Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Volwassen man in een speedboot met mechanisch stuursysteem bij schemering

Alles over mechanische stuursystemen voor de boot

In dit blogitem vertellen we alles over mechanische stuursystemen, ook wel kabelbesturing genoemd. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Wanneer kiezen voor een mechanische besturing?

Heb je een rubberboot, rib of sloep met een buitenboordmotor die je graag op afstand zou willen besturen? Dan is kabelbesturing ideaal. Hierbij wordt het stuursysteem bediend met een kabel die het roer en het stuur met de buitenboordmotor verbindt. Op grotere schepen wordt vaak een hydraulische besturing geïnstalleerd.

Man met twee kinderen op een rubberboot met kabelbesturing

Voordelen van een mechanische stuurinrichting

Het grote voordeel van een mechanische stuurinrichting op de boot is dat je veel comfortabeler vaart. Je hebt meer bewegingsvrijheid en sturen gaat eenvoudiger dan wanneer je de buitenboordmotor zelf bedient. Bovendien ligt de boot stabieler op het water, omdat je niet helemaal achterin hoeft te zitten.

Kabelbesturing inbouwen of vervangen: Kinderspel met een stuurset

Het ombouwen van een buitenboordmotor naar een mechanisch stuursysteem is eenvoudiger dan je denkt. Met een stuurset haal je een compleet doe-het-zelf pakket in huis voor het aanleggen van kabelbesturing op je boot. Een dergelijke set bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Stuurkop
  • Stuurkabel
  • Montageset

Wij verkopen stuursets van het bekende merk Teleflex. Deze zijn ook geschikt voor het vervangen van bestaande stuursystemen.

Sets met de aanduiding ‘QC’ zijn voorzien van een Quick Connect aansluiting aan de zijde van de stuurkop. Hierdoor is het systeem zeer eenvoudig te koppelen aan de motor. Je hebt dan geen gereedschap nodig voor het aansluiten van de stuurkabel. Het kan wel zijn dat er nog onderdelen benodigd zijn voor aansluiting op de buitenboordmotor. 

Teleflex stuursystemen

Veilig en betrouwbaar sturen doe je met de kabelbesturing van Teleflex. Wij hebben de Compac-T en Safe-T series in het assortiment.

De Compac-T serie is geschikt voor buitenboordmotoren tot 55 PK. De Safe-T serie is geschikt voor buitenboordmotoren tot 235 PK. Deze modellen zijn ook een goede keuze voor hekaandrijvingen, inboards en andere elektrisch ondersteunende toepassingen. Daarnaast beschikken de Safe-T systemen over het gepatenteerde No FeedBack mechanisme, wat inhoudt dat het stuurwiel niet terugloopt wanneer je deze loslaat.

De stuursets zijn leverbaar met stuurkabels in diverse lengtes. Onder het kopje lengte stuurkabel bepalen staat beschreven hoe je de juiste afmeting kiest.

Toebehoren

In onze webshop en megastore vind je met name de complete stuursets zodat je meteen aan de slag kan met de belangrijkste componenten voor het realiseren van een mechanische stuurinrichting. Soms zijn er nog extra onderdelen benodigd, zoals een spiegelmontageset, schotmontageset, vorkeind of een tillerarm. Voor deze producten kan je ook bij ons terecht. Wil je het systeem binnenboord monteren? Dat kan met de roerkoning montageset. Daarnaast is een stuurwiel natuurlijk een essentieel onderdeel van de besturing.

Lengte stuurkabel bepalen

Met een stuurkabel leg je de verbinding tussen de motor en het stuur. Welke kabel je nodig hebt, is afhankelijk van de lengte en vorm van de boot en het vermogen van de motor.

Tiltbuis en bracket montage

Onderstaande berekening geldt voor de meeste buitenboordmotoren en sterndrives.

Lengte A + B + C + 150 millimeter

Tekening van een boot als hulpmiddel voor het bepalen van de lengte van een stuurkabel

  • A: Lengte van stuurkop naar rechts
  • B: Lengte naar de spiegel 
  • C: Lengte naar het midden van de buitenboormotor 

De uitkomst is de minimale lengte die je nodig hebt.

Vervanging stuurkabel

Onderstaande berekening is van toepassing op de kabeltypes SSC131. SSC290, SSC62.

  • Meet de lengte van de kunststof buitenmantel in mm
  • Tel daar 460 mm bij op

Millimeter omrekenen naar voet (ft)? Deel de lengte dan door 305.

Persoonlijk advies over kabelbesturing?

Heb je nog vragen of aanvullend advies nodig over mechanische stuursystemen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen graag!