Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Plastimo reddingsvlot op het water

Veilig het water op met een Plastimo reddingsvlot

Het hebben van een reddingsvlot aan boord kan in een noodsituatie van levensbelang zijn. Plastimo reddingsvlotten behoren tot de beste op de markt. In dit blog vertellen we alles over deze toppers.

Innovatieve pionier op het gebied van reddingsvlottechnologie

Plastimo is al meer dan 50 jaar een iconisch merk in de recreatievaart en heeft als missie om de veiligheid en het comfort aan boord te verhogen voor nog meer plezier op het water.

In 1979 specialiseerde het Research & Development-team zich in het ontwikkelen van veiligheidsproducten en kompassen. Voortbouwend op de expertise in het naaien en lassen van gecoate stoffen, werd in datzelfde jaar het eerste reddingsvlot geïntroduceerd. Plastimo was het eerste bedrijf dat 12 jaar garantie op zijn reddingsvlotten bood. Dit weerspiegelde het vertrouwen in de eigen technologie. Inmiddels is de garantietermijn dankzij de jarenlange ervaring 18 jaar (mits iedere 3 jaar gekeurd).

Plastimo maakt als enige op de wereld gebruik van een binnen/buitenband constructie, wat zorgt voor uitzonderlijke betrouwbaarheid en duurzaamheid. 

Reddingsvlotten voor elk vaargebied

Plastimo reddingsvlotten zijn er in verschillende series en modellen. De series zijn ingedeeld naar vaargebied:

 • Coastal
 • Cruiser
 • Transocean

Type Coastal is, zoals de naam al doet vermoeden, geschikt voor gebruik op kustwateren en binnenwateren als het IJsselmeer en de Waddenzee. Het reddingsvlot voldoet aan de normering ISO9650-2 en is gemaakt voor gematigde omstandigheden. Het kan worden gebruikt bij een temperatuur van 0 tot 65 graden Celcius en op plekken waar geen extreme golfhoogtes voorkomen. Wij hebben dit vlot niet standaard in het assortiment.

Cruiser reddingsvlotten zijn ontwikkeld voor gebruik op open zee. Als je van plan bent om verder de zee op te varen en bijvoorbeeld een oversteek naar Engeland te maken, dan raden wij de Cruiser ORC aan. Deze heeft een dubbele geïsoleerde bodem ter bescherming tegen de kou.

Ga je een lange oceaanoversteek maken waarbij je mogelijk te maken krijg met zware omstandigheden? Kies dan voor een Transocean vlot. Deze is vervaardigd volgens de norm ISO9650-1 en geschikt voor extreme wind en golfhoogtes en temperaturen tussen de -15 en +65 graden Celsius. De Transocean ISAF is speciaal aangepast voor offshore races en navigeren in extreme omstandigheden. Dit vlot wordt geleverd met een standaard overlevingspakket dat gebaseerd is op een verblijf korter dan 24 uur.

Kenmerken van een Plastimo reddingsvlot

Dubbele en onafhankelijk opblaasbare tubes

Het principe van een dubbele kamer (tube-in-een-tube) wordt gebruikt voor alle Plastimo reddingsvlotten. De buitentube is vervaardigd van de hoogste kwaliteit PVC (1100Dtex) en de binnenband van polyurethaan. Deze technologie staat garant voor water- en luchtdichtheid en een uitzonderlijk rekvermogen.

De bovenste en onderste drijvende tubes zijn totaal onafhankelijk, wat ook weer extra veiligheid biedt voor het geval er toch iets gebeurt met een van de tubes. De diameter van een tube van een 4-persoons vlot is 21 centimeter en van een 6-persoons vlot 23 centimeter. Aan de binnenkant van de drijflichamen staan pictogrammen met instructies voor gebruik.

Goede bescherming tegen de kou

De bodem is aan de binnenzijde voorzien van een laag aluminium gecoat isolatieschuim. De types Cruiser ORC en Transocean hebben een dubbele vloer voor extra isolatie.

Cruiser en Transocean reddingsvlotten beschikken over een soort tent waaronder de inzittenden kunnen schuilen. De “tent” heeft een tube en wordt gelijktijdig opgeblazen met de rest van de tubes.

Makkelijk door iedereen te activeren

Een reddingsvlot is uiteraard voorzien van een ontstekingsmechanisme zodat het wordt opgeblazen in een noodsituatie. Bij Plastimo wordt dit Firing Head genoemd. De gepatenteerde schietkop wordt met de hand (10%) en door gasdruk (90%) geactiveerd. Door de lijn geheel uit te trekken blaast het vlot zichzelf automatisch op. Dankzij deze onderverdeling in kracht kan iedereen het vlot bedienen, zelfs een kind of gewond persoon.

Bij het Transocean vlot worden de afzonderlijke compartimenten via een terugslagklep opgeblazen om voldoende drijfvermogen te garanderen.

Hoge zichtbaarheid

De tubes en tent zijn felgekleurd en voorzien van reflecterende strepen voor een goede zichtbaarheid. Daarnaast is het Transocean vlot voorzien van verlichting. Op de top van de luifel zit een lampje dat automatisch wordt geactiveerd en ca. 12 uur blijft branden. Binnenin bevindt zich ook nog een lampje.

Eenvoudig en veilig te betreden

Elk reddingsvlot is voorzien van een ladder waarmee je eenvoudig en veilig aan boord kan klimmen vanuit het water. De modellen Coastal en Cruiser hebben een omkeerbare instapladder waarmee de drenkeling het vlot ten allen tijde in de juiste positie kan leggen. Transocean vlotten beschikken over een verzwaarde omkeerbare ladder en een handgreep voor extra gemak. De ISAF-uitvoering heeft ook nog een instaphelling om het aan boord klimmen nóg eenvoudiger te maken.

Zeer stabiel

Het is natuurlijk belangrijk dat een reddingsvlot een stabiele ligging inneemt en behoudt. Ballast zakken zorgen voor extra stabiliteit en houden het vlot rechtop. De Cruiser 4- en 6-persoons uitvoeringen hebben drie ballastzakken van 30 liter per stuk. Het Transocean vlot is voorzien van vier ballastzaken van 55 liter per stuk.

2 personen in een Plastimo reddingsvlot

Uitrusting

In ieder vlot is in ieder geval aanwezig een:

 • Drijfanker
 • Pomp
 • Peddel
 • Drijvend mes
 • Reddingslijn
 • Spons
 • Reparatieset
 • Checkboek en instructiehandleiding
 • Survival instructieboek

Cruiser reddingsvlotten zijn daarnaast voorzien van een extra peddel, lange reddingslijn, opvangzak voor regenwater en handrooksignalen. Bij Transocean vlotten is de uitrusting nog uitgebreider. Deze hebben ook zeeziekte pillen, handrooksignalen en parachutesignalen aan boord.

Er zijn nog een aantal verschillen in de uitrusting die we graag toelichten als je langskomt in de watersportwinkel voor de aanschaf van een reddingsvlot.

Reddingsvlot kopen bij KOK watersport

In onze megastore in Rotterdam verkopen wij de 4- en 6-persoons Cruiser ORC en Transocean ISAF reddingsvlotten. Type Cruiser ORC is beschikbaar in container en tas. Transocean alleen in container.