Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Anker voor je boot, wat heb je nodig?

Anker voor je boot, wat heb je nodig?

Ankers zijn er in diverse soorten en maten, ook het gewicht van de ankers verschilt per type.  Welk anker het beste bij jouw boot past, is afhankelijk van het type boot, in wat voor bodem je gaat ankeren en het gewicht dat het anker moet kunnen dragen. Bovendien is er een groot verschil tussen ankeren op open water, op zee of in binnenwater. In dit blog item vertellen we je meer over de soorten ankers en waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikt anker. 

Welke soorten ankers zijn er?

Er zijn diverse soorten ankers te vinden, waarbij het afhankelijk is van onder andere het type bodem en het vaargebied welk anker je het beste kan gebruiken. Uiteraard speelt ook het formaat van je boot een grote rol in de keuze voor een geschikt anker. Er zijn ankers die je in kan klappen, om ze beter op te kunnen bergen, ankers die uit één gegoten deel bestaan, hele zware en grote ankers, maar ook compacte lichtgewicht ankers. Kortom, voor elk soort gebruik en voor elk type boot is er een geschikt anker te vinden. 

Gewicht ankers en lichtgewicht ankers

We onderscheiden twee groepen ankers, de gewicht ankers en de lichtgewicht ankers. De lichtgewicht ankers zijn in de meeste gevallen geschikt voor kleinere boten die vooral op het binnenwater varen. Ze zijn bovendien vaak compact en makkelijk op te bergen, zoals Paraplu ankers. Ook zijn er lichtgewicht ankers die  gemaakt zijn van aluminium, die overigens ook geschikt zijn als tweede anker.

De gewicht ankers hebben meer draagkracht en kunnen voor de wat grotere boten worden gebruikt. Deze ankers zijn bestand tegen invloeden op zee en open water. Voor deze ankers worden zeer sterke materialen gebruikt zoals gietijzer en staal.

De verschillende type ankers beschrijven we verder in detail hieronder. 

Danforth anker of poolanker

Het Danforth anker is voorzien van brede grote vloeien, deze zijn uitklapbaar en zorgen voor een goede grip in de bodem. 

De voornaamste kenmerken van het Danforth anker zijn de volgende: 

  • Brede vloeien
  • Lichtgewicht
  • Opklapbaar
  • Puntvormige vloeien
  • Geschikt voor zand- en modderbodem
  • Makkelijk op te halen uit de bodem

Bruce-anker

Het Bruce anker is voorzien van een vaste schacht en graaft zichzelf gemakkelijk in. Dit anker is geschikt voor zand en modder bodem en te gebruiken op zee. Het heeft een aparte vorm met een rechthoekige knik aan het uiteinde en de vloeien staan naar binnen gebogen. 

De voornaamste kenmerken van het Bruce anker zijn de volgende:

  • Voorzien van puntvormige vloeien
  • Knik in de kop bij het anker
  • Vaste schacht en vloeien
  • Vaak gemaakt van gegalvaniseerd staal
  • Geschikt voor verschillende type bodem, zand, modder, maar ook rotsachtige bodem
  • Graaft zich makkelijk in

bruce anker

Dreganker of rotsanker

Waar veel anker maar twee vloeien hebben, heeft het dreganker vier klauwen. Deze klauwen zien eruit als pinnen en zijn gebogen vanaf de schacht. De klauwen zijn ideaal om te haken aan een rotsachtige, harde bodem. Deze ankers wegen relatief niet zoveel, ze worden als lichtgewicht anker gerekend. 

De voornaamste kenmerken van het Dreganker anker zijn de volgende:

  • Meerdere klauwen
  • Geschikt voor harde bodem
  • Lichtgewicht anker
  • Vaak gemaakt van gegalvaniseerd staal

Delta anker of ploeganker

Het Delta anker bestaat uit een massief deel waar de schacht en de vloeien in elkaar overlopen. Mede door de vorm graaft het Delta anker zich soepel in, geschikt voor zowel zachte als harde ondergrond.

