Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Koelkast aan boord

Koelkast aan boord

Een koelkast aan boord zorgt voor de nodige comfort. Tijdens een warme zomerdag is het wel zo lekker om een koud drankje te kunnen drinken. Daarnaast is het koelen van eten en drinken noodzakelijk als je alles vers wilt houden. De keuze voor een type koeling is afhankelijk van je wensen en welk soort boot je hebt. Met behulp van dit artikel wordt het een stuk eenvoudiger om het juiste exemplaar te kiezen.

Aanwijzingen voor het kiezen van een koelkast

Er zijn diverse merken en modellen verkrijgbaar. Wij hebben enkele vragen voor je op een rijtje gezet die handig zijn om te beantwoorden voordat je een koelkast voor de boot aanschaft. Het beantwoorden van deze vragen vergemakkelijkt het keuzeproces.

  1. Uit welke koeltechnieken kan ik kiezen?
  2. Hoeveel tijd breng ik door op de boot?
  3. Welk koelvermogen wens ik?
  4. Welke energiebron wil ik gebruiken?
  5. Hoe hoog mag het energieverbruik zijn?
  6. Welke afmetingen moet de koeling hebben?
  7. Heb ik een voorkeur voor een bepaald merk?
  8. Wat is mijn budget?

Koeltechnieken

Koelen kan op verschillende manieren. Veelgebruikte technieken zijn: compressor-, thermo-elektrische-, absorptie- en passieve koeling.

Compressorkoeling

Compressorkoeling is de meest gebruikte techniek. In een compressor koelkast wordt koelvloeistof verdampt waardoor warme lucht verdwijnt en koude lucht overblijft. De koelingen zijn erg krachtig en niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur, zelfs bij extreem hoge buitentemperaturen leveren ze uitstekende prestaties. Je bent dus altijd verzekerd van een lekker koud drankje. Daarnaast koelen compressor koelkasten en erg snel en zijn ze zuinig in het gebruik. Geheel geruisloos zijn de koelingen niet, dit in tegenstelling tot absorptie koelkasten. Het geluid is vergelijkbaar met het geluid van de koelkast of diepvries bij je thuis.

Thermo-elektrische koeling

Thermo-elektrische koelkasten werken door middel van een elektrische warmtepomp, ook wel Peltier-element genoemd. De pomp verplaatst warmte van een koude naar een warme plek. De warme plek heeft dezelfde temperatuur als de omgeving en op de koude plek is de temperatuur zo’n 20 graden lager. Het koelvermogen is dus, in tegenstelling tot bij compressorkoeling, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Daarnaast zijn thermo-elektrische koelkasten niet geruisloos door de aanwezige ventilator. Wel zijn ze licht in gewicht, slijtvast en onderhoudsvrij. De koelingen werken op 12 Volt of 230 Volt.       

Absorptiekoeling

Bij absorptiekoeling wordt een lithiumbromide- of ammoniakoplossing verdampt waardoor warme lucht verdwijnt. Deze vorm van koelen is vrijwel geruisloos omdat er geen bewegende onderdelen aan te pas komen. Door het ontbreken van bewegende onderdelen zijn absorptie koelkasten ook vrijwel onderhoudsvrij. Daarnaast zijn deze koelingen vaak aansluitbaar op meerdere energiebronnen (12V, 230V of gas). Nadelen van absorptie koelkasten zijn het relatief traag werkende koelsysteem en het hoge energieverbruik (in vergelijking met compressor koelingen). Ook is de koelprestatie afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als het erg warm is worden je drankjes en etenswaren dus niet altijd voldoende gekoeld.

Passieve koeling

Passieve koelsystemen werken met ijsblokjes of koelelementen en zijn dus draadloos. Passieve koelboxen zijn licht in het gewicht, gemakkelijk te reinigen, aantrekkelijk geprijsd en duurzaam. Een draadloze koelbox houdt eten en drinken niet heel lang koud. Voor korte boottripjes is het een ideale oplossing, maar niet voor meerdaagse vaartochten.

Koelbox aan boord

Koelkasten in ons assortiment

Hieronder bespreken we een aantal kwalitatief hoogstaande boot koelkasten die bij ons verkrijgbaar zijn.

Isotherm Cruise Elegance koelkast

De Isotherm Cruise Elegance koelkasten zijn verkrijgbaar met vier verschillende volumes (49, 65, 85 en 130 liter) en beschikken over een krachtige compressor. Dankzij de efficiënte compressor en de dikke isolatie hebben de koelkasten een laag energieverbruik. Het innovatieve installatiesysteem maakt een gemakkelijke en snelle montage mogelijk en het vent-lock systeem houdt de deur gesloten tijdens het varen. De koelkasten zijn voorzien van blauwe ledverlichting, een vriezer, flessenrekken in de deur en verstelbare schappen. De Isotherm Cruise Elegance serie werkt op zowel 12 als 24 Volt (met omvormer ook op 220V) en het deurpaneel en handvat is aanpasbaar.

Dometic Coolmatic NRX koelkast

Dometic Coolmatic NRX koelkasten zijn in vijf verschillende modellen verkrijgbaar (50, 60, 80, 115 en 130 liter) en zijn voorzien van krachtige en zeer energiezuinige compressors. De NRX-serie verbruikt tot wel 25% minder energie dan andere boot koelkasten. De thermostaat kent vijf verschillende temperatuurinstellingen en is geïntegreerd aan de binnenzijde van de koelkast, dit bespaart opslagruimte. Verder beschikken de bootkoelkasten over heldere ledverlichting en een slim sluitmechanisme. Ook kun je de ruimte flexibel gebruiken; uitsluitend als koel- of vrieskast of als combinatie. Dometic Coolmatic NRX koelkasten werken op zowel 12 als 24 Volt en met een netadapter ook op 220 Volt. Dit is ideaal voor in de haven.

CN Comfort koelkast

Van het merk CN bieden wij een aantal varianten aan in onze fysieke winkel. De CN Comfort koelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteit. Bij alle varianten is het vriesvak uitneembaar zodat er meer ruimte gemaakt kan worden of dat er een grotere vries unit geplaatst kan worden. De inbouw frames van CN zijn apart verkrijgbaar. De koelkasten maken weinig geluid, minder dan 45 dB en zijn zowel op 12 volt als op 24 volt aan te sluiten. Als extra functie zijn deze koelkasten voorzien van bluetooth en te bedienen met de Car Fridge Freezer app.

Weinig ruimte? Een koelbox of -unit is een goed alternatief

Is de ruimte aan boord beperkt? Dan is een koelbox of koelunit ook een goede optie. In ons blog Koelunits: tips voor de aanschaf en installatie lees je meer informatie over inbouw koelunits. 

Boot koelkast kopen?

Op zoek naar een koelkast voor aan boord? Bekijk ons assortiment online of kom langs in onze watersportwinkel. Voor vragen en advies kun je ook contact opnemen via de telefoon of mail.