Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Vetus Bow Pro boegschroef

De revolutionaire Vetus Bow Pro boegschroef

In 2018 introduceerde Vetus de nieuwste innovatie op het gebied van boegschroeven: de Bow Pro. Deze topper is zeer stil en heeft een proportionele bediening en ongelimiteerde run-time. Met een Bow Pro boegschroef aan boord meer je in elke haven met gemak aan.

In dit blogitem vertellen we onder meer wat de Bow Pro zo uniek maakt, hoe je het juiste model kiest en wat je allemaal nodig hebt voor een compleet systeem.  

Een boegschroef in het kort

Een boegschroef vergemakkelijkt het manoeuvreren tijdens het afmeren en bij smalle doorgangen in bijvoorbeeld een jachthaven. Je kan dan langzaam en voorzichtig het schip zijwaarts bewegen richting een steiger of meerpaal. Vooral een wat grotere boot is makkelijker en comfortabeler onder controle te houden met een boegschroef. 

Een (r)evolutie op het water

Vetus is al jarenlang een wereldwijd toonaangevende organisatie als het gaat om innovatieve watersportproducten. Verbeteren, vernieuwen en innoveren zijn belangrijke onderdelen van de bedrijfsfilosofie. De Bow Pro serie is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van boegschroeven en verenigt het beste van twee werelden: De goede eigenschappen van de befaamde elektrische boegschroeven en de nieuwste inductiemotortechnologie. De propellers en tandwieloverbrengingen die zich al meer dan 30 jaar bewijzen in Vetus boegschroeven zijn ook toegepast in de Bow Pro modellen.

Verschillende series

Vetus biedt drie series Bow Pro boegschroeven aan:

 • Bow Pro 12V
 • Bow Pro 48V
 • Bow Pro Boosted met ingebouwde DC-DC lader (12/24V)

Wat Bow Pro boegschroeven uniek maakt

De meeste boegschroeven worden aangedreven door een elektromotor met koolborstels. De Bow Pro daarentegen is voorzien van bewezen inductietechnologie, waardoor koolborstels overbodig zijn. Hierdoor wordt er geen lawaai geproduceerd en is de gebruiksduur zeer lang. Alle modellen draaien minimaal 10 minuten met maximale stuwkracht. De accucapaciteit bepaalt de werkelijke run-time. Op dit moment benadert geen enkele andere boegschroef deze prestatie. Daarnaast is de inductiemotor onderhoudsvriendelijk. Alleen het staartstuk en de hoofdstroomaansluitingen hebben enige mate van onderhoud nodig. 

De motor van de Boosted boegschroeven wordt aangestuurd door de in-huis-ontwikkelde MCV-regelaar die geschikt is voor 12 en 24 Volt boordsystemen. Op vrijwel elke boot kan dus een Bow Pro worden gemonteerd. De controller is voorzien van geïntegreerde bescherming tegen oververhitting en lage accupanning. Dit in combinatie met de borstelloze inductiemotor maakt de stille boegschroef bestand tegen extreem gebruik. Alsook ideaal voor de meest veeleisende watersporter in lastige manoeuvreersituaties.

Bediening

De Bow Pro wordt aangestuurd door een in-eigen-beheer-ontwikkeld CAN-bus protocol, genaamd V-CAN. De schroef is via speciale datakabels verbonden met één van de twee verkrijgbare bedieningspanelen. Dit systeem biedt een optimale verbinding en bescherming. Daarnaast is V-CAN ideaal voor eventuele integratie met andere elektronische apparatuur in de toekomst. Let op: Gebruik voor de verbindingskabels altijd de originele V-CAN kabels.

Er is een aansluitset leverbaar bestaande uit een Hub, voedingskabel, 1m datakabel en een eindweerstand. Uitbreiding of los samenstellen met langere kabels is ook mogelijk.

