8 belangrijkste vragen over kinder reddingsvesten
Niets leuker dan met het hele gezin het water op. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je veilig vaart met kinderen. Op een onbewaakt moment kunnen ze zomaar overboord vallen. Zorg daarom voor goede kinder reddingsvesten, ook als ze kunnen zwemmen.
In dit blogitem beantwoorden wij de 8 belangrijkste vragen over reddingsvesten voor kinderen.
- Waarom is een kinder reddingsvest van levensbelang?
- Een kinder reddingsvest kopen of toch een zwemvest?
- Welke maat kiezen?
- Is een reddingsvest verplicht?
- Moet een kind met een zwemdiploma een reddingsvest dragen?
- Een vaststof of automatisch kinder reddingsvest?
- Welk reddingsvest kind kopen?
- Waar moet ik opletten bij kinder reddingsvesten?
Waarom is een kinder reddingsvest van levensbelang?
Je denkt er liever niet aan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje: Een kind kan per ongeluk overboord slaan of te water raken. Een reddingsvest is gemaakt om verdrinking te voorkomen, ook als iemand bewusteloos is. Een goed reddingsvest draait de drenkeling op de rug en zorgt ervoor dat hij of zij blijft drijven. Hierdoor blijft het gezicht automatisch boven water en wordt voorkomen dat het kind geen adem kan halen.
Besef je wel dat een reddingsvest nooit het ouderlijk toezicht kan vervangen. Blijf altijd in de buurt en laat je kind nooit alleen rondom water.
Een kinder reddingsvest kopen of toch een zwemvest?
Veel mensen halen het woord reddingsvest en zwemvest door elkaar. Het is belangrijk om te weten dat het niet dezelfde producten zijn. Het verschil zit ‘m voornamelijk in het drijfvermogen. Een zwemvest heeft een drijfvermogen van maximaal 50N (Newton) en is bedoeld als drijfhulpmiddel. Dit betekent dat het helpt met drijven, maar het hoofd niet ondersteunt. Een reddingsvest heeft meer drijfvermogen en kan het kind wel in de juiste positie brengen en zo de luchtwegen vrijhouden van water. Het drijfvermogen zit aan de borstzijde en in de nekkraag, wat nodig is om het kind op zijn of haar rug te draaien. Bovendien is een kinder reddingsvest voorzien van een beenband tegen opkruipen en completer uitgevoerd. Denk aan reflectiestrepen voor een goede zichtbaarheid en een fluitje waarmee een hoorbaar noodsignaal kan worden gegeven.
Zwemvesten zijn alleen geschikt voor kinderen die al kunnen zwemmen en voor gebruik op beschut water, waar snel hulp aanwezig is. Daarom zijn ze pas verkrijgbaar voor kinderen met een gewicht vanaf 25 kilogram.
In het assortiment van KOK watersport vind je zowel reddingsvesten als zwemvesten voor kinderen.
Welke maat kiezen?
Kindervesten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De ideale maat is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Zo zijn er reddingsvesten voor baby’s met een gewicht tussen de 5 en 15 kilogram en exemplaren voor peuters met een gewicht tussen de 15 en 20 kilogram. Deze hebben vaak een luierbroekje voor een extra goede pasvorm.
Meet ook de borstomvang op en pak de maattabel erbij. Voor elke gewichtsklasse en lengte hebben wij wat liggen.
Het is erg belangrijk dat je de juiste maat aanschaft zodat het vest goed functioneert en/of geen schade aan kan richten. Koop het dus nooit op de groei. Laat je kindje het reddingsvest passen voordat jullie het water opgaan, zodat je zeker weet dat het echt goed aansluit.
Is een reddingsvest verplicht?
Het is niet verplicht om een reddingsvest te dragen op een motor- of zeilboot (m.u.v. de staande bestuurder). Ze dienen wel aan boord te zijn voor iedere opvarende voor het geval er een noodsituatie ontstaat. Voor kinderen geldt hetzelfde. Natuurlijk is het wel veilig en verstandig om ze een reddingsvest aan te trekken. De KNRM adviseert om dit in ieder geval te doen bij de volgende omstandigheden:
- Een watertemperatuur lager dan 15 graden
- ’s Nachts
- Bij slecht zicht
- Vanaf windkracht 4
Moet een kind met een zwemdiploma een reddingsvest dragen?
