Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
ePropulsion buitenboordmotor elektrisch varen

Elektrisch varen met de buitenboordmotor van ePropulsion

Steeds meer wordt er van gas en brandstof afgezien of wordt dit tot een minimum beperkt, zo ook in de watersport. Naast de traditionele buitenboordmotor op brandstof kan je inmiddels kiezen voor een elektrische motor, ook wel fluistermotor genoemd. Varen op een elektrische motor heeft zo z’n voordelen. Het maakt minder geluid, het is minder vervuilend en kan worden opgeladen met voorzieningen die gemakkelijk bij de hand zijn. ePropulsion biedt verschillende oplossingen en voorzieningen voor een elektrische aandrijving aan boord. Elektrisch varen wordt steeds meer de norm, in sommige vaargebieden is het zelfs al verplicht.

ePropulsion

Het merk ePropulsion biedt een uitgebreid assortiment aan onderdelen voor elektrische motortechniek en buitenboordmotoren. Innovatie staat hierbij voorop, dit is terug te zien in de technologie die ze toepassen in hun producten, evenals in het gebruiksgemak en duurzaamheid. ePropulsion streeft naar een intuïtieve bediening, waarbij de producten zowel professioneel als recreatief kunnen worden gebruikt en zodat het voor iedere consument geschikt is en eenvoudig te bedienen. Gemaakt van sterke materialen die makkelijk te reinigen of te vervangen zijn, zodat je lange tijd plezier hebt van je aankoop. Wij verkopen een selectie producten van ePropulsion in onze webshop en in de watersportwinkel.

Aandrijving van de motor

Voor de aandrijving van de ePropulsion buitenboordmotor is elektrische energie nodig, dit wordt opgeslagen in de lithium-ion batterijen. De elektrische motor zet de energie uit de batterij om in aandrijvingskracht voor de propeller, dit zorgt voor de draaiende beweging die de boot vooruit stuwt. De bestuurder bepaalt de toevoer van de energie door met de gashendel de snelheid te bepalen. Hoe harder je vaart, hoe meer mechanische energie er nodig is om de boot voort te bewegen.

Onderdelen van een elektrische motor

De elektrische motor en het systeem waar het op werkt, bestaan uit verschillende onderdelen. Het is prettig om te weten wat deze verschillende onderdelen zijn en hoe ze gekoppeld zijn aan elkaar voor een optimale werking.

De propeller

De bladen van de propeller stuwen water naar achteren waardoor kracht ontstaat, dit zorgt voor een voorwaartse beweging van de boot.

Bediening

De bediening van de ePropulsion elektrische buitenboordmotor is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Zodra de lithium-ion batterij goed is geïnstalleerd kan de motor al worden gestart. Met de gashendel kan de snelheid en richting worden bepaald.

Batterij

De elektrische buitenboordmotor en dus de ePropulsion werken op een accu. Deze moet voldoende worden opgeladen om de gewenste afstand mee te varen.

Hoe laad je de batterij op?

De accu van de ePropulsion motor is eenvoudig te verwijderen en kan je op verschillende manieren opladen. In de meeste gevallen is de makkelijkste manier met een adapter die aan het stopcontact kan worden aangesloten.

Geen uitstoot van gassen

Een prettige bijkomstigheid van de elektrische buitenboordmotor is dat het geen gassen uitstoot en geen nare geur veroorzaakt. Dit is vriendelijker voor het milieu, maar ook fijner voor de gebruiker. Doordat alles op stroomvoorziening werkt wordt er bovendien weinig geluid veroorzaakt door de motor. 

Voordelen van een elektrische buitenboordmotor

Afhankelijk van wat je gewend bent, kies je wellicht al gauw voor een traditionele buitenboordmotor. Toch is een elektromotor het overwegen waard. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan. 

  • Stiller dan een traditionele verbrandingsmotor
  • Voordeliger doordat er minder kosten voor onderhoud en energie worden gemaakt
  • Milieuvriendelijk doordat er geen schadelijke (uitlaat)gassen vrijkomen
  • Geen geur en/of rook
  • Soepel gebruik
  • Je kan overal varen, ook in stiltegebieden of waar je alleen nog elektrisch mag varen

De transitie naar een elektrische buitenboordmotor bereid uw boot alvast voor op wat steeds meer geëist zal worden in de toekomst. Met dit voor ogen en de voordelen ten opzichte van een brandstofmotor is elektrisch varen wellicht het overwegen waard.

Een lege accu op het water. Wat nu?

Het is natuurlijk erg vervelend als je op het water komt stil te liggen en geen kant op kan omdat je accu leeg is. Goede voorbereiding kan dit voorkomen. Een goed opgeladen batterij voordat je vertrekt kan veel gedoe voorkomen. Check je accu altijd even voordat je het water opgaat, het kan natuurlijk zijn dat deze minder vol is dan je zelf dacht. Een reserve accu zorgt voor extra zekerheid, check ook deze regelmatig zodat er nog voldoende stroomvoorziening aanwezig is. 

Van ePropulsion zijn er ook snelladers verkrijgbaar. Zo zorg je ervoor dat voordat je vertrekt je accu(s) voldoende opgeladen zijn. 

Elektrisch varen steeds meer de norm: transitie naar elektrisch varen

Steeds meer wordt er aangedrongen op elektrisch varen. Sommige steden, zoals Amsterdam, verplichten booteigenaren al om elektrisch te gaan varen in de binnenstad. Dit zorgt voor veel gedoe en een heleboel boten moeten worden omgebouwd. Maar ook de haven moet qua infrastructuur worden aangepast met laadmogelijkheden.

Ombouwen boot naar elektrisch

Hoe zorg je ervoor dat je straks toch overal kan varen? Dan moet je boot worden omgebouwd, althans de motor moet worden vervangen. ePropulsion biedt hiervoor de oplossing met de ruime keuze aan elektrische fluistermotoren en accu’s. Om je motorboot om te bouwen naar een elektrisch vaartuig moeten er een aantal dingen worden aangepast. De eerste stap is het uitzoeken van een passend aandrijfsysteem, hierbij is de grootte van de boot van belang, het gebruik ervan en het type. Vervolgens kies je een geschikte elektrische motor, accu en een laadsysteem. Wanneer je voorzien bent van alle benodigdheden voor de nieuwe motor kan je de oude verbrandingsmotor verwijderen en de nieuwe elektromotor installeren.

ePropulsion bij KOK watersport

In ons assortiment vind je verschillende producten van ePropulsion, buitenboordmotoren, accu’s en accessoires zoals anodes en de polsband met dodemansknop. Heb je advies nodig of wil je graag een product van ePropulsion aanschaffen? Neem dan een kijkje in onze webshop of kom naar onze watersportwinkel in Rotterdam. Voor vragen kan je ook direct met ons contact opnemen.