Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
boot bescherming stootrand schuurlijst fenders

Schuurlijsten en stootranden: zo bescherm je de kwetsbare delen van je boot

Uiteraard wil je een goed verzorgde boot, die lang meegaat en er strak uitziet. Er zijn een aantal hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Bij KOK watersport verkopen wij onder andere schuurlijsten om de randen in je boot netjes te houden en stootranden om de buitenranden tegen stoten en schuren te beschermen, met eindkappen voor de nette afwerking. In dit blog item lichten we toe wat deze hulpmiddelen voor het behoud van je boot doen.

Stootranden

Stootranden dienen ter bescherming van boten tegen stoten en krassen langs de rand. De stootranden verzachten de impact van het stoten tegen bijvoorbeeld de kade, steiger of tegen andere vaartuigen. Mede door het materiaal blijven de meer kwetsbare delen van de boot in tact en zo veel mogelijk onbeschadigd. De stootranden zijn eenvoudig te vervangen en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Schuurlijsten

Schuurlijsten zijn korter en smaller en veelal gemaakt van RVS. Dit zorgt voor een mooie en subtiele afwerking aan de randen in je boot. De schuurlijst beschermt tegen schuren van bijvoorbeeld fenders of kleding en voorkomt zo slijtage door kleine krassen. Maar ook wordt het materiaal erdoor beschermd tegen regen en zout water, dit voorkomt corrosie en roest.

Materialen

Schuurlijsten en stootranden kunnen bestaan uit diverse soorten materialen. Welk materiaal je kiest is geheel afhankelijk van het type boot, de functie en van je eigen wensen. We zetten de materialen waarvan de schuurlijsten worden gemaakt even voor je op een rijtje:

  • RVS (roestvrijstaal)
  • Hout
  • Aluminium
  • PVC (Polyvinylchloride)
  • Rubber

De meest gebruikte materialen tegenwoordig zijn RVS en PVC. Dit heeft deels te maken met de duurzame eigenschappen en met de effectieve bescherming van het materiaal aan de boot. Bovendien zijn het goede schok en stoot absorberende materialen.

De esthetiek van je boot

De stootlijsten zijn meestal zichtbaar op je boot. Het is daarom prettig als het er strak en netjes, maar ook passend uitziet. Zo kies je een stootlijst die het beste bij jouw boot past. De stootlijsten zijn vaak met glans afgewerkt en de stootranden hebben vaak een halfronde vorm.

De stootlijsten missen soms dat laatste beetje afwerking aan het uiteinde van de strip. Daar waar de rand van de boot net ombuigt, kan je gebruikmaken van een eindkap. Dit zorgt voor een mooi afgewerkte look en voor extra bescherming op de plekken die het meest kwetsbaar zijn.

Duurzaamheid

Uiteraard wil je zo lang mogelijk van je boot gebruik kunnen maken en zo min mogelijk reparaties en onderhoud hoeven doen. De juiste verzorging en bescherming van je boot zijn dan essentieel. Goed onderhoud draagt bij aan langer behoud van de materialen, lak en van het interieur. Het beschermen van je boot zorgt ervoor dat de materialen in tact blijven en optimaal functioneren. Hoe beter de details zijn beschermd, hoe langer je plezier hebt van je boot.

Verschillende beschermmiddelen voor je boot

Om je boot zo veel mogelijk kras, roest en vuil vrij te houden, zijn er verschillende beschermmiddelen te gebruiken. Denk aan de romp beschermen tegen stoten, maar ook aan het onderwaterschip, waar we zelf tijdens het gebruik van de boot niet bij kunnen. Wij noemen hieronder een aantal nuttige beschermmiddelen voor je boot.

Fenders/ stootwillen

De meest bekende en gebruikte bescherming voor boten zijn misschien wel de fenders. Elke boot, groot of klein, heeft ze aan boord. Stootwillen of fenders zijn er in allerlei soorten en maten, ze zijn flexibel in gebruik aangezien je ze op de plek kan plaatsen waar het nodig is en ze gemakkelijk verplaatst of opbergt.

Boothoezen

Boothoezen zijn ideaal om te gebruiken bij het stilliggen van je open boot. De hoes zorgt ervoor dat er geen vuil, regen of zonlicht doorkomt waardoor je boot slijt, beschadigd of verkleurt.

Antifouling verf

De antifoulingverf is in de meeste gevallen van groot belang om de delen van de boot die onder water liggen te beschermen. De antifouling voorkomt dat vuil en onderwaterdiertjes zich kunnen hechten. De verf werkt het beste als er ook regelmatig met de boot wordt gevaren, de antifouling zorgt er namelijk voor dat door de wrijving met het water het vuil gemakkelijk loslaat.

Stootlijsten en stootranden

De stootlijsten zijn onmisbaar als je de randen van de romp en de lijst netjes wilt houden. Bij de meeste boten zijn de lijsten al bevestigd als je ze aanschaft. Je kan ze eenvoudig vervangen. Er is een klein verschil tussen de stootlijsten en stootranden. De stootlijsten die we bij KOK watersport aanbieden beschermen tegen krassen aan boord, van bijvoorbeeld de fenders of van erlangs lopen. De stootranden zijn wat steviger en zijn bedoeld voor aan de buitenranden van de boot. 

Schuurlijsten en stootranden bij KOK watersport

In ons assortiment vind je diverse onderdelen om je boot en de materialen te beschermen. Randen zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de boot zijn kwetsbaar en lopen al gauw beschadigingen op, wij bieden diverse schuurlijsten van RVS en stootranden aan. Kom langs in onze watersportwinkel in Rotterdam of neem een kijkje op onze webshop voor de mogelijkheden.