Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Victron

Victron: elektriciteit aan boord

Victron Energy is wereldwijd marktleider op het gebied van onafhankelijke stroomvoorziening. Het toonaangevende bedrijf levert mobiele stroomoplossingen voor uiteenlopende markten, waaronder de scheepvaart. Victron biedt een groot assortiment aan betrouwbare producten die uitermate geschikt zijn voor het elektriciteitssysteem aan boord van vele soorten vaartuigen. Het assortiment bestaat onder andere uit accu’s, acculaders, omvormers en zonnepanelen.

In dit artikel gaan we dieper in op bepaalde productgroepen en specifieke Victron artikelen. Daarnaast geven we een aantal voorbeelden van energiesystemen die met Victron componenten kunnen worden gebouwd.

Victron Energy

Victron Energy is in 1975 opgericht en als eerste op de markt begonnen met het produceren van professionele omvormers. Sinds de oprichting is een reeks van nieuwe producten geïntroduceerd. Stuk voor stuk hebben de producten zichzelf bewezen als betrouwbare en duurzame oplossingen voor autonome stroomvoorziening. Deze eigenschappen en de focus op innovatie is wat Victron zo succesvol heeft gemaakt.

Naast de apparatuur om energie op te wekken, staat Victron Energy ook bekend om de gebruiksvriendelijke monitoringssystemen. Met deze systemen kunnen de gebruikers de energieprestaties inzien en waar nodig optimaliseren.

Kortom, het bedrijf biedt energieoplossingen op maat met hoogwaardige producten voor zowel kleine als grote projecten.

Unieke producten en concepten

Het kleinschalig opwekken en opslaan van elektrische energie is geen gemakkelijke aangelegenheid. De hoeveelheid benodigde apparatuur aan boord neemt daardoor toe en de onderdelen van een autonoom energiesysteem kunnen kwetsbaar zijn. Omdat er steeds hogere eisen aan autonome energie worden gesteld, heeft Victron unieke producten en concepten ontwikkeld. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Acculaders die het laden automatisch optimaliseren.
  • Omvormers die parallel met elkaar geschakeld kunnen worden voor meer vermogen. Dankzij parallelschakeling kan alle (huishoudelijke) apparatuur vanuit de accu worden gevoed.
  • Een unieke PowerAssist-functie waarmee je tijdelijk het beschikbare vermogen kunt vergroten.
  • Een PowerControl-functie waarmee de beperkte wal- of generatorstroom maximaal benut kan worden. De Victron MultiPlus, een acculader en omvormer ineen, is uitgerust met deze functie. Door een stroomlimiet in te stellen voor de AC-spanning (wisselspanning) aan de ingang houdt het apparaat rekening met andere stroomverbruikers en gebruikt het alleen de stroom die nog ‘over’ is. Zo voorkom je overbelasting.

Accu’s

De accu is het hart van een kleinschalig stroomsysteem zonder accu kan elektrische energie niet worden opgeslagen. De accu is ook bij het gebruik van zonnepanelen aan boord een noodzakelijk onderdeel. Victron heeft diverse type accu’s in zijn assortiment. Hieronder bespreken we drie soorten.

Gel- en AGM-accu’s

Zowel AGM als gel accu’s behoren tot de VLRA accu’s. VLRA staat voor ‘Valve Regulated Lead Acid’ en betekent dat de accu’s gesloten zijn er ontsnapt praktisch geen gas uit de accu. Beide types zijn onderhoudsvrij en hebben een zeer lage zelfontlading.

Een AGM accu is uitermate geschikt voor toepassingen met een hoge stroomafgifte (bijv. lieren en startmotoren) en een gel accu heeft in het geheel een langere levensduur.

