Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

NMEA 2000 netwerk metingen systemen communiceren

Het NMEA 2000 netwerk aansluiten aan boord en koppelen van tanksensoren

Haal het beste uit je NMEA 2000 netwerk; van tankniveau metingen aflezen tot het integreren van je elektra en audio systemen. Afhankelijk van je wensen en apparatuur kan je alle data en techniek met elkaar laten communiceren aan boord. Van een eenvoudige constructie tot zeer uitgebreid, steeds meer schepen maken gebruik van het NMEA 2000 netwerk. Heb je al een apparaat met een NMEA 2000 aansluiting aan boord? Bijvoorbeeld een moderne kaartplotter, dan is het eenvoudig uit te breiden..

Wat is NMEA 2000?

Simpel gezegd is NMEA 2000 een plug & play communicatiestandaard die onder andere gebruikt wordt in de pleziervaart. Deze techniek maakt het mogelijk om verschillende apparaten die aan de NMEA 2000 standaard voldoen met elkaar te laten communiceren.

Hoe werkt het NMEA 2000 netwerk?

De apparaten worden met elkaar verbonden via de backbone. De backbone cable (maximaal 200 meter) wordt via de accu voorzien van stroom.  Dit is een centrale kabel die je door het schip laat lopen en aftakkingen maakt met T-stukken of grotere verdeelblokken waar je de apparaten op de gewenste locatie aan boord op aansluit.

Alles wat op het netwerk aangesloten is kan vervolgens met elkaar communiceren, de individuele apparatuur verbind je met de drop cables (maximaal 6 meter per kabel). Zo kunnen bijvoorbeeld een kaartplotter en een windmeter die allebei voorzien zijn van NMEA 2000 en aangesloten zijn op het netwerk, gegevens uitwisselen.

Kleine instrumenten zoals een dieptemeter en windmeter kunnen volledig vanuit het netwerk worden gevoed. Grotere apparaten zoals een MFD, AIS en stuurautomaat hebben nog wel een eigen 12 volt voeding nodig (mede doordat er dikkere bedrading voor nodig is).

NMEA 2000 display koppelen instrumenten

Benodigdheden voor het aanleggen van een NMEA 2000 netwerk

  • Backbone cable, voor de voeding en data verspreiding
  • Voedingskabel, voor het koppelen van de accu aan het netwerk
  • T-stukken, voor het verbinden van de verschillende kabels aan de backbone
  • Drop cables, deze kabels leiden naar de individuele apparaten aangesloten op het netwerk
  • Terminator (2 stuks), voor het afsluiten van het netwerk (begin en eind van de backbone kabel)

Multifunctionel display koppelen aan je NMEA 2000 netwerk

Voor veel booteigenaren is dit inmiddels al lang bekende materie. We gaan daarom nu een stapje verder. Want als je een moderne MFD (multifunctioneel display) aan boord hebt zoals een Raymarine Axiom, Axiom Pro of B&G Zeus, dan wil je wellicht de naam multifunctioneel eer aan doen. Deze merken hebben soms hun eigen connectoren of adapterkabels om de apparaten aan te sluiten op het NMEA 2000 netwerk. Om dit op te zetten en de invoer en uitvoer van data goed te reguleren heb je een omvormer nodig. Let er wel op dat het huidige display de functie bezit om het onderscheid te kunnen maken tussen elektriciteit en omvormerinvoer aan de hand van het netwerkadres.

Extra functies koppelen aan het NMEA 2000 netwerk

Naast de bekende functionaliteiten en gekoppelde apparatuur zoals de kaartplotter, radar, AIS en het weergeven van de data van de gekoppelde instrumenten, is er nog meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van Netflix of bediening van audio apparatuur van Fusion.

Integreren van tankniveaus en koppelen van elektra systemen

Er zijn verschillende manieren om de tankniveau weergave in je NMEA 2000 netwerk te integreren. Er zijn zelfs mogelijkheden om veel aan boord te automatiseren en digitaal in te schakelen, maar wij beperken ons voor nu even tot de integratie van gangbare apparatuur onder bootbezitters.

Wij lichten hieronder toe hoe je een tanksysteem koppelt aan je NMEA 2000 netwerk. Ook als je bestaande tankgevers zonder NMEA 2000 aansluiting hebt.

Victron Cerbo GX

Dit is een communicatie centrum van Victron. Het is een aansluitbox waar moderne Victron apparatuur bij elkaar komt en je vervolgens kunt aansluiten via een ethernet kabel aan je MFD. Een andere mogelijkheid is om het aan te sluiten op het NMEA 2000 netwerk en op die manier de informatie binnen te krijgen op je MFD (in het laatste geval komt het dan binnen in PGN’s. Dit zijn parameter groepsnummers dat het soort gegevens van de groep beschrijft.)  Je kunt er ook voor kiezen om het display van Victron er op aan te sluiten, de Cerbo Touch. De Cerbo GX heeft meerdere aansluitingen voor tankgevers en temperatuursensoren. En zoals gezegd kan er apparatuur van Victron op worden aangesloten zoals een omvormer, acculader en zonnepaneel laadregelaar die voorzien zijn van een VE.Direct, VE.Can of VE.Bus poort.

Cerbo communicatie NMEA 2000 tanksensoren

In combinatie met de Smart Shunt van Victron kun je ook nog je accu monitoren. 

Wema koppelen met NMEA 2000

Er is nog een andere mogelijkheid om tankgevers te koppelen aan je NMEA 2000 netwerk en dat is met gevers die reeds voorzien zijn van een NMEA 2000 aansluiting.

Wema NMEA 2000 met gevers voor water, vuilwater en brandstoftanks,voorzien van een NMEA 2000 aansluiting kunnen worden verbonden met de NMEA 2000 backbone. Met de Set-up tool kunnen gevers voor de juiste toepassing worden ingesteld.

Een andere mogelijkheid is de bestaande analoge gevers blijven gebruiken en converteren naar NMEA 2000 via een converter van Wema of Yacht Devices. Om dit op te zetten heb je een converter van Wema of van Yacht Devices nodig. Je behoudt je bestaande tankgever maar sluit hier een converter op aan die het vertaald naar je NMEA 2000 netwerk.

Heb je geen kaartplotter-MFD aan boord zoals eerder beschreven? Of heb je hier geen ruimte voor maar wil je wel het een en ander moderniseren? Dan kun je NMEA 2000 tankgevers combineren met een NMEA 2000 meter van Wema.

Wil je meer uitleg of advies? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze watersportwinkel in Rotterdam.