Het is heel verstandig om ook kinderen met een zwemdiploma onder de hierboven genoemde omstandigheden een reddingsvest aan te trekken. Zelfs in koud water bijvoorbeeld kunnen geoefende zwemmers het niet lang volhouden zonder reddingsmiddelen. De spieren worden dan snel stijf en moe.
Houd er ook rekening mee dat de meeste kinderen niet vaak meer zwemmen na het behalen van hun diploma. Het missen van routine kan vooral in onverwachte situaties gevaarlijk zijn. Let dus ook met een zwemdiploma goed op en laat je kinderen liever niet zelfstandig zwemmen totdat ze een jaar of 6 à 7 zijn.
Een vaststof of automatisch kinder reddingsvest?
Een automatisch reddingsvest blaast zichzelf binnen enkele seconden op zodra het met water in contact komt. Dit gebeurt natuurlijk niet bij buiswater of een spat regen. Een vaststof reddingsvest heeft een grote kraag gevuld met schuim dat drijfvermogen heeft. Meestal is dit 100N. De Besto Turn Safe vormt hier met 150N een uitzondering op.
Een automatisch reddingsvest is compacter en heeft een groter kantelvermogen dan een vaststof reddingsvest. Daarnaast biedt het meer bewegingsvrijheid waardoor het ideaal is voor wat oudere, actieve kinderen. Het is niet geschikt voor pootje baden en spelen in het water. Nadelen van een automatisch reddingsvest zijn de hogere prijs en het regelmatige onderhoud wat nodig is.
Wij adviseren om pas vanaf een jaar of 6 à 7 voor een automatisch reddingsvest te kiezen. Op die leeftijd kan je kinderen goed uitleggen wat er gebeurt als ze in het water vallen met een automatisch opblaasbaar vest aan. Je kan ze er ook mee laten zwemmen zodat ze de werking in het water ervaren. Zorg er met een test wel voor dat je een nieuwe herlaadset op voorraad hebt.
Voor baby’s, peuters en kleuters is een vaststof reddingsvest het meest geschikt en veilig.
Hieronder de automatische kinder reddingsvesten in ons assortiment:
We hebben ook onze vaststof kinder reddingsvesten op een rijtje gezet:
Welk reddingsvest kind kopen?
Het is natuurlijk het allerbelangrijkst dat het reddingsvest de juiste maat heeft. Bedenk ook goed welk type (vaststof of automatisch) vest het best bij jouw kind past. Zoals eerder benoemd is het raadzaam om pas vanaf een jaar of 6 à 7 voor een automatisch reddingsvest te kiezen. Vervolgens zijn er nog verschillende merken, modellen en kleuren.
Waar moet ik op letten bij kinder reddingsvesten?
- Zorg ervoor dat het reddingsvest goed past en alle sluitingen gebruikt worden
- Laat je kind wennen aan het dragen van een reddingsvest voordat jullie het water opgaan
- Gebruik altijd de kruisband zodat het vest niet over het hoofd kan schieten
- Trek je kind een zwemluier aan. Een gewone wegwerpluier heeft drijfvermogen en zal de werking van het reddingsvest negatief beïnvloeden
- Blijf altijd in de buurt en laat je kind, ook al draagt het een reddingsvest, nooit alleen
- Zorg er altijd voor dat je kind niet over de rand van de boot hangt en dat hij of zij op een vaste plek zit tijdens het vertrekken en aanmeren
Reddingsvest voor kinderen kopen?
Wij hebben kinder reddingsvesten van de bekende merken Secumar, Spinlock en Besto in het assortiment. Ze voldoen aan alle wettelijke eisen en normeringen en hebben een goede pasvorm voor voldoende bewegingsvrijheid om te kunnen spelen. Liever een kinder zwemvest? Die hebben we ook.
Mocht er iets onduidelijk zijn of behoefte zijn aan persoonlijk advies, neem dan gerust contact met ons op. Of bezoek onze watersportwinkel in Rotterdam. We helpen je graag het beste kinder reddingsvest te kiezen zodat je met een gerust gevoel kan gaan varen.