Lithium accusystemen

Victron Lithium accu’s zijn efficiënt en hebben een hoge energiedichtheid en lange levensduur. Daarnaast zijn ze voorzien van een geavanceerd veiligheidssysteem, het zogenoemde Battery Management System (BMS). Het BMS controleert het laden en ontladen, grijpt direct in bij het overschrijden van bepaalde waarden en zorgt voor een efficiënte energie-overdracht. Bovendien zijn de accu’s eenvoudig te installeren en is er een hoger constant vermogen beschikbaar. In ons assortiment vind je de Victron Superpack.

Meer informatie over lithium accu's?

Lees dan ons blog Lithium accu (LiFePO4) voor de boot: voordelen

Acculaders

Victron acculaders zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, zoals de Victron Blue Power, Victron Blue Smart en de Victron Skylla. De modellen onderscheiden ook nog verschillende types. Alle producten beschikken in ieder geval over de volgende kenmerken: modern, krachtig, efficiënt en gebruiksvriendelijk.

De Blue Smart is uitgerust met een ingebouwde bluetooth functie. Zo kun je via de VictronConnect applicatie informatie van de lader aflezen op je smartphone, tablet en computer.

Veel Victron laders zijn voorzien van meerdere geïsoleerde uitgangen die ieder de maximum stroom kunnen leveren. Verschillende accugroepen worden zo tegelijkertijd opgeladen.

Omvormers

Met behulp van de Victron Phoenix omvormer zet je een bepaalde invoerspanning (bijv. 24V DC - gelijkstroom) om naar een andere spanning (bijv. 230V AC - wisselstroom). De omvormers hebben een extra hoog startvermogen en zijn daarom uitermate geschikt voor apparaten als koelkasten en airconditioners. Ook kun je het uitgangsvermogen fors vergroten door meerdere omvormers (2 tot 6) parallel te schakelen.

De Victron Orion DC-DC omvormer zorgt voor een stabiele DC-uitgangsspanning. Daarnaast biedt de omvormer uitkomst als de accuspanning afwijkt van de aan te sluiten apparaten. Wanneer het gevoelige apparatuur betreft, kun je het best kiezen voor een galvanisch geïsoleerd model. Dit type omvormer is veilig voor de aangesloten apparaten en is bestand tegen kortsluiting.

Omvormers en acculaders ineen

De Victron MultiPlus combineert een sinusomvormer, acculader en AC-wisselschakelaar in één enkele behuizing. Het apparaat is uitgerust met een PowerAssist-functie en UPS-functie. De PowerAssist-functie voorkomt overbelasting van de generator of walstroom en geeft extra stroom. Als de stroom uitvalt of als de stroomvoorziening wordt onderbroken, zorgt de UPS-functie ervoor dat elektronische apparaten kunnen blijven functioneren. Daarnaast biedt parallelschakeling de mogelijkheid om het beschikbare vermogen te vergroten.

De Victron Quattro is net als de MultiPlus een omvormer en acculader ineen. Daarnaast is het apparaat uitgerust met twee AC-ingangen. De Quattro kan op bijvoorbeeld walstroom en een generator worden aangesloten en kiest automatisch de ingang waar de spanning aanwezig is. Ook is het apparaat voorzien van twee AC-uitgangen. In het geval van een stroomstoring of als de wal- of generatorstroom ontkoppeld wordt, zorgt de hoofduitgang ervoor dat alle verbonden elektronische apparaten blijven functioneren. De tweede uitgang wordt alleen actief als er wisselspanning beschikbaar is bij één van de ingangen.

Energiesystemen

Elke boot en installatie is anders. Daarom moet er bij het opzetten van een elektriciteitsnetwerk aan boord rekening worden gehouden met onder andere de beschikbare ruimte en de apparatuur die moet worden aangesloten. Met de producten van Victron Energy kunnen verschillende energiesystemen worden gebouwd. Hier volgen enkele voorbeelden:

Eenvoudig systeem met alleen gelijkstroomverbruikers

Victron eenvoudig stroomsysteem

Op de illustratie is een gelijksstroom (DC) elektriciteitsnetwerk afgebeeld. De acculader laadt de accu en kan tevens gebruikt worden als voeding voor het aansturen van de apparaten.

