Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
boot verven

Epifanes verfsystemen

De producten van Epifanes worden al sinds 1902 wereldwijd door zowel klussende watersporters als professionele bootbouwers gewaardeerd. De verfsystemen staan bekend om de gemakkelijke verwerking, lange levensduur en mooie vloeiing. Daarnaast biedt het assortiment een ruime kleurkeuze. In dit blog gaan we dieper in op het aanbod.

Compleet assortiment

Epifanes heeft voor iedere booteigenaar een passend verfsysteem die het schip langdurig zal verfraaien en beschermen. Het merk biedt ook tal van aanverwante producten. Het assortiment bestaat onder meer uit blanke lakken, kleurlakken, primers, antifoulings, plamuren, verdunningen, onderhoudsproducten voor teak en poetsmiddelen.

1- of 2-componentensysteem

Bij het selecteren van een verfsysteem kun je kiezen voor een 1- of 2-componentensysteem. Een 1-componentensysteem is gemakkelijk te verwerken en geschikt om over een 2-componentenverf te gebruiken. Daarnaast biedt het onderhoudsgemak en droogt het goed bij lagere temperaturen. Een 2-componentensysteem is slijtvast en heeft een uitstekend glansbehoud. Door de snelle droging is aanbrengen wel iets lastiger en het kan niet over een 1-componentensysteem gebruikt worden.

Bootlakken

Bootlak, ook wel jachtlak, bootvernis of botenlak genoemd, beschermt het schip tegen schade door uv-straling en (zee)water. Daarnaast geeft het een mooie glans en is het goed bestand tegen slijtage en krassen. Epifanes bootlak komt in zowel transparante als kleurrijke varianten en de vernis kent verschillende afwerkingen (zijdeglans, hoogglans, satijnglans en halfglans). Hoe meer glans, des te beter de waterafstotende eigenschappen.

Epifanes biedt jachtlakken voor elke toepassing waar een goede bescherming gewenst is. Elke Epifanes lak heeft zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. Hieronder geven we een globale omschrijving van een aantal bootlakken.

boot schilderen

Epifanes Bootlak Blank

Epifanes Bootlak Blank is een klassieke transparante vernis op basis van houtolie, fenol en alkydhars. De 1-componentenlak heeft een hoogglans afwerking en een groot elastisch vermogen, wat scheurvorming op werkend hout voorkomt. Daarnaast biedt het een optimale vloeiing, hoge uv- en waterbestendigheid, mooie ‘bolle’ glans en langdurig glansbehoud. Epifanes Bootlak Blank is toepasbaar op massief kaal hout, zoals mahonie, en hechthout binnen en boven de waterlijn.     

Epifanes Hardhoutolievernis

Epifanes Hardhoutolievernis is een blanke 1-componenten bootlak op basis van alkyd, houtolie en fenolhars. De vernis heeft een hoogglans afwerking en hecht uitstekend op oliehoudende houtsoorten, zoals teak en eiken. Het uv-filter beschermt tegen verkleuring en de buitenduurzaamheid is uitstekend. Epifanes Hardhoutolievernis is geschikt voor binnen en buiten boven de waterlijn.

Epifanes Mono-urethane Jachtlak

Epifanes Mono-urethane is een hoogglans 1-componenten kleurlak met een hoge water- en weerbestendigheid. Daarnaast kenmerkt deze vernis zich door de snelle doorharding, goede buitenduurzaamheid, hoge dek- en kleurkracht en het lange glansbehoud. Epifanes Mono-urethane is geschikt voor binnen en buiten (boven de waterlijn) en toepasbaar op polyester, staal, hout en aluminium.  

Epifanes Poly-urethane Jachtlak

Epifanes Poly-urethane is een hoogglans 2-componenten kleurlak op basis van polyesterhars. De chemische samenstelling zorgt voor een buitengewone stoot-, kras- en chemische bestendigheid. Daarnaast heeft de vernis een hoge dekkracht, optimale buitenduurzaamheid, goed glansbehoud en hoge weer- en waterbestendigheid. De jachtlak is geschikt voor toepassing boven de waterlijn op aluminium, hout, polyester, staal en bestaande verflagen. Bij toepassing op polyester dient als ondergrond de Epifanes Poly-urethane Primer te worden gebruikt en bij verwerking op hout, staal en aluminium is de Epifanes Epoxy Primer noodzakelijk. In onderstaand filmpje zie je hoe de Poly-urethane Jachtlak wordt toegepast.  

