Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

motorboot

10 Tips om brandstof te besparen tijdens het varen

“Hoeveel brandstof verbruikt deze boot?” is een veelgestelde vraag in de watersport. Het antwoord op deze vraag heb je grotendeels in eigen handen. Uiteraard ben je voor een deel afhankelijk van het soort motor en hoe zuinig deze van zichzelf is, maar je vaarstijl heeft ook een grote invloed op het verbruik. Deze vaarstijl kan je natuurlijk veranderen door een zeilboot te kopen, maar onze 10 tips om zuiniger te varen kunnen je ook een eind op weg helpen.

1.    Houd de bodem schoon

Een vies onderwaterschip kan de vaarprestaties nadelig beïnvloeden. De aangroei zorgt niet alleen voor een flinke baard, maar ook voor extra weerstand tijdens het varen. Dit betekent dat je meer vermogen nodig hebt om de gewenste snelheid te halen. En meer vermogen betekent meer brandstof. Zorg er daarom voor dat je het onderwaterschip regelmatig schoonmaakt en op tijd voorziet van nieuwe antifouling. Dit voorkomt dat de brandstofrekening snel oploopt.

2.    Efficiënt trimmen

Een slecht afgetrimde motorboot staat gelijk aan een hoog brandstofgebruik. Trimmen zorgt niet alleen voor een efficiënter verbruik, maar ook voor meer comfort aan boord en een snellere en veiligere motor.

Moderne motoren beschikken vaak over een trim en tilt systeem, maar lang niet allemaal. Ook bij oudere motoren mist dit vaak. In dit geval zal je het handmatig moeten doen.

3.    Geef slim gas

De meeste booteigenaren zullen hier bekend mee zijn. Geef niet meteen vol gas, maar bouw rustig en geleidelijk het toerenaantal op.

4.    Vaar met een constante snelheid

Probeer tijdens het varen zo veel mogelijk één snelheid aan te houden. Frequent harder en zachter varen zorgt er voor dat de motor meer brandstof gebruikt.

5.    Controleer regelmatig de motor

Bootmotoren leveren de beste prestaties als ze goed worden onderhouden. Vervang daarom regelmatig de olie, check de filters en impeller en vervang deze wanneer ze versleten zijn. Dit is een kleine investering die je snel terug verdient.

6.    Controleer de bilgepomp

Zorg er voor dat de bilgepomp correct geïnstalleerd is en automatisch aan gaat als er te veel water in de bilge komt. Dit zorgt niet alleen voor minder gewicht, maar ook voor een stabielere boot.

7.    Controleer de propeller

De propeller presteert het beste wanneer deze helemaal glad is. Zitten er scheurtjes in? Of missen er misschien stukjes? Vervang deze dan.

8.    Verminder de luchtweerstand

Bimini tops, bootkappen en T-tops hebben een grote invloed op het verbruik van de boot. Ze zorgen namelijk voor luchtweerstand, waardoor er meer vermogen van de motor nodig is. Probeer deze daarom in te klappen tijdens het varen, als dit mogelijk en praktisch is.

9.    Verminder het gewicht

Watersporters hebben nog wel eens de neiging om veel spullen mee te nemen tijdens het varen. Het is natuurlijk handig om alles bij de hand te hebben, maar het zijn wel allemaal extra kilo’s die vooruit geduwd moeten worden. Probeer daarom het gewicht te beperken, en denk goed na over wat je echt nodig hebt aan boord.

10. Verdeel het gewicht

Verdeel de spullen aan boord slim. Dit voorkomt dat de boot aan één kant meer in het water hangt dan aan de andere kant. Bij kleinere boten kan het ook lonen om personen slim te positioneren. Als iedereen aan één kant van de boot gaat zitten is dat niet erg efficiënt voor het brandstofverbruik.

Alles voor je motor bij KOK watersport

We helpen je graag met het besparen van brandstof tijdens het varen. In onze watersportwinkel vind je alles wat je nodig hebt om je motor efficiënter te maken. We geven je graag advies in onze watersportwinkel. Online een vraag aan ons stellen kan natuurlijk ook.

Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Zo weet je zeker dat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe aanbiedingen.