Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

huiddoorvoeren boot

Huiddoorvoeren voor de boot

Fitwerk, zoals een huiddoorvoer en afsluiter, is onmisbaar aan boord. Bovendien zijn dit de meest relevante onderdelen voor de veiligheid. Dit blog staat in het teken van huiddoorvoeren voor de boot. We leggen uit wat een huiddoorvoer precies is en welke soorten er verkrijgbaar zijn. Daarnaast geven we advies over het onderhoud en de montage.

Wat is een huiddoorvoer?

Een huiddoorvoer zorgt voor een optimale af- en aanvoer van water. Er wordt een opening in de boot gemaakt waardoor bijvoorbeeld afvalwater het schip kan verlaten en koelwater kan worden aangevoerd. Daarnaast wordt het ook voor toepassingen als het toilet, de kraan, de douche of voor de bilgepomp gebruikt.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Huiddoorvoeren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. De materiaalkeuze wordt bepaald door het vaargebied, de toepassing en het budget. Zo is op zee alleen een huiddoorvoer van zeewaterbestendig brons te gebruiken. Bronzen huiddoorvoeren zijn, net als messing huiddoorvoeren, geschikt voor toepassingen onder de waterlijn. Deze materialen zijn namelijk corrosiebestendig, oftewel roestvrij, en van hoogwaardige kwaliteit. Bronzen huiddoorvoeren zijn wel een stuk duurder dan messing huiddoorvoeren. Een kunststof huiddoorvoer is het voordeligst, maar alleen geschikt voor montage boven de waterlijn.

Verschillende afmetingen en uitvoeringen

Huiddoorvoeren voor de boot zijn ook in verschillende afmetingen en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo heb je keuze uit een rechte of haakse aansluiting. Een haakse aansluiting heeft vele voordelen. Het is handig bij ruimtegebrek omdat de slang langs de scheepsromp kan lopen, maar ook om het binnendringen van spatwater tegen te gaan. Daarnaast loopt de slang niet in een scherpe bocht, wat de kans op breuk en lekkage vermindert. Ook is een haakse huiddoorvoer makkelijk te monteren. Veel huiddoorvoeren zijn recht, maar na de kogelafsluiter kun je een bocht monteren en daarop de slangtule.

Er zijn ook huiddoorvoeren met roosters verkrijgbaar. Het rooster voorkomt dat vuil via de doorvoer in de boot terecht komt.

Onderhoud

Het is belangrijk om regelmatig de huiddoorvoer in je boot te controleren en onderhouden. Besteed hier extra aandacht aan voordat je de boot in het voorjaar weer te water laat. Vooral huiddoorvoeren bevestigd onder de waterlijn moeten goed geïnspecteerd worden. Wanneer er problemen zijn met huiddoorvoeren onder de waterlijn en er meer water de boot binnendringt dan de lenspompen kunnen afvoeren, kan het schip gaan zinken.

Huiddoorvoer onder de waterlijn

Het plaatsen van huiddoorvoeren onder de waterlijn is onvermijdelijk. Ze zijn namelijk nodig voor onder meer het aanvoeren van koel- en toiletspoelwater en voor het afvoeren van toiletten en de koelbun. In principe vormt iedere doorvoer onder de waterlijn een risico en daarom is het belangrijk dat deze deskundig wordt ingebouwd. Direct achter de doorvoer dient een afsluitkraan (kogelventiel) bevestigd te worden en slangen moeten in het onderwatergedeelte met twee sterke slangklemmen aangesloten worden.

Huiddoorvoeren en afsluiters vervangen

Het vervangen van huiddoorvoeren en afsluiters is een spannende klus. We hebben een globaal stappenplan gemaakt:

 • Verwijder de oude huiddoorvoer en afsluiter
 • Maak de aanlegvlakken goed schoon met een beitel, schuurpapier en ontvetter
 • Plaats de nieuwe huiddoorvoer
 • Gebruik een goede kwaliteit kit op de buiten- en binnenflens, zoals Sikaflex 291
 • Draai de binnenflens goed aan en haal de restanten kit weg met terpentine
 • Monteer de afsluiter
 • Voorzie de schroefdraden dun van kit of van schroefdraadafdichting 

Enkele algemene tips

Hieronder volgen een aantal tips voor huiddoorvoeren op de boot.

 • Om het zinkrisico te verkleinen is het raadzaam om doorvoeren van de gootsteen, wastafel, lenspomp, dekken en kuip boven de waterlijn toe te passen
 • Vervang oude ongewapende slangen en roestige slangklemmen door gewapende slangen met dubbele roestvrijstalen klembanden
 • Sluit bij het verlaten van de boot alle afsluiters onder de waterlijn (met uitzondering van de koelwaterinlaat)
 • Neem maatregelen tegen het stukvriezen van afsluiters

Assortiment huiddoorvoeren voor de boot

Wij verkopen huiddoorvoeren van merken als TruDesign, Kmarine en Talamex.

TruDesign

TruDesign huiddoorvoeren zijn van duurzame en onderhoudsvrije kwaliteit en geschikt voor zowel onder als boven de waterlijn. De lichtgewicht huiddoorvoeren hebben een hoge schokbestendigheid en treksterkte en zijn goed bestand tegen corrosie, elektrolyse en de meeste chemicaliën. Daarnaast is gebruik gemaakt van enorm sterk materiaal voor een goede stabiliteit. TruDesign huiddoorvoeren zijn uv-bestendig, overschilderbaar, toepasbaar in houten en GRP rompen en verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Bovendien hebben ze een temperatuurbereik van -20°C tot +110°C.

Kmarine

In ons assortiment vind je Kmarine huiddoorvoeren gemaakt van massief messing in verschillende maten. Daarnaast zijn er ook doorvoeren verkrijgbaar met een speciale behandeling welke een uitstekende corrosiebestendigheid biedt. Dit type is een goed alternatief voor bronzen huiddoorvoeren. 

Talamex

Talamex huiddoorvoeren zijn verkrijgbaar in een kunststof uitvoering, welke alleen boven de waterlijn toegepast kan worden, en in een haaks model van hoogwaardig RVS.

Huiddoorvoer voor de boot kopen?

Op zoek naar een huiddoorvoer voor boottoepassingen? Bekijk ons assortiment op de webshop of kom langs in de watersportwinkel. Voor vragen en/of advies kun je contact opnemen met een van onze productspecialisten of een bezoekje brengen aan de watersportwinkel in Rotterdam.