Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Koelunit boot

Koelunits: tips voor de aanschaf en installatie

Een koelunit voor de boot is de ideale oplossing voor ruimtes waarin geen standaard koelkast past. Er zijn verschillende uitvoeringen en modellen verkrijgbaar. Wil je een koelunit kopen, maar weet je nog niet welk exemplaar het best bij jouw situatie past? En kan je bij het installeren wel wat tips gebruiken? Wij helpen je graag op weg met alle informatie op een rij.

Werking van een koelunit

De werking van een koelunit berust op het afvoeren van warmte en valt of staat met de kwaliteit van de compressor. Dit is de motor die het systeem aandrijft. Andere belangrijke componenten van de installatie zijn de verdamper en regeleenheid. De verdamper is het ‘koelelement’ in de unit waaraan de warmte wordt afgegeven. De compressor geeft de verzamelde warmte vervolgens af aan de omgeving.

Boot koelunit

Complete koelsystemen

Wij hebben inbouw koelunits van het hoogwaardige merk Isotherm in ons assortiment. Een unit wordt geleverd als complete set met een compressor, verdamper en thermostaat. Welk pakket je het best kan aanschaffen, is afhankelijk van onder meer de persoonlijke voorkeuren en beschikbare koelruimte.

De aansluitspanning

De compressor werkt op gelijkspanning (12 of 24 volt), maar er is ook een omvormer verkrijgbaar voor aansluiting op 220 volt. Houd er rekening mee dat de koelunit en omvormer van hetzelfde merk dienen te zijn.

Soorten verdampers

Afhankelijk van de ruimte en hoe je deze het meest praktisch wilt benutten, kies je voor een systeem met een platte L-vormige of O-vormige verdamper. Wil je het energieverbruik zo laag mogelijk houden? Dan moet je misschien overwegen om een verdamper met zgn. koudebuffer aan te schaffen. De Isotherm ASU (Automatic Start Up) modellen zijn uitgerust met een koude-accu. Door de speciale technologie die de ‘koude’ opslaat en efficiënt benut heb je een extra laag stroomverbruik. Wel zijn ze iets duurder in aanschaf.

Beschikbare koelruimte

Koelunits zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen. Let bij het maken van een keuze op de maximale inhoud van de koelruimte. De Isotherm GE80 is het meest compacte model en daardoor ideaal voor zeer kleine ruimtes. De grootste modellen zijn geschikt tot 200 liter inhoud.

Water- en luchtgekoelde koelunits

Luchtgekoelde systemen onttrekken warmte door middel van de omgevingslucht en watergekoelde systemen gebruiken het omringende water. Laatstgenoemde zijn niet afhankelijk van de temperatuur op de boot.

Isotherm koelunits

Wij bieden een ruim aanbod van Isotherm koelunits. Hieronder drie luchtgekoelde systemen uit de Isotherm Compact Classic serie die bij ons verkrijgbaar zijn:

  • Isotherm GE80: met platte verdamper, geschikt tot 80 liter inhoud
  • Isotherm GE150: met platte verdamper, geschikt tot 150 liter inhoud
  • Isotherm VE150: met ventilator verdamper, geschikt tot 150 liter inhoud

Je kan bij ons ook terecht voor de energiezuinige, ASU-systemen (koude-accu):

Onderstaande modellen uit de Compact Classic serie onttrekken warmte door middel van het omringende water:

De Isotherm SP (self-priming) koelsystemen maken gebruik van het omringende water. Dit is efficiënt op zelfs de warmste dagen. Ook zijn deze koelcompressors stiller. De SP-eenheid trekt warmte naar beneden en naar buiten via een speciale fitting in de gootsteenafvoerslang van de kombuis. De rompfitting is gemaakt van zoutwaterbestendig messing. Een zinkanode is standaard aangebracht.

De Isotherm SP koelsystemen zijn ook leverbaar in combinatie met ASU:

Jonge vrouw drinkt witte wijn tijdens het varen

Installatietips

Als je een koelunit gaat inbouwen, moet je isolatieplaten aanbrengen in de desbetreffende ruimte. Deze platen zijn eenvoudig op maat te maken en aan elkaar te lijmen. Dit kan je doen met een polyurethaan-afdichtmiddel of schimmelwerende siliconenkit. Kies voor een kit met een enigszins flexibele eigenschap en zorg ervoor dat de ruimte die gekoeld gaat worden lekvrij is.

Bepaal van tevoren waar je de compressor en verdamper gaat plaatsen. De compressor heeft voldoende ventilatieruimte nodig en de verdamper moet zodanig gepositioneerd worden dat de leidingen naar buiten richting de compressor kunnen lopen. Let ook op de afstand tussen de compressor en de verdamper. De leiding is ca. 2 meter en wordt met snelkoppelingen verbonden. Zodra deze goed aangesloten zijn en de koelunit in werking wordt gesteld, stroomt de koelvloeistof door het circuit. De gaten voor de leidingen kunnen worden afgedicht met polyurethaanschuim. Zorgt er ook voor dat de leidingen niet te veel buigen. Houd een straal van minstens 15 centimeter aan. 

Mocht het ooit nodig zijn, kunnen de compressor en verdamper bij de leidingen weer worden losgekoppeld. Doe dan wel meteen de doppen erop zodat er geen stof in kan komen. Bewaar deze dus goed.

Bij elke koelunit wordt een uitgebreide montagehandleiding meegeleverd. Wij raden aan om deze vooraf aandachtig te lezen en te bewaren. Als het bijvoorbeeld nodig is om de leidingen later los te koppelen, kan je het stappenplan in de handleiding volgen.

Koelunit kopen?

Ontdek ons aanbod in de webshop of watersportzaak in Rotterdam. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!