Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

boten in haven

Vuilwatertank voor het opslaan van toiletwater

Om de waterkwaliteit op niveau te houden dienen boten waarin een toilet is aangebracht te zijn uitgerust met een oplossing voor vuilwateropvang. Hiermee wordt voorkomen dat fecaliën in het oppervlaktewater terechtkomen. Met een vuilwatertankinstallatie kun je grote hoeveelheden afvalwater opslaan en op een later punt legen. In dit blog gaan we dieper in op de vuilwatertank voor aan boord.

Soorten vuilwater

Er kunnen twee soorten vuilwater onderscheiden worden: ‘zwart’ water en ‘grijs’ water. ‘Zwart’ afvalwater is afkomstig uit het toilet en bestaat uit fecaliën (ontlasting en urine) en toiletspoelwater. Door het bacteriële rottingsproces krijgt dit water na verloop van tijd een zwarte kleur, vandaar de naam. ‘Grijs’ water omvat het huishoudelijke afvalwater van de wasbak, douche, wasmachine enzovoorts. Onder meer zeepresten veroorzaken de grijze kleur.

Wetgeving ‘zwart’ water

Voor de recreatievaart geldt sinds 1 januari 2009 een verbod op het lozen van toiletwater op de Nederlandse binnenwateren, inclusief het zeegebied tot 12 mijl uit de kust. Deze maatregel moet zwemmers beter beschermen tegen gezondheidsrisico’s door verontreinigd oppervlaktewater. Daarnaast geldt voor alle havens met meer dan 50 boten de verplichting een uitpompstation te hebben voor het afgeven van ‘zwart’ water.

Oplossingen voor vuilwateropvang

Vuilwater kan op diverse manieren worden ingezameld om lozing te vermijden. Men kan een draagbaar of een vast systeem toepassen.

Draagbaar systeem

Voorbeelden van een draagbaar systeem zijn het chemische toilet en het droogtoilet. Droogtoiletten gebruiken geen water; fecaliën worden opgevangen in biologisch afbreekbare zakjes. De nagenoeg droge en reukloze inhoud kan eenvoudig worden weggegooid met het huisvuil. Een chemisch toilet vangt het vuilwater op in een afvaltank, die vervolgens bij de wal geleegd kan worden. Draagbare systemen zijn voordelig en compact en het aanleggen van een speciale installatie is niet nodig. Het nadeel is dat ze door de beperkte capaciteit vaak geleegd moeten worden.

chemische toilet

Vast systeem

Een vuilwatertank vormt samen met het toilet en aanvullende componenten, zoals een vuilwaterpomp of ontluchtingsfilter, een vast en compleet vuilwatersysteem. De tank is verantwoordelijk voor de opslag van het toiletwater en moet met behulp van een pomp geleegd worden bij een inzamelstation. Het afvalwater komt in het riool terecht en wordt bij de rioolwaterzuivering gezuiverd, waarna het weer in het oppervlaktewater komt. Dergelijke vaste systemen zijn duurder dan draagbare oplossingen, maar hebben wel een grotere capaciteit waardoor je minder gebonden bent aan havens. Daarnaast biedt het over het algemeen meer comfort.

Complete vuilwatertanksystemen

Een vuilwatertanksysteem kan op verschillende manieren worden opgebouwd; elk schip is immers anders. Elke installatie bestaat uit een toilet, een vuilwatertank en een aantal componenten die onontbeerlijk zijn voor een goede werking. Bij het samenstellen van een dergelijk systeem zullen de kosten, inbouwruimte en inhoud de belangrijkste aandachtpunten zijn.      

Wat er zoal benodigd is aan onderdelen voor een volledige installatie:

  • Scheepstoilet (elektrisch of handbediend)
  • Vuilwatertank
  • Aansluiting (handbediend toilet: 38 mm, elektrisch toilet: 25 mm)
  • Afzuigaansluiting en 38 mm afzuigslang
  • Dekdop met een aansluiting van minimaal 38 mm
  • Ontluchtingsnippel en 19 mm slang
  • Ontluchtingsfilter
  • Vuilwatertankmeter
  • Vuilwaterpomp
  • Huiddoorvoer met afsluiter
  • Beluchtingsbocht met eventueel een beluchtingsleiding en nippel naar een huiddoorvoer (meestal 8 mm)
  • Slangen en slangklemmen
  • Eventueel een Y-kraan

Hieronder een voorbeeld van een Vetus vuilwatertanksysteem:

vetus vuilwatertanksysteem

Boottoiletten kunnen handmatig of elektrisch worden aangedreven. Manuele toiletten zijn betrouwbaar, compact, licht en gemakkelijk in te bouwen. Elektrische scheepstoiletten verhogen het comfort aan boord. Met behulp van een dekdop en vuilwaterpomp kun je de tank legen en een ontluchtingsfilter vangt onaangename luchtjes op. Een vuilwatertankmeter wordt gebruikt om het niveau van de vuilwatertank te meten.

