Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons

Boot radio's: wat zijn de mogelijkheden?

Het woord ‘radio’ mag vandaag de dag misschien wat ouderwets klinken, maar niets is minder waar. Er zijn de laatste paar jaren veel ontwikkelingen geweest op het gebied van audio op de boot. Moderne boot radio’s ondersteunen smartphones, beschikken over bluetooth en kunnen gekoppeld worden aan kaartplotters. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om online muziek te streamen via Spotify of Deezer.

Één van de meest innovatieve merken op het gebied van audio op de boot is Fusion. Deze boot radio’s zijn van alle gemakken voorzien. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een boot radio? En wat voor specificaties heb je nodig? In dit blog gaan we je helpen om de perfecte bootradio te kiezen voor jouw situatie.

Als je niet weet waar je moet beginnen is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen:

Inbouw of opbouw?

Als je een bestaande bootradio vervangt is het handig om te kijken wat voor formaat deze heeft, zeker wanneer dit een inbouwradio is. Het handigste is om in het gat een nieuwe radio te plaatsen. Adapterplaten zijn vaak niet beschikbaar, dus het is belangrijk om een radio te vinden die dezelfde afmetingen heeft.

Vaak wordt er gewerkt met een standaard DIN formaat. Dit is 180mm breed, 50mm hoog en ongeveer 150mm diep. De diepte kan variëren. Vroeger had elke radio dit formaat, maar dat is niet meer te garanderen. Dit komt omdat niet elke radio meer een CD-speler heeft, en de radio daardoor kleiner gefabriceerd kan worden. Dat heeft ook zijn voordelen, want een kleinere radio is makkelijker in te bouwen.

inbouw radio boot

Een radio opbouwen is ook mogelijk. Dit is vooral handig als er weinig of geen ruimte is voor inbouw. Deze beugels zijn los verkrijgbaar, en vaak kunnen modellen zowel ingebouwd als opgebouwd worden.

Hoeveel Watt vermogen is nodig?

Het vermogen van een boot radio wordt in Watt uitgedrukt. Het aantal watt geeft de versterking van het geluid weer. Daarnaast wordt het aantal uitgangen voor speakers weergegeven. Meestal zijn dit er vier. 

boot speaker

Als fabrikanten 4x60 Watt weergeven in de beschrijving betekent dit dat er over 4 kanalen 60 Watt vermogen weergegeven kan worden. Dit is het uiterst haalbare vermogen, dus staar je er niet blind op. Je kan namelijk verwachten dat bij dit volume het geluid niet mooi is. Ga daarom altijd voor een model met een maximaal vermogen van meer Watt dan de speakers zelf.

Aansluitingen en gegevensbronnen: wat heb ik nodig?

Uitgebreide modellen hebben vaak meer aansluitingen dan een simpel model. Het is daarom handig om er over na te denken hoe je je muziek wil afspelen, en wat voor aansluitingen je daarvoor nodig hebt. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

Wil ik mijn smartphone of tablet kunnen aansluiten? Dit is op verschillende manieren mogelijk. Bootradio’s kunnen beschikken over een AUX-aansluiting, USB, Bluetooth, adapters en SD-kaart sleuven. Een smartphone aansluiten op de radio betekend dat muziek streamen mogelijk wordt.

Heb ik een CD-speler nodig? De één kan niet zonder en de ander kan het prima missen. Het voordeel van een radio zonder CD-speler is dat deze vaak compacter is, waardoor je minder ruimte voor inbouw nodig hebt.

Is een intern docking station nodig? De meeste smartphones zijn niet waterdicht. Op de boot is dat soms vragen om problemen. Een intern dock kan handig zijn om je telefoon op te bergen, zodat deze niet nat wordt. 

Fusion UnidockWat zijn uitbreidingsmogelijkheden? De verschillen zijn groot. Sommige radio’s kunnen aangesloten worden op plotters of tv’s. Daarnaast is er een verschil in het aantal speakers dat je kan aansluiten.

De bovenstaande vragen zijn het belangrijkste om aan jezelf te stellen. Er zijn ook nog wat kleine details om op te letten. Denk hierbij aan het LCD-scherm. Wat wil je hier op kunnen aflezen? Als je een grote boot hebt is het handig om naar een model te kijken dat een afstandsbediening ondersteund.

Waterdicht of spatwaterdicht?

Boot radio’s worden niet zonder reden verkocht. Water, zonlicht, zout en ander vuil zijn een funest voor autoradio’s. Daarom raden wij af om een automodel te installeren op de boot. Deze is namelijk binnen een paar maanden kapot.

Alle boot radio’s hebben gecoate printplaten. Dit betekent niet dat de radio volledig waterdicht is. Als je weet dat er veel water over de radio heen komt, kies dan voor een radio met een ‘ IPX’ code. Deze geeft duidelijk aan in welke mate de radio bestand is tegen water.

Niet alleen water kan een boosdoener zijn. Zout en roest wil je uiteraard ook niet hebben. Daarom zijn vrijwel alle boot radio’s voorzien van een coating en hebben ze UV-bescherming.

Het kiezen van de juiste boot radio

Als het goed is heb je nu een goed beeld van wat voor soort marine radio bij je past. We hebben de volgende radio’s op een rijtje gezet van ‘basis’ tot ‘zeer geavanceerd’.