Systeem met omvormer

energiesysteem met omvormer

Dit systeem is uitgerust met een omvormer die in 230VAC belastingen voorziet. Ook is het netwerk voorzien van een acculader met meerdere geïsoleerde uitgangen.

Multifunctioneel systeem

Hierboven zie je een multifunctioneel energiesysteem met de Victron MultiPlus.

Parallel systeem

parallel energiesysteem victron

Voor meer vermogen kun je meerdere omvormers en MultiPlus en Quattro producten parallel schakelen.

Accessoires

Victron heeft tal van accessoires ontwikkeld waarmee je jouw netwerk kunt uitbreiden. Met accessoires wordt vooral naar de systemen om de energie waardes en status te monitoren verwezen. Of je nu een enkel display nodig hebt of een uitgebreid systeem om alle gegevens in te kunnen zien, Victron Energy biedt verschillende mogelijkheden. We bespreken er een aantal.

Accumonitor

Een Victron accumonitor geeft inzicht in de status van de aangesloten accu. Op het display kun je verschillende gegevens aflezen. De Victron BMV monitoren geven onder andere de spanning, laadstatus, verbruikte energie en resterende tijd nauwkeurig weer. Indien je gebruik maakt van één accu, volstaat de Victron BMV-700. Met de Victron BMV-702 kun je twee accu’s bewaken. Op de Victron BMV-712 kunnen ook meerdere accu’s worden aangesloten. Bovendien is dit model voorzien van een ingebouwde bluetooth functie waardoor het draadloos kan communiceren met andere Victron producten waarin bluetooth is geïmplementeerd. Dit vereenvoudigt de systeeminstallatie en verbetert de prestaties.

Digital Multi Control Paneel

Met behulp van de Victron Digital Multi Control kun je MultiPlus- en Quattro energiesystemen op afstand monitoren en bedienen. Ook kun je de PowerControl en PowerAssist stroomlimiet instellen voor twee wisselstroombronnen.

Victron Cerbo GX en de GX Touch 50

Completeer je accusysteem met de nieuwste Victron Cerbo GX en GX Touch 50. Dit communicatiecentrum geeft je de volledige controle over de stroomvoorziening en helpt je deze te optimaliseren. Maak gegevens als de stroomopbrengst, laadstatus van je accu (SOC) en het stroomverbruik inzichtelijk en bedien eenvoudig de stroomlimiet van de walstroom. Daarnaast kan je instellingen makkelijk wijzigen en diagnostische controles uitvoeren.

Met vier temperatuur- en tankpoorten houd je ook het temperatuurbereik en tankniveau’s in de gaten. Ook kan je externe componenten als een generator aansturen en met de vier digitale ingangen koppel je automatisch bilgepompen, deurschakelaars of een alarm.

De Cerbo GX kan worden verbonden met de BMS van een LFP-accusysteem, zodat gegevens als de temperatuur en laadstatus nauwgezet gevolgd kunnen worden.

Via Bluetooth kan je via de VictronConnect app de Cerbo GX op afstand bedienen en zijn data uitlezen. Ook verbinding via een wifi-netwerk is mogelijk, evenals via een beraad netwerk.

Maak de gegevens visueler met de display GX Touch 50. Dit 5 inch touchscreen geeft je volledige controle en een realtime overzicht van wat er precies gebeurt met de aangesloten apparaten. Installatie is supereenvoudig: omdat de display erg dun is, hoeft er geen gat gezaagd te worden maar wordt hij ‘on top’ gemonteerd. Aansluiten volgt eenvoudig via een enkele kabel.

Victron producten kopen?

Wij hebben een ruim aanbod aan Victron producten. Bekijk het assortiment op de website of kom langs in onze watersportwinkel.