Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Antifouling

Antifouling kopen? Wij hebben diverse soorten van merken als International, Epifanes en Hempel in het assortiment.

Lees meer

Uitgelichte merken voor antifouling

75 resultaten (1-48)
Sorteren op:

Waarom antifouling?

Elke boot die in het water ligt krijgt te maken met aangroei van bijvoorbeeld algen en schelpen. Antifouling (letterlijk vertaalt ‘anti-aangroei’) zorgt ervoor dat deze (micro) organismen zich niet of slecht kunnen hechten aan de romp en verlengt zo de levensduur van het schip. De aangroei is in de eerste instantie slecht voor het materiaal van je boot, bovendien kan het voor behoorlijke vertraging in je vaart zorgen en voor verslechterde wendbaarheid. Over het algemeen is er in tropisch zeegebied veel meer sprake van fouling dan bijvoorbeeld in de koudere zeegebieden. Het is dan ook belangrijk dat je weet welke antifouling voor jouw boot en het vaargebied het meest geschikt is.

Welke antifouling kopen?

Welke antifouling je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren. Dit hangt voornamelijk af van de snelheid van je boot, van het vaargebied en van het doel waarvoor je de boot gebruikt. Er bestaat de keuze uit zachte en harde antifouling,

Verschil harde en zachte antifouling

Bij de harde antifouling komen de stoffen die de aangroei voorkomen los wanneer de boot of het schip een bepaalde snelheid vaart. Van de harde antifouling laag blijft uiteindelijk een verflaag achter. De harde antifouling kan je polijsten, wat de boot extra glad maakt, dit is dus voor de snelheid ook een pluspunt. Dit type antfouling is over het algemeen geschikt voor snelle boten van polyester, hout, staal, gietijzer of lood en eventueel voor aluminium.  Wanneer de boot veel op het droge staat wordt over het algemeen ook de harde antifouling aangeraden. Vraag bij twijfel altijd advies van een expert.

Zachte antifouling wordt ook wel zelfslijpende coating genoemd, de aangebrachte laag slijt namelijk vanzelf tijdens het varen. De zachte antifouling laag is onzichtbaar en voor gebruik gedurende één seizoen. De laag verdwijnt uiteindelijk volledig vanzelf, dit betekent dat de antifouling laag elk jaar opnieuw moet worden aangebracht. De zachte variant is over het algemeen geschikt voor zeil- en motorboten (tot zo’n 25 knopen) van polyester, hout en staal, eventueel van aluminium. Als je deze verf op een snelle motorboot zou aanbrengen, slijt het te snel af. Een harde antifouling is dan beter geschikt. Wedstrijd zeilboten worden ook weleens voorzien van een harde antifouling. Al helemaal wanneer deze trailerbaar zijn.

Of je een harde of een zachte coating gebruikt voor je boot hangt dus af van de snelheid die je vaartuig vaart, maar ook van het vaargebied. Is een boot sneller dan 50km (ongeveer 25 knopen) per uur, dan kan je het beste kiezen voor en harde coating. Vaart je boot over het algemeen langzamer dan 50 km per uur? Dan is een zachte coating aan te raden.

Is de boot al voorzien van een laag antifouling? Dan is het goed om te weten welk type er al op zit. Je kan namelijk wel zachte antfouling over een harde laag aanbrengen, maar niet andersom.

International antifouling

De antifoulings van International worden veel toegepast. Dit merk maakt duidelijk onderscheid tussen zachte en harde antifoulings.

  • International Cruiser One: zelfslijpend, geschikt voor zoet water
  • International Micron: zelfslijpend, geschikt voor zoet en zout water
  • International Interspeed: harde antifouling, geschikt voor zoet, brak en zout water

Alle drie de varianten zijn te verdunnen met International Thinner No. 3. De antifoulings van International kunnen tot 6 maanden voor tewaterlating worden aangebracht.

Epifanes antifouling

Epifanes heeft ook antifoulings van hoogwaardige kwaliteit in het assortiment.

