Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

bevroren leiding boot

Je drinkwatersysteem winterklaar maken in drie stappen

De winter staat voor de deur, en dat betekent dat het drinkwatersysteem winterklaar gemaakt moet worden om schade aan leidingen en apparatuur te voorkomen. Het winterklaar maken van het drinkwatersysteem is een eenvoudige klus, die in drie stappen gedaan kan worden.

Voor je begint

Heeft je boot een elektrische boiler? Haal dan de stroom er af voor je de boiler leeg laat lopen. Dit voorkomt dat het verwarmingselement kapot gaat. Dit kan gebeuren als deze aan staat zonder dat er water in de boiler staat.

Heb je een warmwatersysteem? Koppel dan de ingaande en uitgaande slang aan elkaar en sla de boiler over. Het apart uitlekken van de boiler bespaart je de kosten om deze te vullen met antivries.

Stap 1

Begin met het leeg laten lopen van de drinkwatertank. Open alle kranen voor warm en koud water. Zorg ervoor dat het gehele watersysteem zo leeg mogelijk is. (let wel op dat je de pomp niet door laat draaien, dit kan schadelijk zijn als de tank nagenoeg leeg is). Blaas eventueel met perslucht zoveel mogelijk water uit het systeem.

Stap 2

Giet vervolgens de niet giftige antivries in de drinkwatertank.

Starbrite antivries

 

De niet giftige antivries van Starbrite is geschikt voor drinkwater, motoren en pompen. De antivries beschermt tot wel -45 graden en kan veilig worden geloosd. De extra toevoeging aan de receptuur verkleint de kans op nare geuren.

Stap 3

Zet de drinkwaterpomp aan en open de warmwaterkraan die het verst van de pomp zit. Door de warmwaterkraan open te zetten stroomt de antivries ook naar de boiler. Wanneer er antivries uit de kraan stroomt zet je deze uit. Vervolgens open je de koudwaterkraan en wacht je weer tot er antivries uit de kraan stroomt. Herhaal deze stap bij alle kranen op de boot, en vergeet hierbij niet de douche. Werk van de verst gelegen kraan naar de kraan die het dichtste bij de pomp staat. Wanneer je alle kranen hebt gehad kan de pomp uitgeschakeld worden.

Giftige en niet giftige antivries

Er zijn verschillende soorten antivries op de markt. Antivries die gebruikt wordt in auto’s en verbrandingsmotoren van boten mogen nooit gebruikt worden in drinkwatersystemen. Deze soorten zijn zeer giftig voor de mens. Gebruik daarom altijd niet giftige antivries die geschikt is voor drinkwatersystemen.

Antivries kopen?

Bij KOK watersport hebben we alles in huis om je drinkwatersysteem winterklaar klaar te maken. Heb je een vraag, of heb je advies nodig? Kom dan eens langs in onze watersportwinkel. Uiteraard kan je ook online contact met ons opnemen. Daarnaast hebben we geregeld antivries in de aanbieding, dus geef je op voor onze nieuwsbrief om hier altijd van op te hoogte te zijn.