Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

acculaders boot

Acculaders voor op de boot

Wanneer er geen netstroom aanwezig is, voorzien accu’s je boot van energie. De dynamo op de motor laadt de startaccu, maar kan een halflege huishoudaccu niet volladen. Hier heb je een acculader voor nodig. In dit blog geven we tips voor het kiezen van de juiste acculader en lichten we een aantal merken en modellen uit.

Welke acculader heb ik nodig?

De keuze voor een acculader is afhankelijk van de spanning (Volt), capaciteit (Ampère), het accutype en de toepassing. Om schade aan de accu te voorkomen is het belangrijk dat het voltage van de accu en lader overeenkomen.Een vuistregel voor loodaccu’s zegt dat de minimale laadstroom 10% tot 20% van de accucapaciteit moet zijn. De maximale laadstroom bedraagt voor een gel accu 50% en voor een AGM accu 30%. Kijk ook goed of de lader geschikt is voor het type accu. Onder meer gel-accu's en AGM accu's hebben een speciale lader nodig of de lader moet instelbaar zijn voor dit type accu. Verder vereist een maritieme omgeving een acculader die bestand is tegen vocht. Wanneer je meerdere accu’s in de boot hebt, is het raadzaam om een lader te kiezen die meerdere accu’s tegelijkertijd kan laden.   

Victron acculaders

Victron heeft diverse acculaders met verschillende functionaliteiten in zijn assortiment. Na de juiste instelling zijn ze voor vrijwel alle accu’s geschikt.  

Victron Blue Smart

De Victron Blue Smart IP22 acculader voorziet de accu van het vermogen dat deze nodig heeft, laadt efficiënt en optimaliseert automatisch het laadproces. Daarnaast zorgt de opslag-modus voor minder onderhoud en veroudering als de accu niet wordt gebruikt. Wanneer de accu gedurende 24 uur niet wordt gebruikt, wordt de drijfspanning verminderd en eens per week wordt de spanning verhoogd om de accu weer ‘bij te laden’. De instelling ‘Night’ (nacht) en ‘Low’ (lage spanning) verlagen de uitgangstroom tot maximaal 50% en maken de lader geheel geruisloos. De modus ‘Night’ eindigt automatisch na 8 uur en de modus ‘Low’ kan handmatig worden beëindigd. De ingebouwde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om via de VictronConnect-app informatie van de acculader te bekijken op je smartphone, tablet of computer.

De Victron Blue Smart IP65 acculader is voorzien van een intelligent laadalgoritme en heeft een efficiëntie van maar liefst 95%. Daarnaast heeft de lader een herstelfunctie voor diep ontladen accu’s. Wanneer een accu diep ontladen is, zal de Blue Smart IP65 proberen om deze opnieuw op te laden met een lage stroom en het normaal opladen te hervatten zodra er voldoende spanning is op de accu-aansluitingen. Verder wordt de laadspanning verder verlaagd als de accu meer dan 48 uur aan de acculader blijft aangesloten om corrosie te voorkomen. Bovendien is de lader beschermd tegen het binnendringen van stof, water en chemicaliën en tegen oververhitting. De acculader is volledig geruisloos en bij hoge of lage temperaturen wordt automatisch gecompenseerd.   

Victron MultiPlus

De Victron MultiPlus is een acculader, sinusomvormer en AC-wisselschakelaar in een enkele compacte behuizing. De acculader beschikt over een adaptieve laadtechnologie, wat er op neer komt dat het automatische proces nauwkeurig wordt aangepast aan de staat van de accu. De MultiPlus is uitgerust met twee AC-uitgangen en heeft een hoog uitgangsvermogen dankzij parallelschakeling (maximaal zes apparaten). Daarnaast zorgt de PowerControl-functie voor het maximaal benutten van beperkte generator-, wal-, of netstroom. Wanneer een maximum aan stroom wordt ingesteld houdt de MultiPlus rekening met andere AC-belastingen en voorkomt dat de generator- of walaansluiting overbelast raakt. De PowerAssist-functie zorgt ervoor dat onvoldoende wal- of generatorstroom onmiddellijk wordt gecompenseerd met stroom van de batterij.

Meer informatie over Victron?

In ons blog Victron: elektriciteit aan boord gaan we dieper in op bepaalde productgroepen en specifieke Victron artikelen. Daarnaast geven we een aantal voorbeelden van energiesystemen die met Victron componenten kunnen worden gebouwd.

Mastervolt acculaders

Mastervolt heeft diverse geavanceerde en betrouwbare acculaders in zijn assortiment, waarvan we er een aantal uitlichten.

Mastervolt Easy Charge

De Mastervolt Easy Charge acculader is efficiënt, gebruiksvriendelijk en geschikt voor zware omstandigheden. De lader is waterdicht volgens de IP68-standaard en bestendig tegen zoutinwerking, schokken en trillingen. Daarnaast zijn de 12V en 24V uitgangen volledig geïsoleerd en zowel serieel als parallel te schakelen voor een hogere spanning of grotere stroomsterkte. Met behulp van de Sense-Send technologie bepaalt de lader welke accu’s als eerst geladen moeten worden. De Easy Charge is geschikt voor natte, AGM- en gel-accu’s en overal ter wereld te gebruiken. Het 6 A model is voor het laden van één accubank en het 10 A model voor het laden van twee accubanken.

Mastervolt ChargeMaster     

Met de Mastervolt ChargeMaster-serie haal je het maximale uit je accu’s. De accu’s worden snel en volledig geladen en gaan langer mee. Daarnaast heeft de ChargeMaster een duidelijke display waarop alle essentiële informatie als laadstroom, laadspanning, laadfase en accu-inhoudsmeting te zien is. De oplader is geschikt voor elk type accu en kan meerdere accubanken tegelijk laden. De geheugenfunctie voorkomt overlading bij onbetrouwbare netspanning en auto-ranging garandeert overal ter wereld een perfecte volautomatische werking. Verder zorgt de ChargeMaster voor een constante DC-uitgang, zelfs als de accu’s niet aangesloten zijn.  

Mastervolt Mass Combi

De Mastervolt Mass Combi is een geavanceerde acculader en een stille sinusomvormer in één compact apparaat. De lader levert de maximale laadstroom en laadt moeiteloos alle accutypen snel vol. Als er geen accu aanwezig is, fungeert de Mass Combi ook als DC-voeding. Bij beperkte walstroom haalt het apparaat de benodigde energie uit de accu. Daarnaast kunnen twee onafhankelijke accubanken geladen worden en zorgt de parallelfunctie voor meer vermogen.

Acculader kopen?

Ben je geïnteresseerd in een acculader voor de boot? In onze webshop en watersportwinkel vind je acculaders van de topmerken Victron en Mastervolt. Weet je niet precies welk type geschikt is voor jouw situatie? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten of kom langs in de megastore.