Je hebt keuze uit twee verschillende bedieningspanelen: basismodel Flipper (BPPPA) en een paneel met een lock-and-hold-functie (BPPJA). Laatstgenoemde is een joystick waarmee bijvoorbeeld ingesteld kan worden om met een bepaalde kracht de boot aan te leggen zonder gebruik van landvasten. De boegschroef houdt met het gewenste vermogen het schip tegen de kant. Dit paneel maakt alleen afmeren een stuk eenvoudiger. Met beide exemplaren is de snelheid van de schroef proportioneel te regelen. Zo wordt manoeuvreren in een haven of sluis kinderspel.

Zeilboot manoeuvreert door sluis met Vetus Bow Pro boegschroef

Belangrijkste kenmerken en voordelen op een rij

 • Nauwkeurige proportionele bediening
 • Ongelimiteerde run-time, zonder verlies van stuwkracht (afhankelijk van het accupakket)
 • Gesloten behuizing die de motor beschermt tegen corrosie en vocht
 • Ingebouwde beveiliging tegen oververhitting en lage batterijspanning
 • Aanmeren zonder bemanning mogelijk met een BPPJA-paneel
 • Geschikt voor veeleisende toepassingen
 • Onderhoudsvrije borstelloze motor
 • Efficiënt, veilig en betrouwbaar
 • Geschikt voor bijna iedere boot
 • Leverbaar vanaf 30 KGF
 • Lange levensduur
 • Fluisterstil

Winnaar watersport innovatie-prijs

In 2018 zijn de Vetus Bow Pro boegschroeven op de Miami Boat Show bekroond met de NMMA innovatieprijs in de categorie ‘Propulsion Equipment & Parts’. Redenen waarom Vetus de award heeft gewonnen waren: Onderscheidend vermogen, duidelijk consumentenvoordeel en bewezen gebruikersgemak.

Vetus Bow Pro winnaar innovation award op Miami Boat Show in 2018

Het kiezen van de juiste boegschroef

De unieke Vetus Bow Pro boegschroef is bij ons verkrijgbaar in verschillende modellen, variërend in stuwkracht van 30 KGF tot 90 KGF. De benodigde stuwkracht is afhankelijk van de lengte en hoogte van je schip. Op onderstaande afbeelding van Vetus zie je welk model geschikt is voor welke boot.

Overzicht dat laat zien voor welke types en lengtes boten een geschikte Vetus Bow Pro leverbaar is.

Boegschroef systeem compleet maken

Om een boegschroef systeem compleet te maken zijn er nog extra componenten benodigd.

 • Tunnelbuis van het juiste materiaal (polyester, staal of aluminium) en in de juiste diameter
 • Extra accu in de buurt van de boegschroef
 • Voedingskabels en kabelschoenen
 • Stripzekering met zekeringhouder
 • Hoofdschakelaar (in de plus kabel)
 • 3-voudige CAN Bus HUB
 • CAN Bus voedingskabel
 • CAN Bus kabel (tussen hub en het bedieningspaneel)
 • CAN Bus eindweerstand

Houd ook nog rekening met het laden van de extra accu. Zo kan je o.a. een scheidingsdiode toepassen voor het laden vanaf de dynamo.

Bow Pro boegschroefinstallatie

Op onderstaande afbeelding zie je een standaard 12V aansluiting. De dynamo levert spanning aan de accubank en vanuit hieruit worden de verschillende energiegebruikers gevoed. 

BOW12V boegschroefaansluiting

Hieronder een aansluitschema 

Aansluitschema accu 12 V Vetus Bow Pro boegschroef

1. Aansluitkast boegschroef
2. Accu
3. Hoofdzekering
4. Hoofdschakelaar
5. Dynamo
6. Startmotor
7. Diodebrug 

Aanvullend advies nodig? Wij helpen graag

Je wilt een Vetus Bow Pro boegschroef kopen, maar weet niet precies welk model geschikt is voor jouw boot? Neem dan gerust contact met ons op of bezoek de watersportwinkel in Rotterdam. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere vragen.