Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

de boot nachtklaar maken

De boot nachtklaar maken

Om ervoor te zorgen dat je boot optimaal verzorgd is en blijft, doe je er goed aan de boot na gebruik volledig nachtklaar te maken. Het is natuurlijk altijd even wat werk na een fijne dag op het water, maar op de lange termijn en voor het eigen gemak bij vertrek, is het de moeite zeker waard. Je boot is bij goed afsluiten beter beschermd, gereed voor een volgend gebruik en bovendien draagt het bij aan de levensduur van materialen aan boord. We lichten toe waar je aan moet denken en hoe je dit het beste aanpakt.

Aankomst op bestemming

Voordat je aankomt op je eindbestemming, dit is misschien ook je vertrekpunt geweest, maar kan evengoed een nieuwe locatie betreffen, check de weersomstandigheden zodat je niet wordt verrast bij het aanleggen. Bereid de boot, maar ook jezelf voor op de situaties die je bij het binnenvaren in de haven tegen kan komen. Vaar binnen volgens de lokale regels en zorg voor rust aan boord. Veiligheid staat voorop, daarom is het ook belangrijk rekening te houden met het tijdstip waarop je binnenvaart. Misschien is het wel een erg druk moment, als je laat binnenvaart is het misschien zelfs al donker. Zorg er dan voor dat je zaklampen of hoofdlampen bij de hand hebt. Draag ook in de haven bij voorkeur een reddingsvest.

Afmeren

Bij aankomst op je eindbestemming is het handig om vooruit te plannen. Zo zorg je ervoor dat je niet of nauwelijks voor verrassingen komt te staan bij het afmeren. Houd rekening met de plek waar je aanlegt, plan de manoeuvres zoveel mogelijk. Soms komt dit goed van pas als je aanlegt in een drukke haven of als de weersomstandigheden het bijvoorbeeld wat lastiger maken. Kijk goed om je heen voor andere vaartuigen en obstakels, vooral in drukke gebieden zal er veel vaarverkeer te vinden zijn bij aankomst in de haven. Obstakels zoals meerpalen of ankerboeien moet je goed in de gaten houden bij het binnenvaren. Zodra je de boot aan de kade of aan de stijger hebt aangelegd, zorg er dan voor dat de boot op de juiste manier wordt vastgelegd. Kijk of de landvast goed op de kikker is bevestigd en check ook de verbinding van de lijnen aan de boot. Wanneer je voor anker gaat, volg dan de procedure om correct te ankeren en bevestig eventuele ankerverlichting. Last but not least, check ook de veiligheid van de route naar de kant voor je opvarenden. Is de loopbrug lang genoeg om de kade te bereiken? Zit er niet teveel afstand tussen de afstap van de boot en de wal? Of is er eventueel een motorbootje nodig om aan land te geraken?

Opruimen van de boot

Als je van boord gaat en de boot nachtklaar maakt, is het een prettig idee als alles is opgeruimd en weer gereed gemaakt voor een volgend vertrek. Ruim daarom zoveel mogelijk spullen op. Begin bijvoorbeeld met losliggende onderdelen en de lijnen. Na een vaartocht en vooral op een zeilschip zullen deze door het gebruik veelal door elkaar liggen. Zorg ervoor dat de zeilen netjes opgerold en bedekt worden met een dekzeil eroverheen.

Berg alles op de vaste plekken op. Denk hierbij aan de reddingvesten, de reddingsboei, EHBO kit en andere apparaten of communicatiemiddelen. Zo zijn de essentiële materialen bij vertrek voor iedereen weer goed vindbaar.

Ruim de slaapplaatsen op, indien deze aanwezig zijn en neem was mee van boord. Sluit openstaande ramen en luiken goed af, om het binnendringen van vocht of inbraak te voorkomen. Schakel onnodige elektrische apparaten en verlichting uit om energie te besparen. Laat eventueel minimale verlichting aan voor de nacht.

Neem al het vuil en etensresten mee van boord om ongedierte, rotten en nare geuren te voorkomen. Check ook de koelkast op openstaan voedsel en producten waarvan de datum verloopt. Zorg voor voldoende ventilatie in het ruim om condensvorming en muffe geuren te voorkomen. Neem accu’s en oplaadbare apparatuur mee om ze op te kunnen laden voor het volgende vertrek.

Schoonmaken van de boot

Bij het nachtklaar maken van de boot is het aan te raden om alles alvast schoon te maken. Ze hoef je niet direct te poetsen als je terug aan boord komt en trekken vlekken niet in de tussentijd in. Het is aan te raden om zowel de binnenkant van de boot als de buitenkant te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan de meubels, de keuken en het toilet binnen in de kajuit, door gebruik ervan kan het nodig zijn deze onderdelen schoon te maken. Buiten heb je vooral te maken met vuil dat is ontstaan door opspattend water en weersomstandigheden. Reinig het dek, de ramen en de luiken zodat er geen gladde ondergrond ontstaat en er voldoende zicht is door de ramen. Ook de materialen zoals de fenders, de reddingsboei en RVS onderdelen blijven beter behouden als ze regelmatig worden schoongemaakt.

Voor een wat grondigere schoonmaak is het goed ook de romp van de boot schoon te maken, of dit te laten doen. Van tijd tot tijd is het nodig dat de boot uit het water wordt gehesen om het onderwaterschip te kunnen behandelen. Vergeet ook de buitenboord motor niet, indien aanwezig. Dit kan bij een reguliere schoonmaak beurt met een doek en mild schoonmaakmiddel worden afgenomen. Bij grondig reinigen kunnen ook de propellers en de individuele onderdelen worden meegenomen.

Brandstof en motorcontrole

Om er zeker van te zijn dat er bij een volgend vertrek geen onnodige ongemakken ontstaan is het van belang om de brandstofvoorziening en de motorruimte na te kijken. Controleer hierbij ook of de brandstoftoevoer is afgesloten, indien dit nodig is. Check de motorruimte op eventuele lekkages of vreemde geuren, sluit gasflessen af. Ga vooral na of er voldoende brandstof aanwezig is en of er nog reserves zijn. Zo niet, zorg er dan voor dat dit zover nodig wordt aangevuld.

Afdekken en afsluiten van de boot

Zodra je klaar bent met het opruimen, reinigen en aanvullen, doe dan de laatste checks en zorg dat de boot vergrendeld is voor de nacht. Denk hierbij aan het afsluiten van de opbergruimtes en de kajuit en zet het slot op de stuurstand en buitenboordmotor. Check of er nergens water staat en of de (bilge)pomp aan is en werkt. Dek de boot waar nodig is extra af met een dekzeil. Zodra je van boord af bent op de kade, zorg er dan voor dat de brug is ingeklapt of opgehaald, wanneer deze aanwezig is.

Al met al komt er best veel kijken bij het afsluiten en afronden van een vaartocht. Met het bijhouden van een checklist vergeet je niks meer na te lopen.

Onderdelen voor boot afsluiten bij KOK watersport

Bij KOK watersport weten wij wat erbij komt kijken om je boot in goede conditie te houden en gereed te maken bij het achterlaten. Heb je onderdelen nodig voor kleine reparaties of om het nachtklaar maken van de boot eenvoudiger te maken? Neem een kijkje in de webshop, kom langs in onze watersportwinkel, of neem contact op met een van onze specialisten.