Onderhoudsproducten voor teak

Bij blootstelling aan zonlicht en regen zal teak langzaam gaan verkleuren en uiteindelijk vergrijzen. Daarnaast kan het materiaal vlekkerig worden door luchtvervuiling, schimmels en bacteriën. Epifanes heeft twee producten ontwikkeld speciaal voor onderhoud van teak: Epifanes Teak-O-Clean & Bright en Epifanes Teak-O-Bello.    

Epifanes Teak-O-Clean & Bright

Epifanes Teak-O-Clean & Bright reinigt en herstelt de originele kleur van teak en andere hardhoudsoorten. De cleaner is eenvoudig toe te passen en verwijdert vuil en aanslag zonder de kitnaden aan te tasten. Het onderhoudsproduct is geschikt voor binnen en buiten (boven de waterlijn) en zowel zoet als zout water.   

Epifanes Teak-O-Bello

Beschermingsmiddel Epifanes Teak-O-Bello voorkomt vernieuwde vergrijzing van teak en andere hardhoutsoorten. Het is snel een eenvoudig te verwerken, biedt langdurige bescherming en gaat schimmelvorming tegen. Net als de Epifanes Teak-O-Clean & Bright is dit middel niet schadelijk voor de kitnaden en geschikt voor zowel binnen als buiten (zoet en zout water).

Primers

Epifanes heeft diverse primers in het assortiment met elk hun eigen kenmerken. Hieronder gaan we dieper in op een aantal producten.

Epifanes Interimcoat

Epifanes Interimcoat is een 2-componentensysteem op basis van epoxy- en vinylhars. De primer is als algemene hechtlaag toepasbaar op polyester, staal, hechthout en aluminium (binnen en buiten, onder en boven de waterlijn). Verwerking geeft een grof oppervlak met uitstekende hechtingseigenschappen voor de opvolgende lagen. Interimcoat kan ook gebruikt worden als hechtprimer voor diverse antifoulings op polyester en als afsluitende hechtlaag over epoxysystemen. De primer is universeel overschilderbaar met alle 1- en 2-componenten verfsystemen.  

Epifanes Epoxy Primer

Epifanes Epoxy Primer is een 2-componentensysteem op basis van epoxyhars en zinkfosfaat. De primer kan toegepast worden als vullende grondlaag op (hecht)hout en polyester of als roestwerende primer op staal en aluminium (binnen en buiten, onder en boven de waterlijn). Epifanes Epoxy Primer is goed schuurbaar, heeft een uitstekende hechting en is overschilderbaar met tal van Epifanes 2-componentensystemen, zoals Epifanes Epoxy HB Coat, Epifanes Interimcoat en Epifanes Poly-urethane Jachtlak.

Epifanes Multi Marine Primer

Epifanes Multi Marine Primer is een universele 1-componentenprimer die veel eigenschappen van afzonderlijke primers combineert. Op polyester, harde kunststoffen, staal, hout, zink en aluminium ondergronden is het inzetbaar als hecht- en tussenprimer boven de waterlijn. Daarnaast is het alles-in-één-product te gebruiken als reparatieprimer over bestaande 1- en 2-componentensystemen. Het kan tevens aangebracht worden over uitgeharde, ontvette en geschuurde epoxylagen. De Multi Marine primer heeft een hoog dekkend vermogen, uitstekende roestwerking op staal en goede vuleigenschappen op hout. Daarnaast is het systeem sneldrogend en goed schuurbaar.

Antifoulings

Door antifouling op het onderwaterschip aan te brengen voorkom je dat kleine organismen, mosselen en algen zich aan de romp van de boot vasthechten. Epifanes heeft diverse soorten antifoulings in het assortiment. We lichten er twee uit.

Epifanes Copper-Cruise

Epifanes Copper-Cruise is een zelfslijpende antifouling met een optimale koperafgifte voor een langdurige aangroeiwering. De harde, schobbare laag maakt de antifouling geschikt voor alle houten, stalen en polyester boten varend tot 30 knopen op zoet, brak en zout water. Copper-Cruise is toepasbaar op Epifanes Interimcoat, Epifanes CR Antifouling Primer en Epifanes Underwaterprimer. Daarnaast is het ook inzetbaar over bestaande harde, zelfslijpende antifoulings vrij van verontreinigingen.

