Reddingsvlotten: waar moet je op letten?
Wanneer je gaat varen kan er onverhoopt weleens iets misgaan. Misschien ontstaat er brand of dreigt de boot te zinken door een onherstelbaar lek aan boord. Het is dan van belang om heelhuids van de boot te komen, zonder uren te hoeven watertrappelen in het koude water. Gelukkig bestaan er reddingsvlotten. Maar waar wat voor soorten bestaan er? Waar voldoet een goed reddingsvlot aan? En wat moet er allemaal op het vlot aanwezig zijn? Om een antwoord te geven op deze vragen, gaan we nu wat dieper in op dit onderwerp.
Soorten reddingsvlotten
Reddingsvlotten zijn er in alle soorten en maten: rechthoekig, achthoekig, voor vier personen, zes personen, maar er bestaan ook vlotten waar tientallen mensen op kunnen verblijven. Deze vind je vooral terug op de grote schepen, waar veel mensen aan boord zijn. Bij KOK watersport verkopen we reddingsvlotten van twee merken, namelijk: Plastimo en Safeguard, twee topmerken in hun categorie. Deze leveranciers bieden twaalf jaar garantie, mits je het vlot om de drie of vier jaar (afhankelijk van het merk) laat keuren. De vlotten die wij in onze megastore verkopen zijn geschikt voor maximaal acht personen.
Eisen aan een reddingsvlot
Hoewel we in Nederland geen officiële regelgeving hebben voor de veiligheidseisen waaraan een reddingsvlot moet voldoen, is het wel van belang dat ze zijn gemaakt van goed en betrouwbaar materiaal dat tegen een stootje kan. Denk bijvoorbeeld aan neopreenrubber. Wanneer je snel weg moet, is het praktisch dat het vlot zichzelf opblaast. Je hebt tenslotte geen tijd om het zelf op te blazen. Ze vullen zichzelf vaak automatisch met stikstof en CO2. Ook is het handig dat het vlot is voorzien van een felle kleur, waardoor je makkelijk te vinden bent wanneer je in nood bent. Omdat het op het water erg koud kan worden, is het prettiger als het vlot een (dubbele) isolerende bodem heeft. Verlichting aan de binnen- en buitenkant, een anker en een (drijvend) mes kunnen ook goed van pas komen.
Uitrusting reddingsvlot
Toch heb je meer nodig, wanneer je eenmaal bent beland op het vlot. Wees daarom goed voorbereid en zorg ervoor dat het is uitgerust met de volgende punten:
- Een fluit, om de aandacht te trekken van de omgeving.
- Twee peddels, om je te kunnen verplaatsen naar de kust.
- Een waterdichte zaklantaarn, voorzien van batterijen, om ook in het donker te zien waar je bent of wat er in de omgeving gebeurt. Je kunt er natuurlijk ook mee seinen.
- Een seinspiegel, om de aandacht te trekken van de omgeving.
- Tabletten tegen zeeziekte.
- Een zak tegen zeeziekte, voor wanneer de tabletten niet helpen.
- Drie rode handsignalen, om de aandacht te trekken.
- Twee rode parachute rockets, om de aandacht te trekken.
- Een reparatieset, voor wanneer er onverhoopt schade is aan het reddingsvlot.
- Een handpomp, om water uit het reddingsvlot te pompen.
- Een hoosvat, om water uit het reddingsvlot te verwijderen.
- Twee sponzen, om het laatste beetje water uit de boot te kunnen opnemen en de boot helemaal droog te krijgen. De meeste reddingsvlotten zijn hier standaard mee uitgerust, maar check dit voor de zekerheid.
Wanneer je reddingsvlot hiervan voorzien is, zou je het wel even uit moeten kunnen houden. Uiteraard kun je het ook nog uitbreiden met isolatiedekens, een halve liter drinkwater per persoon en een voedselvoorraad van 500 gram per persoon. Met dit noodrantsoen wordt overleven eenvoudiger wanneer je je midden op de open zee bevindt.
Reddingsvlot kopen?
Bij KOK watersport hebben we meerdere modellen in ons assortiment. Wil je meer informatie over deze vlotten, of deze in het echt zien? Kom dan langs in onze watersportwinkel. Uiteraard kan je ook online contact opnemen.