Meer informatie over Jabsco scheepstoiletten?

In ons Jabsco blog gaan we dieper in op de diverse modellen en geven we informatie over de montage en het onderhoud.

Praktische tip:

Gebruik aan boord uitsluitend wateroplosbaar toiletpapier om onnodige verstoppingen te voorkomen. 

Vetus 'all-in-one'-tank

De Vetus 'all-in-one'-tank wordt compleet geleverd met reeds gemonteerde aansluitingen en benodigdheden als een pomp, vlotter en afzuigbuis. Een ideaal systeem om ruimte en inbouwtijd mee te besparen. Het geurdichte materiaal van de tank (lineair polyethyleen) maakt hem uitermate geschikt voor de opslag van zowel ‘zwart’ als ‘grijs’ water. De tank kan worden geleegd met behulp van een afzuiginstallatie aan wal of met de vuilwaterpomp. Hiermee kan het vuilwater direct over boord worden gepompt, mits de lokale wetgeving dit toelaat.

VETUS vuilwatertanksysteem

Soorten vuilwatertanks

Vuilwatertanks zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, afmetingen en materialen (bijv. polyester, staal of plastic). Je kunt ook kiezen voor een flexibele tank (zak). Deze neemt de vorm aan van de ruimte waarin hij geplaatst wordt en kan op doorgaans moeilijk te bereiken plekken geïnstalleerd worden. Een flexibele tank kan echter wel snel gaan schuiven waardoor lekkages kunnen ontstaan. Daarnaast is het lastig om stankvorming te voorkomen omdat er geen ventilatie mogelijk is.

Welke versie je nodig hebt is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Het aantal personen aan boord
  • Opslagtermijn van het vuilwater
  • Het watergebruik per spoeling
  • De beschikbare ruimte

Er zijn ook universele tanks van HDPE-materiaal leverbaar. Deze zijn geschikt voor benzine, diesel, ethanol, drinkwater én vuilwater. Voor de opslag van vuilwater dien je de tank compleet te maken met een bruine deksel.

Inbouwen vuilwatertank

Een vuilwatertank kan zowel onder als boven de waterlijn worden geïnstalleerd. Bij een boven de waterlijn geplaatste tank is legen gemakkelijker; je hoeft alleen de afsluiter te openen. 

Omdat elk vuilwatersysteem anders is, volgen hieronder een aantal algemene aanwijzingen die van belang zijn bij de installatie.

  • De afzuigslang moet van de dekdop naar de tank aflopen en zo kort en recht mogelijk zijn
  • Stel de tank zodanig op dat er genoeg ruimte is voor inspectie, ventilatie en aansluitingen
  • De fundering dient voldoende stevig te zijn
  • Plaats de fittingen op zo’n manier dat verontreinigd water niet terug kan stromen naar het toilet
  • Fittingen moeten inwendig goed glad
  • Beperk vernauwingen in het leidingsysteem
  • Sluit de tank aan met een geurdichte vuilwaterslang
  • Vermijd scherpe knikken in pijpen en slangen
  • Beugel de pijpen of slangen op niet te grote, regelmatige afstanden
  • Monteer de ontluchtingsnippel zo hoog mogelijk
  • Een niet-zelfaanzuigende vuilwaterpomp dient niet hoger dan de onderzijde van de tank te worden opgesteld

Leegpompen van de vuilwatertank

Een vuilwatertank kan op twee manieren worden leeggepompt:

  • Via de dekdop. Diverse jachthavens hebben een ‘pump-out’ systeem waarop de dekdop kan worden aangesloten. Dit systeem zuigt de tank leeg.
  • Via de vuilwaterpomp. Een in het schip aanwezige pomp, pompt het afvalwater via de dekdop en een daarop aangesloten slang overboord. Dit is echter niet op alle wateren toegestaan.

Bij het leegpompen van de tank is het belangrijk dat er een vacuüm bediende belichtingsklep aanwezig is of een ventilatieleiding. Anders bestaat het risico dat de tank door de onderdruk inklapt. Vooral bij de afzuiginstallatie kan dit probleem optreden. 

Vuilwaterpompen

Er zijn diverse vuilwaterpompen verkrijgbaar. Jabsco membraampompen hebben een aansluiting van 38 millimeter voor een eenvoudige montage. Voor aansluitingen met een kleinere diameter raden we de Jabsco vermalerpomp, ofwel ‘macerator’, aan. Deze pomp vermaalt het afval tot kleine stukjes zodat het gemakkelijk door een kleine uitlaat kan stromen. De Whale vuilwaterpomp is speciaal ontworpen om onversneden toiletafval te verpompen.

Vuilwatertank kopen?

In onze webshop en megastore vind je vuilwatertanks en diverse benodigdheden voor een vuilwatertanksysteem aan boord.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten. Langskomen in de watersportwinkel kan natuurlijk ook!