Epifanes Foul-Away

Epifanes Foul-Away is een kopervrije zelfslijpende onderwaterverf geschikt voor gebruik bij snelheden tussen 5 en 15 knopen. De antifouling is ontwikkeld voor boten varend op zoetwater, maar kan zoutwater ook kort verdragen (maximaal 3 weken). Foul-Away kan zonder gevaar voor galvanische corrosie worden toegepast op metalen boten en is ook geschikt voor polyester, hout en staal. Het kan ook direct worden aangebracht op bestaande zelfslijpende en harde antifoulings. Voor een duurzaam resultaat is het raadzaam om voor verwerking eerst een primer (Epifanes Interimcoat) en osmose preventiesysteem (Epifanes HB Coat) aan te brengen. Je kan ook alleen de Epifanes Underwaterprimer gebruiken, maar dan is de osmosebescherming niet van toepassing.  

Antifouling advies

In ons blog Antifouling aanbrengen, de complete handleiding vind je meer informatie over het aanbrengen en verwijderen van antifouling.

Plamuren

Plamuur is ideaal voor het repareren van beschadigingen aan de boot en voor het opvullen van oneffenheden. Epifanes plamuren zijn verkrijgbaar op basis van epoxyhars en polyesterhars. Epoxyplamuur heeft veel voordelen ten opzichte van polyesterplamuur:

  • Uitstekende hechting op vrijwel elk oppervlak
  • Volledig waterdicht
  • Licht van gewicht
  • Krimpvrij
  • Goed schuurbaar

Epifanes Epoxy Filler 1500

Een veelgebruikte epoxyplamuur is de Epifanes Epoxy Filler 1500. Deze 2-componentenplamuur op basis van epoxyhars is geschikt voor boven en onder de waterlijn op polyester, hout, staal en aluminium. Het reparatiemiddel is in hoge mate slag- en stootvast, mechanisch bestendig, goed schuurbaar en water- en krimpvast. Epoxy Filler 1500 kan in één bewerking tot maximaal 1,5 centimeter dik worden aangebracht met een plamuurmes of een troffel en spaan. Na ontvetten en schuren is het oppervlak direct overschilderbaar met een primer of lak, zoals de Epifanes Multi Marine Primer, Epifanes Poly-urethane Primer, Epifanes Poly-urethane Jachtlak en Epifanes Epoxy Primer.  ​

Overige verfsystemen

In het uitgebreide Epifanes assortiment vind je ook producten als bilgeverf, waterlijnverf en antislipverf.

Epifanes Bilgeverf

Epifanes Bilgeverf is een 1-componentenverf speciaal ontwikkeld voor toepassing in bilges, kettingbakken, machinekamers en andere natte ruimtes. Het zorgt voor een duurzame en vochtbestendige afwerking en is verkrijgbaar in de kleuren wit en grijs. Met Epifanes Multi Marine Primer als onderlaag kan de verf worden toegepast op polyester, hout, staal en aluminium. Voor gebruik op nieuw aluminium dient eerst een dunne laag Epifanes Washprimer AQ aangebracht te worden. Maak voor verwerking eerst het oppervlak grondig schoon met een bilge schoonmaakmiddel.   

Epifanes Waterlijnverf

Met Epifanes Waterlijnverf kun je gemakkelijk een mooie waterlijn op de boot aanbrengen. De 1-componentenverf heeft een hoogglans afwerking en is weer- en waterbestendig. Schilder de waterlijn 5-10 centimeter boven de waterspiegel om constante waterbelasting van de verf te voorkomen.

Epifanes Antislipverf

Epifanes Antislipverf is een slijtvaste 1-componentenlak speciaal ontwikkeld voor een antislipafwerking op houten, polyester, stalen en aluminium dekken. De toevoeging van polypropyleen korrels voorkomt uitglijden en verhoogt dus de veiligheid aan boord. De Epifanes verf is verkrijgbaar in het wit, beige en grijs en is toepasbaar op vrijwel elk bestaand antislipsysteem.  

Seapower

Epifanes Seapower is een lijn van professionele schoonmaakmiddelen voor de boot.

boot schoonmaken

De volgende producten zijn verkrijgbaar:

Producten van Epifanes kopen?

Geïnteresseerd in bootlak, jachtlak of andere Epifanes verf- en onderhoudsproducten? Bekijk dan het assortiment in onze watersport webshop of winkel in Rotterdam. Voor vragen en/of advies kun je altijd contact opnemen met een van onze productspecialisten of langskomen bij de megastore. Wij helpen graag!