Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

boot toilet

Jabsco scheepstoiletten

Jabsco is een wereldwijd toonaangevende ontwerper en fabrikant van scheepstoiletten. Het merk heeft voor elke boot en voor elk budget een geschikt toilet in het assortiment. In dit blog gaan we dieper in op de diverse modellen die wij aanbieden. Daarnaast geven we informatie over de montage en het onderhoud.

Handbediend toilet

Scheepstoiletten kunnen handmatig of elektrisch worden aangedreven. Bij een juiste bediening zijn manuele wc’s betrouwbaar en robuust. Daarnaast zijn ze licht, compact en gemakkelijk in te bouwen.

Twist ‘n’ Lock

Jabsco’s handbediende marine toilet, de Twist ‘n’ Lock, is wereldwijd het best verkopende Jabsco toilet. Door de jarenlange ervaring en het altijd streven naar doeltreffendheid heeft het bedrijf dit model kunnen ontwikkelen. De Twist ‘n’ Lock is voorzien van een veiligheidshendel met een ‘draai-en-borg’-systeem, welke de afvoerklep afsluit. Dit voorkomt het terugstromen van afvalwater in de pot en het overstromen van het toilet. Met een eenvoudige draai van 90° van de handgreep wordt de vergrendeling toegepast. Daarnaast is de Twist ‘n’ Lock uitgerust met sterke, chemisch bestendige vormstukken en een krachtige zelfaanzuigende pomp voor installatie boven of onder de waterlijn. Verder heeft het toilet een hygiënische witte keramische pot, een houten zitting en een intuïtieve bediening. Installeren, pompen en reinigen is eenvoudig. Het Jabsco handbediende toilet is geschikt voor zowel zoet als zout water en leverbaar met een standaard en een grote pot.

Jabsco Twist ‘n’ Lock
 

Jabsco Twist ‘n’ Lock
 

 

 

Elektrisch toilet

Elektrische scheepstoiletten verhogen het comfort aan boord van je zeiljacht of motorboot. Ze bieden je het gemak van wat je thuis gewend bent. Daarnaast hebben elektrische toiletten een hoge betrouwbaarheid en relatief weinig stroom nodig. Inmiddels zijn ze net zo compact als de gebruikelijke boot wc's.

Jabsco Toilet Deluxe Flush 14 en 17

De Jabsco Deluxe Flush 14 is ontworpen voor de bootbezitter die luxe en comfort op prijs stelt. Het toilet wordt gekenmerkt door een stijlvolle en ruimtebesparende vormgeving. De spoelpomp, bedrading en het leidingwerk zijn onzichtbaar en de compacte pot is voorzien van een standaard maat zitting. Daarnaast heeft de boot wc een nagenoeg geruisloze werking en minimaal waterverbruik. Het toilet is uitgerust met een touchscreen-bediening, dat vier eco-vriendelijke spoelopties biedt. Verder is de Deluxe Flush reeks leverbaar met modellen voor spoeling met buitenboord- of drinkwater en voor 12 en 24 V bediening. De Jabsco Deluxe Flush elektrisch bediende scheepstoiletten kunnen zowel in motor- als in zeilboten worden gemonteerd en zijn voor gebruik op zee, rivieren, meren en kanalen. De pot is gemaakt van gemakkelijk te reinigen hoogglans porselein en de toiletten komen compleet met een nagenoeg verstoppingvrije spoelpomp.

De Jabsco Deluxe Flush 17 heeft dezelfde eigenschappen als de Deluxe Flush 14, maar is voorzien van een grotere pot. Hieronder de precieze afmetingen:

 • Deluxe Flush 17: 44,5 (D) x 44 (H) x 37 (B)
 • Deluxe Flush 14: 44,5 (D) x 36 (H) x 37 (B)

Van een handbediende boot toilet naar een elektrisch toilet

Heb je een manueel toilet aan boord en zou je graag overgaan op een elektrisch exemplaar? Jabsco biedt een ombouwset waarmee je van een handtoilet gemakkelijk een elektrische uitvoering maakt. Het elektrische toilet heeft dezelfde montagegaten als het handtoilet, dus is zeer eenvoudig te monteren.

Jabsco ombouwset
 

Jabsco ombouwset
 

Installeren

Elektrisch toilet

Het volledige systeem moet juist zijn geïnstalleerd om een betrouwbare werking en lange levensduur van het marine toilet te verzekeren. We hebben een aantal tips met betrekking tot het installeren en monteren van de Deluxe Flush op een rijtje gezet:

 • Kies een locatie die voldoende ruimte vrijlaat rond en boven de pot
 • Het montageoppervlak moet vlak, onbuigzaam en sterk genoeg zijn om het gewicht van de gebruiker aan te kunnen
 • Het oppervlak moet ten minste 50 millimeter breder en 50 millimeter dieper zijn dan de basis van het toilet
 • Voorzie voldoende ruimte onder het montageoppervlak zodat je de montagebouten goed kunt bevestigen en verwijderen voor onderhoud
 • Plaats het toilet in de gekozen positie en markeer aan de hand van de gaten in de basis waar de boutgaten op het montageoppervlak moeten komen. Haal het toilet weg en boor de gaten (8 millimeter) door het montageoppervlak
 • Zorg dat de bril en deksel omhoog en omlaag kunnen zonder voorover te vallen als de boot plots slagzij maakt of stampt. Als ze omhoog staan, moeten ze worden ondersteund om overbelasting van de scharnieren te voorkomen

Benodigdheden

De volgende onderdelen heb je in ieder geval nodig:

 • Vier roestvrijstalen bouten van 6 millimeter die lang genoeg zijn voor de dikte van het montageoppervlak
 • Vier roestvrijstalen moeren, bij voorkeur zelfsluitend
 • Vier plastic en vier roestvrijstalen sluitringen van 6 millimeter
 • Een tube witte siliconenkit

Eventueel heb je nog andere onderdelen nodig. Voor het volledige stappenplan verwijzen we je door naar de handleiding van de fabrikant.

Onderhoud

Reparatiesets en onderdelen

Jabsco toiletten zijn gemakkelijk in onderhoud. Jabsco toilet onderdelen zijn los verkrijgbaar en eenvoudig te vervangen. Daarnaast zitten er reparatiesetjes voor de handtoiletten in het assortiment. Let er wel op dat je de juiste set koopt; de onderdelen zijn door de jaren heen veranderd. De sets zijn onderverdeeld in verschillende jaargangen:

Jabsco onderdelen

Jabsco Deluxe Flush winterklaar maken

Jabsco Deluxe Flush toiletten zijn normaal gezien onderhoudsvrij tijdens het seizoen, op voorwaarde dat ze winterklaar worden gemaakt in de herfst. Met behulp van onderstaand stappenplan maak je jouw Jabsco elektrische toilet winterklaar.

 • Spoel het toilet door
 • Zorg dat het afvoerleidingwerk geen afval meer bevat en dat de pot leeg is
 • Sluit de buitenboordkranen
 • Schakel de stroom uit of verwijder de zekering
 • Houd rekening met water dat uit het systeem kan komen 

Meer informatie over het winterklaar maken van je boot?
In ons blog boot winterklaar maken vind je handige tips waarmee je het risico op vorstschade kunt beperken.

Jabsco toilet kopen?

Ben je geïnteresseerd in een Jabsco boot toilet? Wij verkopen zowel handbediende als elektrische toiletten van dit topmerk. Bekijk het assortiment in onze webshop of kom langs in de watersportwinkel.

Kom je er niet helemaal uit? Onze productspecialisten adviseren je graag. Neem contact met ons op of bezoek de megastore in Rotterdam.