Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Wema instrumenten: wegwijs in het assortiment

Wema instrumenten: wegwijs in het assortiment

Wema is een bekend watersportmerk en gespecialiseerd in dashboard meters voor de boot. We geven je een helder overzicht van het uitgebreide assortiment en vergemakkelijken de keuze voor een instrument.

Wema tankmeters

Wema heeft boot instrumenten ontwikkeld voor het meten en bewaken van het niveau in de brandstof-, vuilwater- en drinkwatertank:

Alle apparaten zijn geschikt voor 12 en 24 volt en leverbaar in een witte en zwarte uitvoering.

Wema brandstofmeter wit
 
Wema Drinkwatermeter zwart
 

Wema tankgevers

Met alleen een meter ben je er niet. Er is ook een gever, ook wel sensor of vlotter genoemd, benodigd. In onze (online) watersportwinkel zijn gevers voor water- en brandstoftanks verkrijgbaar, alsook specifieke vuilwatertankgevers.

Bij een gever wordt altijd het type aansluiting, de weerstand en de lengte benoemd. Een voorbeeld: S3-E450. S3 staat voor het soort aansluiting, E voor de weerstand (Europees) en 450 voor de lengte van de zender (bovenkant tot uiteinde steel).

S3 en S5 gevers

Wema heeft zogeheten S3 en S5 tankgevers in het assortiment. Beide uitvoeringen zijn gemaakt van roestvrijstaal (rvs) en geschikt voor gebruik in benzine, diesel en water. Het verschil zit hem in de manier van monteren. Voor vuilwater zijn er overigens enkel S5 tankgevers. 

De S3 gever is voorzien van een 1-1/4 BSP schroefdraad aan de bovenzijde. Als de tank geen schroefdraad heeft, kan een flens worden vastgeschroefd waar vervolgens de gever met o-ringen in wordt gedraaid. De o-ringen zorgen voor afdichting. Let wel op dat je deze er niet te strak in draait.

De S5 gever is te monteren middels vijf schroeven en wordt geleverd met een pakking voor afdichting. Het boorpatroon is een SAE 5-gat. Het gat wat in de tank moet worden geboord is 40 millimeter. Bij de handleiding van het instrument wordt een aansluitschema geleverd met daarin tevens de maten en een tekening van het gat dat moet worden gemaakt voor de gever. 

Weerstand

Wema tankgevers zijn verkrijgbaar met een Europese (E) en Amerikaanse (A) weerstand. Europese uitvoeringen werken met een weerstand van 0 tot 190 ohm. Amerikaanse exemplaren hebben een weerstandwaarde van 240 tot 30 ohm. Bij een Amerikaanse gever staat de wijzer van het instrument links in plaats van rechts als de tank vol is, wanneer je deze zou aansluiten op een Europees instrument.

Lengte van de tankzender

Voor een brandstof- of watertank wordt geadviseerd om deze 25 tot 50 millimeter korter dan de tank te kiezen. Zodat je als het ware nog een reservetank hebt (het gedeelte wat rood is op de meter).

Oude gever vervangen

Heb je nog een oude gever in de tank met een drijvende vlotter? Deze kan je vervangen door de Wema S3 gever. Voordeel van een S3 gever wanneer je deze vergelijkt met een oude tankgever is dat er geen elektra of mechanische delen worden blootgesteld aan brandstof of water. In een S3 gever is alles veilig gefabriceerd in de rvs-buis.

Wema motorinstrumenten

Wema heeft ook een ruim aanbod aan instrumenten voor het bewaken van de belangrijkste functies van de inboard-motor:

Er zijn zelfs analoge klokken verkrijgbaar en meters waarmee je de accubank kan monitoren:

Alle apparaten hebben een voedingsspanning van 12-24 volt en zijn leverbaar in het zwart en wit.

Gevers en adapters voor motorinstrumenten

In ons assortiment vind je gevers voor de oliedruk, roerstand en olie/water temperatuur, alsook adapters. Deze kunnen nodig zijn bij het vervangen van een sensor voor de juiste aansluiting.

boten

Eenvoudige aansluiting

Wema apparaten zijn eenvoudig aan te sluiten. Het instrument heeft uiteraard voeding nodig (12 of 24 volt) met twee draden voor de + en de - (massa).  Eén draad gaat naar de sensor en de draad die overblijft (deze is meestal oranje) is voor verlichting. Er wordt altijd een handleiding en elektrisch schema meegeleverd.

Is het tijd om mijn instrument te vervangen?

Ondanks de hoge kwaliteit en betrouwbare werking kan het voorkomen dat na jaren van gebruik een apparaat niet meer goed functioneert. Maar hoe weet je nou eigenlijk of de zender of meter toe is aan vervanging?

Wema meters kan je als volgt testen:

  1. Zorg er eerst voor dat je bij de achterkant en de bedrading van het instrument komt.
  2. Schakel de meter uit.
  3. Koppel de draad van de gever los.
  4. Zet het instrument aan.

Bij een goede werking zou de meter ‘full’ aan moeten geven en als je de zwarte draad met de aarde aanraakt zou er ‘leeg’ moeten staan.

Weet je niet zeker of de gever werkt?

  1. Koppel de twee draden op de gever los.
  2. Haal de gever uit de tank.
  3. Verbind de draden met een multimeter.
  4. Stel de multimeter in op weerstand (ohm).
  5. Verplaats de vlotter naar de bovenkant van de gever. De weerstand zou nu 190 ohm (vol) moeten zijn. 
  6. Verplaats de vlotter naar de onderkant van de gever en controleer of er 0 ohm (leeg) staat.

Wema instrument(en) kopen?

Bezoek dan onze webshop of watersportzaak in Rotterdam! Voor vragen en/of advies kan je altijd contact opnemen met een van onze productspecialisten. In de megastore staat ook altijd iemand klaar om je te helpen.