Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
drinkwatersysteem aan boord

Benodigdheden voor een drinkwatersysteem aan boord

Het aanleggen van een drinkwatersysteem aan boord is geen overbodige luxe. Dankzij een dergelijk systeem kan je net als thuis kraanwater drinken en koffiezetten. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om op de boot te douchen en het toilet door te spoelen. Maar wat heb je nou allemaal nodig voor een drinkwaterinstallatie aan boord? Wij vertellen het en helpen je de juiste producten te kiezen.

Onderdelen drinkwatersysteem

Een drinkwatersysteem voor de boot bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

Optioneel kan een boiler voor warm water of hydrofoorpomp of druktank voor extra druk worden geïnstalleerd.

Tip

Het is uiterst belangrijk dat het water op weg naar de drinkbare wateruitlaat niet verontreinigd raakt. Besteed daarom aandacht aan het selecteren van de juiste onderdelen. Producten voor toepassingen met drinkwater worden speciaal ontworpen, geproduceerd en gecertificeerd om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Controleer altijd of het product voldoet aan de drinkwatercertificaten en -regelgeving.

Drinkwaterpomp

Een drinkwaterpomp voor de boot komt in veel soorten en maten. Welke variant het best geschikt is voor jouw situatie, is afhankelijk van een aantal factoren. We benoemen ze hieronder.

Hoeveelheid tappunten

Wil je één tappunt gebruiken? Dan is Par Max 2 een prima keuze. Zijn er meer tappunten of bijvoorbeeld een douche? Dan raden we Par Max HD3 aan. Par Max HD4, HD5 en HD6 zijn ook goed geschikt voor meerdere tappunten aan boord. 

Gewenste bediening

De elektrische drinkwaterpompen van Jabsco, Johnson en Marco zijn voorzien van een drukschakelaar waardoor ze automatisch in werking treden bij het openen van de kraan. Wanneer er geen waterafname is, wordt de zogeheten ‘uitschakeldruk’ bereikt en schakelt de pomp zichzelf uit.

Er zijn ook pompen met een handbediening of voetbediening. Hand- en voetbediende pompen zijn voordeliger, verbruiken minder water en hebben geen elektra nodig 

De bestaande elektrische installatie

Afhankelijk van het elektrische systeem aan boord, kies je voor een drinkwaterpomp met 12v of 24v. Sommige uitvoeringen zijn geschikt voor beide voltages.

Gewenste geluidsniveau

Elektrische drinkwaterpompen maken over het algemeen een brommend geluid. Voor wie op zoek is naar een stille drinkwaterpomp is de Whale Watermaster een goede keus. Houd er wel rekening mee dat deze met Quick-fit aansluiten en leidingen werkt. 

Merkvoorkeur

Wij hebben drinkwaterpompen van de topmerken Jabsco, Johnson, Marco en Whale in ons assortiment.

Drinkwatertank

Drinkwatertanks zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Ze variëren in materiaal, volume en vorm.

Vroeger werden veelal roestvrijstalen (rvs) watertanks gebruikt, maar tegenwoordig geniet kunststof doorgaans de voorkeur. Kunststof is prijstechnisch interessanter, lichter in gewicht en ongevoelig voor corrosie.

Voor elke ruimte is een passende drinkwatertank voorhanden. Wij hebben vaste Can drinkwatertanks met een inhoud variërend van 32 tot 97 liter in ons assortiment. De flexibele drinkwatertanks van Plastimo bieden een praktische oplossing voor moeilijk bereikbare plekken. Ze zijn eenvoudig te installeren en verkrijgbaar met een inhoud van 50 tot en met 200 liter.

Plastimo flexibele drinkwatertanks

De universele Nuova Rade tanks kunnen ook gebruikt worden als drinkwatertank. Deze dienen wel gecombineerd te worden met een tankdeksel.

Drinkwaterslang

Waterslangen worden gebruikt om het water van punt A naar punt B te transporteren. Voor het aanleggen van een drinkwatersysteem aan boord gebruik je speciale drinkwaterslangen. De Aquafood drinkwaterslang is geschikt voor temperaturen tot 70° C, geur- en smaakloos en beschikbaar in twee kleuren:

Drinkwaterfilter

Met behulp van een filter kan je het drinkwater in een goede conditie houden en de levensduur van de pomp verlengen. Het zuivert het water en verwijdert onaangename geurtjes, smaken en kleuren. De Whale Aquasource plaats je eenvoudig in een 13 millimeter slang en gaat een seizoen mee. De Jabsco Aqua Filta is uitgerust met een slangaansluiting van 13 millimeter en afsluitklep, zodat het filterelement ook onder druk verwijdert kan worden. Daarnaast is de Aqua Filta voorzien van carbon, wat bacteriegroei in het filterbed voorkomt. Er is ook een speciaal vervangingselement verkrijgbaar. We hebben ook groffilters in ons assortiment met een 19 en 12 millimeter aansluiting: de Jabsco Pumpgard 12x12 en Jabsco Pumpgard 19x19. Deze zijn eenvoudig schoon te maken en gemakkelijk te controleren dankzij de doorzichtige kap.

Boiler

Met een boiler aan boord beschik je altijd over warm water. Ideaal voor wie graag warm kraanwater heeft, maar ook voor ieder die wil douchen op de boot.

Meer informatie over boilers? 

Lees dan ons blog Welke scheepsboiler is geschikt voor mijn situatie? Hierin benoemen we verschillende exemplaren en gaan we in op de werking en plaatsing.

Hydrofoorpomp of druktank

Wanneer je meerdere tappunten tegelijkertijd van water wilt voorzien, is het raadzaam om een hydrofoor of druktank toe te passen. Een dergelijk product houdt de waterleiding op druk en voorkomt dat er minder water uit bijvoorbeeld de douche of kraan komt.

Overige onderdelen

Voor de aanleg van een compleet drinkwatersysteem heb je fitwerk, zoals een dekvuldop nodig. Daarnaast leg je met de Whale Quick Connect fittingen eenvoudig een betrouwbaar leidingsysteem aan. Verder is de installatie natuurlijk niet compleet zonder kraan en wasbak. Wil je bijvoorbeeld ook een toilet en/of douche aansluiten op het drinkwatersysteem? Dan heb je extra onderdelen nodig. Neem voor een uitgebreid advies contact met ons op of kom langs in de watersportwinkel!

Onderdelen voor een drinkwatersysteem kopen?

Op zoek naar een drinkwatertank, -pomp of -slang? Of wil je een drinkwaterfilter of hydrofoorpomp kopen? Je vindt het allemaal in onze (online) watersportzaak.

Vragen en/of advies nodig? Schroom niet om contact op te nemen met een van onze productspecialisten.