Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Koken aan boord

Koken aan boord

Tijdens een bootvakantie is het natuurlijk heerlijk om een hapje te eten bij een plaatselijke horecagelegenheid, maar je kunt ook zelf koken aan boord. Je hebt wat minder ruimte dan thuis, maar met enige aanpassing en improvisatie kun je prima een lekkere maaltijd bereiden. Ook zijn er allerlei handige producten verkrijgbaar om het koken aan boord zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Dit blogitem bevat handige tips met betrekking tot het slim koken aan boord.

Ruimte aan boord optimaal benutten

Aan boord is er over het algemeen weinig ruimte om te koken. Zowel de ruimte in de kombuis zelf als op het fornuis is vaak beperkt. Daarnaast is er ook niet altijd plek voor een koelkast. Een schuifkombuis, handige pannen en koelboxen en kunnen uitkomst bieden.   

Schuifkombuis

Om de ruimte aan boord optimaal te benutten kun je ervoor kiezen om een schuifkombuis toe te passen. Als de wasbak en het bootfornuis niet in gebruik zijn, berg je deze op onder de kuipbank. Wel is het lastig om een gasaansluiting te realiseren. Bij een schuivend kombuis heb je een lange slang nodig van de gaskraan naar het toestel. Het nadeel van een lange slang is dat deze in een weggeschoven toestand makkelijk schavielt. Koken op een alcoholfornuis is een andere mogelijkheid. Je hebt zo geen gedoe met een gasaansluiting, maar je moet wel de brandstof op een veilige plek kunnen opbergen.

Koelboxen

Het is wel zo fijn als je op de boot drankjes en voedsel kunt koelen. Niet alleen voor dat lekkere koude drankje op een warme zomerdag, maar ook omdat alles zo langer houdbaar blijft. Er is echter niet altijd voldoende ruimte aan boord voor een koelkast. Als alternatief kun je dan kiezen voor een koelbox.

Meer informatie over koelingen aan boord?
In ons blogitem over koelkasten aan boord vind je meer informatie over de diverse koelingen voor op de boot. We hebben ook een blog over koelunits

Koken op een slingerend schip

Als je tijdens het varen gaat koken en te maken hebt met golfslag, kunnen pannen gaan schuiven. Deze kunnen op hun plaats worden gehouden met behulp van speciale pannenhouders, wel zo veilig. Een ovenmaaltijd is ook erg handig tijdens een vaartocht. Doordat de oven kan worden afgesloten en vergrendeld schuift de schaal niet weg.

Koken in een open boot

De beste manier om een open boot van een keuken te voorzien is om het kooktoestel onder te brengen in een kist die uitgeklapt gebruikt kan worden. Dit wordt ook wel een kookkist genoemd. Een thermisch beveiligd gasstel leent zich hier het best voor, maar met een alcoholfornuis kan het eventueel ook. Met een spiritus kooktoestel moet je er wel rekening mee houden dat de brandstof extra ruimte inneemt en dat de brandtemperatuur van spiritus lager is dan bij gas.  

Barbecue voor op de boot

Er gaat niets boven een heerlijke barbecue op het water tijdens een mooie zomerse dag. Het is gezellig, lekker, simpel en je hoeft niet binnen in een kleine keuken te koken. De multifunctionele Cobb barbecue is ideaal voor op de boot. Een Cobb is veilig, zuinig, snel heet, veelzijdig en overal te gebruiken. Accessoires maken de mogelijkheden van de barbecue eindeloos; grillen, bakken, braden, wokken en roken. Een overzicht van de Cobb accessoires:

Wil je graag op traditionele wijze barbecueën? Ook dat behoort tot de mogelijkheden dankzij de Cobb barbecuekit met brikettenmandje.

Om je te inspireren hebben we een blogitem gemaakt met daarin overheerlijke Cobb recepten. Meer inspiratie kun je halen uit de diverse kookboeken die voor de Cobb bbq zijn geschreven. 'Grillen als geen ander' bevat makkelijke en lekkere grillgerechten en in het kookboek 'Buiten koken op de Cobb' vind je maar liefst 42 recepten van slow tot snel.  

Koken op gas of elektriciteit

Net als thuis, kun je aan boord koken op verschillende soorten kooktoestellen. Grofweg gezegd kook je op gas of op elektriciteit. Elektrische toestellen zijn verder onder te verdelen in inductie-, gas-, keramische en traditionele elektrische kookplaten. Elektrisch koken aan boord is veilig en daarnaast zijn elektrische kookplaten ook gemakkelijk schoon te houden. Het hebben van een generator is dan wel een must. Een gaskooktoestel is vaak goedkoper in aanschaf en gebruik dan een keramische- of inductiekookplaat. Daarnaast werken alle soorten pannen op een gasfornuis, wat bij inductie koken niet het geval is.

Kombuis oven

Veilig koken aan boord

We hebben nog een aantal tips met betrekking tot veilig koken aan boord voor je op een rijtje gezet:

  • Barbecue nooit binnen
  • Niet koken als er sprake is van golvend water, ook niet als de boot voor anker ligt
  • Ruim messen op en laat deze niet achter op de tafel of op het keukenblad
  • Heb je een gasfles verwisseld? Controleer dan gasdichtheid van de koppeling
  • Zorg ervoor dat er een brandblusser aan boord aanwezig is

Algemene tips

Hieronder volgen een aantal algemene tips:

  • Kies voor ingrediënten die je voor een langere tijd kunt bewaren
  • Gebruik speciaal scheepsservies in plaats van breekbaar servies
  • Maak het jezelf niet te moeilijk en bewaar culinaire hoogstandjes voor thuis

Alles voor koken aan boord in ons assortiment

Ben je op zoek naar een kooktoestel, barbecue, oven of naar handige producten om het koken aan boord zo gemakkelijk mogelijk te maken? Dan ben jij bij KOK watersport aan het juiste adres.

Heb je een vraag of wil je goed advies? Kom dan langs in onze watersportwinkel in Rotterdam. Online of via de telefoon contact opnemen kan uiteraard ook.