De voornaamste kenmerken van het Delta anker zijn de volgende:

  • Driehoeksvorm
  • Vorm van een ploeg, met de vloeien één kant op
  • Geschikt voor verschillende typen bodem, zand, modder, maar ook rotsachtige bodem
  • Sterke houdkracht
  • Verzwaarde punt, graaft zich snel in
  • Gemakkelijk te hanteren

Vouwanker of paraplu anker

Het voordeel van een paraplu anker is dat je deze gemakkelijk kan opbergen en dus ook op een kleinere boot mee kan nemen. Bij het uitvouwen heb je toch een stevig, lichtgewicht en goed formaat anker. 

De voornaamste kenmerken van een paraplu anker zijn de volgende:

  • Inklapbaar en compact
  • Lichtgewicht
  • Geschikt voor zachte bodem zoals zand en modder
  • Ontworpen voor lichte boten, de houdkracht is minder sterk dan andere soorten ankers
  • Eenvoudig op te halen

paraplu anker vouwanker

Stokanker of katanker

Een stok anker is wellicht de eenvoudigste variant. Dit anker bestaat uit een stok aan de bovenkant, de schacht, het kruis en twee vloeien aan weerszijden. Het stokanker is vooral geschikt voor kleinere boten en te gebruiken in rustig vaarwater. 

De voornaamste kenmerken van een stokanker zijn de volgende:

  • Eenvoudig ontwerp
  • Het is een log anker
  • Bestaat uit één geheel met een stok, is niet inklapbaar
  • Zwaar gewicht
  • Handig voor korte stops

Klipanker

Een klipanker is het meest geschikt voor een rotsachtige bodem, de klauwen zijn speciaal ontworpen om te blijven steken, vast te haken in een harde bodem. De klauwen kunnen worden ingeklapt waardoor het anker makkelijk op te bergen is. 

De voornaamste kenmerken van een klipanker zijn de volgende:

  • Meerdere klauwen voor goede grip
  • Geschikt voor harde, rotsachtige bodem
  • Opvouwbaar en compact
  • Lichtgewicht

Hoe werkt het uitwerpen van een anker?

Bij het uitwerpen van een anker is het essentieel dat het anker de kans krijgt om zich goed in te graven. Dit is nodig om de boot op zijn plek te houden. Wanneer het anker niet goed is ingegraven en vastligt gaat het ‘krabben’ waardoor de boot verplaatst. 

Om ervoor te zorgen dat het anker goed vast komt te liggen moet je op een aantal dingen letten. Het anker moet al klaarliggen voordat je op de gewenste plek arriveert, denk hierbij aan de juiste bevestiging aan de ankerketting. Bij het kiezen van een locatie is het belangrijk te weten met wat voor bodem je te maken hebt en hoe diep het er is. 

Het anker te water laten: 

  • Laat het anker langzaam zakken terwijl je met de boot zacht achteruit vaart of drijft
  • Geef voldoende mee in de lijn of ketting terwijl je het anker laat zakken
  • Wanneer het anker de bodem raakt, wacht tot het zich heeft ingegraven
  • Zodra het anker weerstand geeft ligt het vast en zorg je dat de ankerlijn strak blijft staan

Om er zeker van te zijn dat het uitwerpen is gelukt, kan je door middel van een referentiepunt op bijvoorbeeld de kade zien of de boot stil is blijven liggen. Om meer te weten te komen, neem een kijkje in ons blog item over ankeren.

Hoe haal je een anker op?

Om het anker op te halen doe je eigenlijk het tegenovergestelde van het uitwerpen. Je vaart nu juist langzaam naar de plek waar het anker in de bodem ligt. Als je boven het anker vaart begin dan met het geleidelijk omhoog halen van het anker. Wellicht moet je wat vuil van het anker afspoelen voordat je het aan boord hijst. Als je een ankerlier aan boord hebt, dan gaat het uiteraard soepeler en bij een automatisch systeem let je vooral op de juiste positie van je boot. De rest gaat dan vooral vanzelf.

Wat maakt een anker zo sterk?

