Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

reddingsvesten veiligheid aan boord watersport

Reddingsvesten aan boord voor veilig watersporten

Of je zelf een watersport beoefent of een boot bestuurt met meerdere opvarenden, een veilige situatie kan van het ene op het andere moment veranderen. Het is dan ook verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je je op het water begeeft. Een reddingsvest is in de meeste gevallen nodig en een vereiste. Reddingsvesten zijn er in allerlei soorten en maten, van vaststof reddingsvesten, tot automatische vesten en reddingsvesten die speciaal ontworpen zijn voor kinderen. Waar je ook voor kiest, goed voorbereid zijn op een noodsituatie is van groot belang.

Het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest

Beide type vesten zijn ontworpen om mensen aan boord veiligheid te bieden en om ervoor te zorgen dat wanneer iemand overboord slaat de drenkeling blijft drijven. Een reddingsvest is uitgerust met meer voorzieningen dan een zwemvest, om in noodsituaties goed te presteren en het voldoet aan bepaalde veiligheidseisen.

Reddingsvesten zijn vaak voorzien van veiligheidsbanden, waarmee het stevig vastzit om het lichaam. Reddingsvesten zijn vooral ontworpen voor gebruik in noodsituaties, waarbij op dat moment de kans op verdrinking hoog ligt. Zwemvesten zijn meer bedoeld voor het bieden van drijfkracht tijdens het beoefenen van watersport en andere activiteiten, waarbij de kans op verdrinking laag ligt.

Kenmerken van een reddingsvest

Het reddingsvest is voornamelijk ontworpen om goed te presteren in geval van nood. Om er zeker van te zijn dat een reddingsvest optimaal functioneert in een noodtoestand moet het aan bepaalde eigenschappen voldoen. Hieronder benoemen we de belangrijkste:

  • Genoeg drijfvermogen, met extra drijfkracht aan de voorkant en rondom het hoofd zodat het hoofd boven water blijft
  • Veiligheidsbanden, zodat het reddingsvest niet af kan glijden
  • Zichtbaarheid, door middel van reflecterende strips voor in het donker
  • Biedt voldoende bewegingsvrijheid om comfortabel te kunnen varen tijdens het dragen
  • Duurzaam, het reddingsvest moet lang meegaan en is gemaakt van materialen die in zware omstandigheden in tact blijven

Automatische reddingsvesten

Een automatisch reddingsvest heeft een ingebouwd mechanisme waarmee het automatisch wordt opgeblazen zodra het in contact komt met water. Er zitten meerdere voordelen aan dit type reddingsvesten, onder andere omdat het zeer compact is en dus minder de bewegingsvrijheid belemmert dan een regulier type reddingsvest. Meestal is het ook mogelijk om het systeem handmatig te activeren.

Automatische reddingsvesten moeten goed worden onderhouden en regelmatig worden gecontroleerd om de werking ervan te garanderen.

Wanneer moet je een reddingsvest aan boord hebben?

Het is voor de meeste vaartuigen verplicht om reddingsvesten aan boord te hebben. Dit is deels afhankelijk van de grootte van de boot en de snelheid die het vaart. Bij boten die minder dan 20 km per uur varen zijn reddingsvesten niet verplicht. Wel is het aan te raden om per opvarende er eentje aan boord te hebben. Gaat de boot harder dan 20 km per uur, dan is het aan boord hebben van reddingsvesten verplicht.

Reddingsvesten voor volwassenen

Het is van belang om van tevoren te bepalen voor welke activiteit en in welke omstandigheden een reddingsvest zal worden gebruikt. Bij volwassenen kan het gewicht van de gebruiker erg uiteen liggen. Het drijfvermogen moet dan ook voor een ieder levensreddend en voldoende zijn. Om te voorkomen dat het af kan glijden, zijn de reddingsvesten voorzien van verstelbare veiligheidsbanden en is het aan te raden om een goed passend vest aan te schaffen.

Reddingsvesten voor kinderen

Reddingsvesten voor kinderen zijn speciaal ontworpen op de veiligheid en behoeften van de jongeren. De reddingsvesten moeten stevig en comfortabel zitten en voldoende drijfvermogen bieden, juist ook om het hoofd boven water te houden. De vesten voor kinderen zijn vaak voorzien van extra verstelbare gespen om te voorkomen dat het afglijdt en dat het in de groei op maat kan worden aangepast. Vaak hebben ze een felle kleur en zijn er reflecterende strips op aangebracht.

Bij het kiezen van een reddingsvest voor kinderen is het belangrijk om te letten op het gewicht van het kind en de grootte. Dat het goed past en comfortabel zit draagt ook bij aan de bewegingsvrijheid en het gemak op het water.

Gebruik van een reddingsvest in noodsituaties

Uiteraard hoop je een reddingsvest nooit nodig te hebben en dat ze puur uit voorzorg aanwezig zijn. Het is echter goed om te weten welke situaties zich voor kunnen doen waarbij een reddingsvest uitkomst biedt en wellicht zelfs levens kan redden.

Mogelijke noodsituaties

We benoemen een aantal mogelijke noodsituaties. Misschien het meest voor de hand liggende is in het geval van plotselinge verandering op het water, zoals slecht weer met harde wind, onweer, hogere golven, of bijvoorbeeld meer vaartuigen of objecten op het water. Deze omstandigheden kunnen de veiligheid of gemak op het water drastisch veranderen en daarmee wordt de kans op overboord slaan groter.

Als gevolg van bovenstaande omstandigheden kan er een aanvaring ontstaan, kan een boot kapseizen, of in het ergste geval zinken.

Man overboord

Als er iemand overboord valt bij een ongeluk, of door slechte weersomstandigheden bestaat er een mogelijkheid dat de drenkeling niet in staat is zelf te blijven drijven, door bewusteloosheid, door paniek of puur doordat er een sterke golfslag en/of stroming staat. Wat de reden ook mag zijn, met een reddingsvest is de overlevingskans vele malen groter. Bovendien is het voor de andere opvarenden eenvoudiger om degene die overboord is geslagen te redden en in veiligheid te brengen.

In dergelijke situaties is ervaring op het water of goed kunnen zwemmen niet voldoende. Om die reden is voor iedereen een goed werkend reddingsvest van belang.

Reddingsvesten bij KOK watersport

Wij hebben reddingsvesten van diverse kwaliteitsmerken in ons assortiment, zoals Besto, Baltic, Spinlock en Secumar. Lees voor meer informatie ook ons blog over de Baltic reddingsvesten, Spinlock reddingsvesten en reddingsvesten voor kinderen.

Op zoek naar het ideale reddingsvest? Neem een kijkje in de webshop of kom voor advies en meer productinformatie naar onze watersportwinkel in Rotterdam. We helpen je graag bij het vinden van het beste reddingsvest voor jou en je opvarenden.