Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

Horizontale elektrische ankerlier met ketting

Zo kies je de juiste ankerlier voor je boot

Bij het kiezen van de juiste elektrische ankerlier voor je boot zijn er een aantal belangrijke punten waarmee je rekening dient te houden. We benoemen ze in dit blogitem en geven tips om het perfecte model te selecteren.

Grofweg zijn er drie vragen die je jezelf moet stellen voordat je een ankerlier aanschaft:

  Belangrijke criteria bij de selectie van de beste ankerlier

  Bij de aanschaf van een ankerlier dien je allereerst rekening te houden met de afmeting van de boot en de waterverplaatsing. Merken als Lewmar, Vetus en Quick hebben hulptabellen gemaakt op basis van de lengte en waterverplaatsing van het schip en bieden een goede richtlijn.

  Kijk daarnaast naar de windvang van de boot en het gewicht van het anker en de ankerketting. Ook de diameter van de ankerketting speelt een rol. En vergeet praktische zaken, zoals de ruimte in de ankerbak en de vrije val die beschikbaar is voor de ankerketting, niet.

  Lofrans heeft een selectietool ontwikkeld op basis van de scheepslengte, kettinglengte, het ankergewicht en het type ketting.

  Een verticale of horizontale ankerlier?

  Ankerlieren zijn verkrijgbaar in een verticale en horizontale uitvoering.

  Verticale ankerlier

  Bij een verticale ankerlier bevindt de motor zich onderdeks. Hierdoor wordt er minder ruimte in beslag genomen op het dek. Het vereist wel meer ruimte in de ankerbak.

  De ankerketting maakt een bocht van 180 graden om de kettingschrijf, wat een optimale controle geeft over het ankergerei. Er is een minimale val van 406 millimeter vereist zodat er voldoende zwaartekracht is om de ketting in de ankerbak te krijgen.

  Het aantrekken en opschieten van touwwerk via de trommel kan vanuit alle richtingen geschieden, dit in tegenstelling tot alleen voor en achter bij de horizontale modellen. Daarnaast is er bij een verticale ankerlier meer ketting in contact met de kettingschijf, waardoor de kans dat de ketting eraf springt geringer wordt.

  Een verticale ankerlier is geschikt voor boten met een grote ankerbak. Het is de meest voorkomende ankerlier, mede door de modellen die een combinatie van kettingschijf en kaapstander bieden.

  Horizontale ankerlier

  Bij een horizontale ankerlier is alles zichtbaar op het dek. Omdat het hele mechanisme binnen handbereik is, is de lier gemakkelijk te reinigen en onderhouden. Installeren is ook een stuk eenvoudiger.  

  De ankerketting maakt een hoek van 90 graden en gaat dan de kettingbak in. Er is een minimale val van 304 millimeter vereist.

  Horizontale ankerlieren zijn goed geschikt voor toepassingen met een grotere dekdikte. Het is een goede keus voor boten met een kleinere kettingbak en wanneer er een beperkte bereikbaarheid benedendeks is.

  Horizontale ankerlier

  Hoeveel trekkracht moet mijn ankerlier hebben?

  De trekkracht van de ankerlier moet viermaal het totale gewicht van het ankergerei (anker + ketting) bedragen. Hanteer onderstaande formule om de benodigde trekkracht te berekenen:

  Totaalgewicht anker + ketting x 4

  Enkel een ketting of een combinatie van lijn en ketting?

  Een lijn/ketting combinatie wordt veel toegepast als verbinding tussen het anker en het schip. Het biedt een goede compromis tussen gewicht, houdkracht en schokabsorptie. De ketting aan het anker zorgt voor een goede schuurweerstand (wanneer deze de zeebodem raakt) en het touw verlaagt het totaalgewicht en is schokabsorberend. Een combinatie kan ook handig zijn voor als je soms wilt ankeren op diep water. Bijvoorbeeld 50 meter ketting voor de gebruikelijke ankerplekken en extra touw voor diep water. Zorg er dan wel voor dat de lijn niet ergens kan schavielen aan boord en/of houdt toezicht. Let er bij de keuze van een ankerlier op of deze geschikt is voor de combinatie van touw en ketting.

  Je kan ook alleen een ketting gebruiken. Deze biedt door het hoge eigen gewicht en de uitstekende schokbestendigheid de beste houdkracht.

  Niet geheel onbelangrijk om ook te melden: Let op het type ketting. Er is namelijk een keuze wat betreft metrische en inch maten. Veel ankerlieren op de Nederlandse markt voldoen aan de DIN766 normering.

  Ankerlier kopen bij KOK watersport?

  Wij kunnen elektrische ankerlieren leveren van de merken Maxwell, Lewmar, Lofrans en Quick. Het programma van ankerlieren is zeer uitgebreid, voor kleine tot grote schepen.

  Voor alle toebehoren kun je ook bij ons terecht. Waaronder ankerboeien, ankerbollen, ankerkettingen, ankerlijnen, boegrollen, schakelaars en relais.

  Neem bij vragen en/of voor advies gerust contact met ons op.