Een anker moet enorm veel trekkracht kunnen weerstaan, zowel het anker zelf met de vloeien, als de ankerlijn of ketting. Aangezien er veel verschil zit in gewicht tussen de ene of de andere boot en omdat er meerdere bodemtypes bestaan, zijn er diverse ankers te vinden. De ene is sterker en/of zwaarder dan de ander. Dit hangt allemaal af van het gebruik ervan. Om de ankers zo resistent mogelijk te maken worden ze vooral gemaakt van staal, gietijzer of aluminium. 

anker materialen metaal

Ankers van staal

Wanneer het anker van staal is gemaakt kan dit zowel gegalvaniseerd staal zijn als roestvrij staal. Dit zorgt ervoor dat ze bestand zijn tegen corrosie en roest, bovendien zorgt het ervoor dat ze lang meegaan.

Ankers van gietijzer

Gietijzer is erg sterk en duurzaam. Het zorgt ervoor dat het anker zich snel ingraaft door het gewicht van het materiaal. Ook is het materiaal bestand tegen onder andere corrosie en roest. Als het anker gemaakt is van gietijzer is het extra zwaar, het is daarom niet geschikt voor elk type boot.

Ankers van aluminium

Ankers die gemaakt zijn van aluminium zijn vooral geschikt voor de wat kleinere lichtgewicht boten. Deze ankers zijn wat gemakkelijker te gebruiken, maar zijn soms ook iets minder duurzaam dan de ankers van staal of gietijzer. 

Ankerlijnen en ankerkettingen

Om het anker te bevestigen aan de boot zijn er verschillende lijnen en kettingen te vinden. Ankerlijnen worden gemaakt van diverse materialen zoals Nylon, Polyester en Polypropyleen. Vaak worden de ankerlijnen verzwaard met lood dat in de lijnen is verwerkt. De ankerkettingen worden meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal. 

Waar je voor kiest hangt grotendeels af van de bodem waar geankerd moet worden en het formaat, maar ook het gewicht van je boot. Voor grotere schepen worden bijna altijd stalen kettingen gebruikt. 

Het is belangrijk te letten op de lengte van de lijn of ketting. Deze dient vijf tot zeven keer de diepte van het water waar je gaat ankeren te bedragen. Het is dus belangrijk daarbij uit te gaan van de waterdiepte waar je het vaakst voor anker zal liggen. 

Ankerlieren

Wanneer je een gemiddeld tot grote boot hebt, met een relatief zwaar anker, dan kan het handig zijn om gebruik te maken van een ankerlier bij het inlaten en ophalen van je anker. Ook wanneer je het anker zeer regelmatig gebruikt kan het een fijn hulpmiddel zijn bij het ankeren. 

Er zijn zowel handmatige ankerlieren als automatische ankerlieren te vinden. Ook dit is een keuze die je kan maken op basis van het soort boot en de zwaarte van je anker. Een handmatige ankerlier is meestal voorzien van een slinger of een hendel, hiermee wordt de trekkracht versterkt en hoef je er zelf dus minder voor te doen. Een automatische ankerlier neemt al het werk van je over. De juiste positie aannemen is in elke situatie van belang. Je vaart dus achteruit bij het ankeren en je vaart naar het punt van het anker toe bij het ophalen.  

Anker onderdelen

Bij het aanschaffen en installeren van een anker zijn er vaak nog een aantal losse onderdelen die van pas komen. Afhankelijk van hoeveel kracht er nodig is het anker op te halen en van de extra benodigdheden, kan je denken aan de volgende onderdelen: 

  • Ankerlijn of -ketting
  • Een ankerring en/of schakels om de ketting of lijn te bevestigen
  • Ankerlier/ankerrol onderdelen
  • Ankerboei voor zichtbaarheid van het anker op het water
  • Neuring of haak om het anker op te hangen
  • Ankerbol om in de mast te hijsen als je voor anker ligt

Ankers bij KOK watersport

Wij hebben diverse soorten ankers in ons assortiment en een ruime keuze anker benodigdheden. Om meer te weten te komen over hoe je een anker goed toepast, lees onze blog over ankeren. Wij helpen graag bij het kiezen van een anker, kom voor advies naar onze watersportwinkel in Rotterdam, of neem direct contact met ons op.