zijn die met een diameter van 19 of 25 millimeter. Er bestaan ook nog grotere pompen met zelfs 28 of 32 millimeter slangmaat. De afvoerslangen zijn verkrijgbaar in onze winkel en webshop.

Er is ook een pomp die aan beide kanten met slangen werkt, voor zowel de zelf aanzuigende als de afvoerende zijde. De Puppy Pump van Jabsco kan werken met aanzuigende slang (met een maximale Hoogte van 1,20 meter). Zorg er dan wel voor dat er een korf in de bilge hangt die verbonden is met de aanzuigende slang.

Bilgepomp installeren

Bij het monteren van de bilgepomp plaats je de pomp op de laagste plek in de bilge. Er zijn verschillende maten bilgepompen beschikbaar, zo kan je voor elke bilgeruimte wel een geschikte pomp vinden. De bilgepompen kunnen nogal van elkaar verschillen, lees dus altijd goed de instructies als je een nieuwe pomp installeert. Let er hierbij op of je te maken hebt met een bilgepomp van 12v of 24v, een bilgepomp met vlotter, wat de mogelijke en gewenste opvoerhoogte is, of de slang voldoende lengte heeft en of de bilgepomp handmatig of automatisch gebruik betreft. 

Op een automatische pomp kan er met een speciaal schakelpaneel worden gewisseld tussen handmatig of automatisch gebruik. https://kokwatersport.nl/product/rule-schakelpaneel-voor-bilgepomp-24v/52085

https://kokwatersport.nl/product/talamex-schakelpaneel-voor-bilgepomp-12v/39798

https://kokwatersport.nl/product/rule-schakelpaneel-voor-bilgepomp-12v/54035

Bilgepomp kopen: onze merken

Bij KOK watersport verkopen wij bilgepompen van de merken Jabsco, Rule, Whale, Johnson en Attwood, zowel in de fysieke winkel als online. Zodat je altijd  een goede keuze kan maken voor de beste bilgepomp voor jouw boot gebaseerd op basis van persoonlijke voorkeur, afmetingen, slangdiameter en/of het praktisch vervangen van een bestaande pomp.