De reddingsbrigade: alles wat je nog niet wist
Bij de reddingsbrigade denk je misschien aan Baywatch-achtige taferelen aan de kust: Een mooie vrouw die over het strand paradeert in een badpak, of een gespierde man die de branding in rent. Een baan vol romantiek, zon, zee en strand. Of toch niet? In werkelijkheid is deze functie iets minder romantisch en staat het redden van levens meer centraal dan in de Amerikaanse hit-serie. Toch is het werk zeker niet minder interessant.
Wat doet de reddingsbrigade?
De reddingsbrigade bestaat uit 75 reddingseenheden, verspreid over het hele land. Naast het redden van levens voorkomt de reddingsbrigade ook ongelukken (en drenkelingen!), met behulp van voorlichtingen en trainingen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus reddend zwemmen, maar ook aan reguliere zwemles in het zwembad.
De reddingsbrigade houdt preventief toezicht. Dit doen zij niet alleen als het in de zomer mooi weer is. De vrijwilligers zijn eigenlijk altijd actief. Of het nu gaat om de nieuwjaarsduik op 1 januari, een Elfstedentocht, de intocht van Sinterklaas of om watersportevenementen die worden georganiseerd; de reddingsbrigade is erbij.
De vervoersmiddelen van de reddingsbrigade
Net als in Baywatch, zien we de reddingsbrigade ook buiten: bij en op het water. Zo maken zij gebruik van reddingsboten, maar ook van een helikopter die kan helpen om drenkelingen op te merken en uit het water te redden van verdrinking. Daarnaast hebben ze ook waterscooters om snel over het water te kunnen bewegen en opgeleide reddingsbrigade-chauffeurs. Die laatste mag in een voertuig met zwaailichten over het strand rijden.
Resultaten van de reddingsbrigade
In de onderstaande tabel zie je hoe vaak de reddingsbrigade in de afgelopen jaren succesvol heeft gehandeld. Daartoe behoren niet alleen levensreddende activiteiten, maar ook het bieden van hulp bij vermiste personen of het verlenen van eerste hulp.
Door wie wordt de reddingsbrigade betaald?
De reddingsbrigade is een organisatie die voornamelijk uit vrijwilligers bestaat. Ze maken gebruik van een speciale uitrusting, reddingsmateriaal en volgen cursussen. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden. Het bijzondere is dat een deel van deze kosten wordt verhaald op de leden van de reddingsbrigade. Zij leggen dus eigenlijk nog geld toe op hun werkzaamheden, wat aangeeft hoe groot hun toewijding aan de reddingsbrigade is. Toch levert dit niet genoeg geld op om alles draaiend te houden. Hiervoor zijn ze ook afhankelijk van sponsors en donaties vanaf €5,-. Je kunt zelfs een waterscooter ‘adopteren’.
Word lifeguard 4 a day
Wil je ook eens ervaren hoe het is om een lifeguard te zijn? Dat kan! Op 27 juli kun je in Den Haag meemaken hoe het is om voor één dag lid te zijn van de reddingsbrigade. Zo leer je hoe je om moet gaan met reddingsmiddelen en krijg je informatie en instructies. Daarnaast kun je ook laten zien hoe snel je bent in het water en op het strand. Er staat je dus een leuke en leerzame dag te wachten, met een unieke ervaring. Kinderen tussen de 10 en 15 jaar kunnen meedoen aan het ochtendprogramma op het strand van Kijkduin. Deelnemers die ouder zijn dan 15 jaar mogen meedoen aan het middagprogramma. Natuurlijk kun je je ook inschrijven samen met een familielid of met je vrienden. Schrijf je in op de website en word lifeguard voor een dag.