  • Epifanes Copper Cruise: zelfslijpend, koperhoudend, geschikt voor vrijwel alle boten varend tot 55 km/u op zoet en zout water
  • Epifanes Foul Away: zelfslijpend, kopervrij, kan op een aluminium onderwaterschip worden toegepast, geschikt voor zoet en tijdelijk zout water

Copper Cruise dient maximaal 1 maand voor tewaterlating te worden aangebracht. Foul Away kan je probleemloos tot 6 maanden voor de tewaterlating toepassen.

Hempel antifouling

Wij verkopen ook onderwaterverven van Hempel. Zij hebben ook een mooi programma te bieden waaronder de Classic antifouling; een polijstende aangroei-werende verf voor boten van polyester, hout en staal. Het merk heeft ook “alternatieve” producten ontwikkeld, zoals de Hempel Silic One. Dit is een biocidevrije, niet aanhechtende coating. Een microlaag hydrogel op basis van siliconen creëert een glad oppervlak die afstotend werkt.

Let op: Veel producten zijn niet geschikt voor aluminium doordat het bijvoorbeeld koper bevat. In de productomschrijving staat vermeld voor welke materialen het geschikt is.

Wat is een Primer en waarvoor is het nodig?

De primer is een soort van grondlaag die je aanbrengt voordat je de antifouling coating er op doet. De laag primer zorgt voor bescherming van het materiaal en draagt bij aan de hechting van de ondergrond met de verschillende lagen. Het aanbrengen van een primer is ook aan te raden als je niet zeker weet wat er eerder al op het onderwaterschip is aangebracht.

Antifouling aanbrengen

Voordat antifouling kan worden aangebracht dient de ondergrond egaal (geen losse delen) en stofvrij te zijn. Ga je schuren? Gebruik dan nat schuurpapier om eventuele inademing van giftige stoffen te voorkomen. Ontvetten kan met International Super Cleaner. Als de oude verflaag nog intact is, kan na het schuren en ontvetten gelijk een nieuwe laag worden aangebracht. Anders is het raadzaam om eerst een primer toe te passen. Ook wanneer je overgaat op een ander type antifouling is het verstandig om eerst een hechtprimer aan te brengen, zoals International Primocon. Voor meer informatie en een uitgebreid stappenplan verwijzen we je graag door naar ons blog Antifouling aanbrengen: de complete handleiding.

Zelf antifouling aanbrengen: wat heb je nodig?

Een goed begin is het halve werk. En ook hier geldt dat met de juiste voorbereiding en materialen de klus zo is geklaard. Wij zetten voor je op een rijtje waar je aan moet denken.

Antifouling verwijderen

Wanneer moet je antifouling verwijderen? En hoe doe je dat? Met de antifouling laag is je boot bestand tegen aangroei en vuil dat blijft plakken. Maar met verloop van tijd hebben de materialen onderhoud nodig, zo ook het onderwaterschip van je boot. Wanneer je ziet dat oude verflagen loslaten of ‘blaren’ vormen, is het tijd om de antifouling te verwijderen.

Afhankelijk van het soort materiaal zijn er verschillende manieren om dit te doen. Er zijn diverse removers verkrijgbaar, de ouderwetse manier van schuren hoeft dus niet meer. Dit scheelt een heleboel rommel en het vrijkomen van chemische stoffen. De antifouling verwijderaar bestaat uit een stroopachtige structuur die de antifouling week maakt. Na het enige tijd te laten intrekken kan het met een plamuurmes worden verwijderd.

Een andere mogelijkheid is de gelcoat schraper, hiermee schraap je de laag als het ware van het onderwaterschip. Met een stofafzuiging wordt het verwijderde materiaal afgevoerd. Het mesje van de schraper is vervangbaar.

Antifouling kopen

Ons aanbod aan antifouling is ruim en we hanteren scherpe prijzen. Daarnaast zijn bijna alle producten uit voorraad leverbaar. Ontdek het assortiment in de webshop of watersportwinkel.

Twijfel je over de antifouling die je moet kopen? Onze productspecialisten helpen je graag om de beste keuze te maken. Neem gerust vrijblijvend contact op of kom langs.