Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

RM69 BOOT TOILET

RM69 boot toilet: installatie, bediening, onderhoud

Het Nederlandse merk RM69 produceert al sinds 1969 toiletten voor de plezier- en beroepsvaart. In het assortiment bevinden zich zowel standaard handbediende toiletten als geavanceerde elektrische toiletten. Daarnaast kun je bij dit merk ook terecht voor een volledige collectie bilgepompen. Alle producten voldoen aan hoge specifieke normen en zijn daardoor betrouwbaar, duurzaam en van goede kwaliteit.

In dit blog gaan we dieper in op de RM69 boot toiletten en accessoires die wij aanbieden. Ook geven we onder meer informatie over de installatie, bediening en het onderhoud. 

Handbediende toiletten

Een marine toilet kan handmatig of elektrisch worden aangedreven. Manuele wc’s zijn betrouwbaar, robuust en gemakkelijk te plaatsen. Elektrische systemen zorgen voor extra comfort aan boord en bieden het gemak van thuis.   

In onze webshop vind je van RM69 twee handbediende exemplaren:

Deze toiletten komen veel voor op zeil- en motorboten in Nederland. Ze hebben een compact formaat (350 x 440 x 420 millimeter) en de makkelijk vervangbare onderdelen zijn corrosiebestendig. Door de duurzame, zelfaanzuigende pomp hoeft het spoelwater niet onder druk aangevoerd te worden; in enkele seconde is het toilet doorgespoeld en leeggepompt. Daarnaast kunnen de RM 69 toiletten zowel onder als boven de waterlijn gemonteerd worden.

Beide modellen zijn uitgevoerd met een porseleinen pot in een standaardmaat. Je kunt kiezen voor een houten zitting of een kunststof zitting. Kunststof is gemakkelijker te verwerken, dus iets voordeliger. Een houten bril is zwaarder en geeft daardoor een stevig, solide gevoel. 

rm 69 boot toilet

Installatie

Scheepstoiletten kunnen zowel onder als boven de waterlijn worden gemonteerd. We hebben beide methodes voor je beschreven.

Boven de waterlijn

Bij de installatie dient rekening gehouden te worden met de positie van de spoelwateraanvoer en afloopslang. Je wilt natuurlijk niet dat het afvalwater terug het toilet inloopt. Plaats daarom bij de afloopslang minstens 30 centimeter boven het uitlaat-kniestuk een zwanenhals. Voorkom het heveleffect door een ventilatieventiel op het hoogste punt van de zwanenhals te monteren. Leg de spoelwaterafvoer van buitenaf direct via de kortste weg van het afsluitventiel naar de pomp.  

Onder de waterlijn

Bij montage onder de waterlijn moeten de spoelwateraanvoer en afloopslang met een zwanenhals zo hoog gelegd worden, dat een heveleffect uitgesloten is. Het hoogste punt van de zwanenhals dient minstens 20 centimeter boven de maximaal mogelijke waterlijnhoogte te liggen. Ook moet het ventilatieventiel op de hoogste plaats worden gemonteerd. Zorg er verder voor dat alle slangaansluitingen onder water met twee roestvaste slangklemmen geborgd zijn.  

Bediening

Spoelen en leegpompen van de RM69 scheepstoiletten is zeer eenvoudig, we lichten het hieronder toe.

Spoelen

 • Zet de pomp in de stand ‘flush’
 • Beweeg de hendel krachtig op en neer om het spoelwater op te pompen en het vuilwater af te voeren
 • Voorkom ongewenste geuren door goed door te pompen

Leegpompen

Nadat het toiletwater is afgevoerd, plaats je de hevel in de stand ‘dry’ om de pot leeg te pompen. Pomp wat langer door zodat het afvalwater niet terug de pot inloopt.

Onderhoud

RM69 boot toiletten zijn onderhoudsvriendelijk. Smeer de pompstang af en toe in met een lichte smeerolie of een siliconenspray en maak het toilet schoon (niet met bleek of chloor!). Daarnaast raden we aan om, als het toilet enige tijd niet wordt gebruikt, even door te spoelen met de hendel in 'flush' positie. Wanneer je op zout water vaart kun je beter eerst het toilet droogpompen, een aantal liter zoet water in de pot gieten en daarna weer droogpompen.

Reperatiesets en onderdelen

RM69 toilet onderdelen zijn los verkrijgbaar en eenvoudig te vervangen. Daarnaast zijn er reparatiesetjes verkrijgbaar. Wanneer veel onderdelen verouderd zijn, is het aanschaffen van een heel nieuw toilet het overwegen waard.

RM69 reparatieset  

Winterklaar maken

Het is belangrijk om het toilet winterklaar te maken zodat er geen vorstschade kan ontstaan. Volg onderstaande stappen:

 • Zorg voor twee emmers, 1 meter inlaatslang, 1 meter uitlangslang en 1 liter antivries
 • Sluit alle afsluiters
 • Demonteer en leeg alle slangen
 • Pak een emmer en meng de antivries met water in de voorgeschreven verhouding
 • Monteer de slangen
 • Plaats de inlaatslang in de emmer met antivries en de uitlaatslang in de lege emmer
 • Pomp de antivries door het toilet en laat een laag in de pot staan
 • In het voorjaar kan dezelfde procedure worden gevolgd, maar dan met zoetwater
 

Meer informatie over het winterklaar maken van je boot?

In ons blog boot winterklaar maken vind je handige tips waarmee je het risico op vorstschade kunt beperken.

Vuilwatertank

Omdat het verboden is om toiletwater op de Nederlandse binnenwateren te lozen, dient er aan boord een oplossing voor vuilwateropvang aanwezig te zijn. Een vuilwatertankinstallatie is ideaal; je slaat grote hoeveelheden vervuild water op en leegt het later op een daarvoor geschikte plaats.

Meer informatie over vuilwatertanks?

Lees dan ons blog Vuilwatertank voor het opslaan van toiletwater

Tips

Hieronder volgen enkele algemene tips over de installatie en het gebruik.

 • Gebruik voor de uitlaat een speciale toiletslang om geuroverlast te voorkomen
 • De in-en uitlaatafsluiters dienen altijd gesloten te zijn als het toilet niet wordt gebruikt
 • Deponeer nooit harde objecten als sigaretten en papieren zakdoekjes in het toilet. Zo beschadig je het pompsysteem

RM69 boot toilet kopen?

In ons assortiment vind je de handbediende RM69 modellen, losse onderdelen en reparatiesetjes. Bekijk het aanbod in de webshop of kom langs in de watersportzaak.

Nog vragen en/of advies nodig? Geen probleem, onze productspecialisten adviseren je graag. Neem contact met ons op of bezoek de megastore in Rotterdam.

Jabsco toiletten voor aan boord

We verkopen ook toiletten van het wereldwijd toonaangevende merk Jabsco. Lees ons blog Jabsco scheepstoiletten voor meer informatie