Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Zeilmes

Zeilmessen. Waarom en welke?

Een stevig en scherp zeilmes is een onmisbare bootaccessoire voor iedere vaartocht. Het is niet alleen praktisch, maar ook waardevol in noodsituaties. In dit blog leggen we uit waarom. Daarnaast lees je aan welke eigenschappen een goed mes voldoet en welke types wij aanraden.   

Waarom is een zeilmes een must aan boord?

Op een boot wordt veel gewerkt met lijnen en touwen. Deze kunnen, ondanks zorgvuldig opbossen en vastmaken, in elkaar verstrengeld raken. Voor je het weet zit je vast in de kluwen touw en is doorsnijden de enige oplossing. Daarnaast kan de hoeveelheid kracht die op lijnen komt te staan ook gevaarlijke situaties teweegbrengen. Een zeilmes is ook goed geschikt voor het doorsnijden van een lifeline als je dreigt te worden ondergetrokken. Het Crewsaver zeilmes is zelfs speciaal ontwikkeld voor dit specifieke gevaar.  

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van noodsituaties waarin een zeilmes uitkomst biedt. Het is daarom een belangrijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting aan boord.    

Zo kies je het beste zeilmes

Er zijn diverse zeilmessen verkrijgbaar. Hieronder beschrijven we waaraan een goed zeilmes moet voldoen:

  • Eenvoudig te openen met één hand. In noodsituaties is snelheid geboden en heb je geen tijd om met twee handen aan de slag te gaan.
  • Lemmet kan vastgezet worden. Als je mes bij nood inklapt verlies je tijd en heb je kans op verwondingen.
  • Scherp en stevig. Alleen een superscherp, stevig mes doet zijn werk goed en snel.
  • Gemaakt van roestvrijstaal. Op een boot is de kans dat het mes in contact komt met water natuurlijk groot. Kies daarom voor RVS om snelle roestvorming te voorkomen.   

Om het mes nog multifunctioneler te maken zijn er tal van extra opties, zoals:

  • (Gedeeltelijk) gekarteld lemmet. Ideaal voor het doorsnijden van dikkere lijnen, zoals Dyneema.
  • Draagclip. Bevestig het zeilmes aan je kleding en heb hem altijd binnen handbereik.
  • Fluoriserend. Voor een betere zichtbaarheid in het donker.
  • Inclusief priem. Handig bij het ontrafelen van lastige knopen.
  • Inclusief harpsleutel. Voor het gemakkelijk openen van de duimschroef van de harpsluiting.

Wichard mes

Wichard maakt al decennialang zeilmessen van hoogwaardige kwaliteit. Het merk biedt twee productlijnen: Aquaterra en Offshore. Wichard messen hebben een goede corrosie- en mechanische bestendigheid en een hoog snijvermogen. Daarnaast hebben ze een effectieve werking van -60°C tot +100°C.

Wichard Offshore

De Offshore-serie is ontwikkeld voor intensieve zeilers en veeleisende watersporters. De messen hebben onmisbare functies als een uitstekende corrosiebestendigheid, gekarteld lemmet, zeer hoog snijvermogen, eenhandige opening en lemmetblokkering. Daarnaast hebben ze een opvallende kleurstelling voor een goede zichtbaarheid en een polsriempje om kwijtraken te voorkomen. Wichard Offshore messen liggen ook prettig in de hand en zijn verkrijgbaar in verschillende versies.   

Wichard Aquaterra

De Aquaterra-lijn is ideaal bij de beoefening van watersporten en andere outdoor-activiteiten, zoals kajakken en vissen. De zeilmessen hebben een sterk snijblad, roestvrijstalen lemmet, blijvende scherpte en lemmetblokkering om dichtklappen te voorkomen. Wichard Aquaterra messen zijn verkrijgbaar in verschillende versies.

Zeilmes kopen?

Op zoek naar een zeilersmes van hoogwaardige kwaliteit? In onze webshop en watersportwinkel vind je onder meer Wichard zeilmessen. Ontdek het assortiment en schroom bij vragen niet om contact op te nemen. Wij helpen graag!