Basis boot radio

De basis radio’s zijn voorzien van alle belangrijke functies en hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De Boss Audio MR1308UABK is de perfecte vervanger als je je oude CD-speler niet meer gebruikt, maar wel muziek vanaf je telefoon wil afspelen. 

Boss Audio boot radioDe ideale vervanger van je oude CD-speler vanwege het 1 DIN formaat. Dit model is niet voorzien van een CD-speler, maar beschikt over Bluetooth, Aux, USB en een SD slot.

Het model heeft een vermogen van 4x50 Watt en beschikt over een simpele afstandsbediening. Heeft een gecoate printplaat, maar is niet IPX waterdicht. Als de radio veel met water in aanraking komt raden wij een beschermdeksel aan. De radio is ook verkrijgbaar in het wit.

Fusion Radio MS-RA60Deze radio is voorzien van ingebouwde DAB+ en een 2,3 monochroom condensvrij LCD-scherm.

Dit model beschikt ook over bluetooth, AUX (1x line in en 1x line out) en 1 subwoofer out via een externe versterker. Het is niet IPX waterdicht. 

Geavanceerde boot radio

De geavanceerde boot radio’s beschikken over meer opties dan de basis modellen. Denk hierbij aan meer vermogen, zones en NMEA2000. Modellen met NMEA2000 kunnen aan boord een tweede bediening installeren. Daarnaast zijn deze modellen Fusion Link Ready. Dit betekent dat je de radio aan kan sluiten op je MFD. Indien deze over wifi beschikt kan je de radio overal aan boord kan bedienen via een gratis app.

Fusion MS-RA670 ApolloEen geavanceerde radio uit de Apollo serie die beschikt over Bluetooth, USB, AUX, NMEA2000, DSP en Partybus.

De radio is IPX7 waterdicht en heeft een kleurenscherm dat zelfs in vol zonlicht afleesbaar is. Alsook 3 subwoofer aansluitingen.

 Fusion MS-WB670 ApolloDe Fusion MS-WB670 is een premium hideaway stereo uit de Apollo serie en ontworpen om de dashboardruimte te vereenvoudigen. Dit model heeft dezelfde bekroonde eigenschappen als de RA670 radio, maar is door de compacte ruimtebesparende vormgeving eenvoudig op een afgelegen plaats te installeren.

Zeer geavanceerde modellen

Deze modellen hebben meer vermogen, meer aansluitingen en meer functies. Met deze modellen haal je het beste in huis, en zijn daarom ook de duurste varianten. Daartegenover staat dat je dan wel over handige extra opties beschikt, zoals een ingebouwde CD/DVD-speler. Ook deze modellen kunnen een tweede bediening installeren. De modellen zijn ook Fusion Link Ready. Dit betekent dat je de radio op een comptabele MFD kan aansluiten en bedienen. Als deze MFD over wifi beschikt kan je overal aan boord je radio draadloos bedienen via een gratis app.

FUSION-MS-RA770-APOLLOEen zeer geavanceerd model uit de Apollo serie met bluetooth, USB, AUX, NMEA2000, DSP, Partybus, AirPlay 2 softwarefunctionaliteit en ingebouwde WiFi. Het front bestaat uit één stuk glazen touchscreen display. De kleuren touchscreen heeft 'swipe' control.

De Fusion MS-RA770 is IPX7 waterdicht en voorzien van 4 subwoofer aansluitingen.

Waterdichte speakers

Als je de juiste radio hebt gekozen mist er nog iets heel belangrijks: de speakers. Heb je een boot waar de speakers al zijn ingebouwd en bevallen deze? Dan kan je deze gewoon laten zitten. Je hoeft alleen maar de nieuwe radio er op aan te sluiten.

Heb je nog geen speakers, of zijn ze aan vervanging toe? Kies dan nieuwe speakers die bij je boot passen. Het aantal speakers en het aantal Watt verschilt per boot, radio specificaties en persoonlijke voorkeur. Bij een kleine boot volstaan 2 speakers meestal. In ons assortiment hebben we officiële speakers van Boss Audio en Fusion, maar ook speakers van derde partijen kunnen aangesloten worden. Zorg er altijd voor dat de speakers waterbestendig zijn.

Kies een antenne

Voor het ontvangen van een radiosignaal heb je een antenne nodig. Deze antenne's plug je met een stekker direct in de radio. Het kan ook zo zijn dat er twee losse draden uit de radio komen. In dit geval knip je de stekker van de antenne af en verbind je de losse draadjes.

De lengte van de antenne is afhankelijk van het soort boot. Een flexibele antenne is erg handig als je onder bruggen door moet varen. Dan weet je zeker dat deze niet afbreekt. Een Scout antenne van 25cm is dan een goede keuze. Is dit niet het geval? Dan is een lange antenne ook een optie.

Het is ook mogelijk om de VHF antenne van de marifoon te gebruiken voor het ontvangen van AM/FM. Hiervoor is een antenne splitter verkrijgbaar. 

Heb je nog een antenne zitten op je boot en werkt deze goed? Dan kan je deze laten zitten en verbinden met de nieuwe radio.

Een boot radio kopen? Wij helpen je graag!

Wil je persoonlijk advies over welke boot radio het beste bij je schip past? Of wil je de radio’s eerst eens in het echt zien? Kom dan langs in onze megastore of neem contact met ons op. Onze experts staan klaar om je te helpen.