Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

dunkerque-duinkerk-architectuur

Het indrukwekkende Dunkerque

Dunkerque (of Duinkerke) ligt in het noordelijke gedeelte van Frankrijk, aan de Noordzee en vlakbij de Belgische grens. Voor de watersportliefhebber is dit een leuke en originele bestemming om eens te bezoeken. Het plaatsje heeft niet alleen een rijke cultuur en een bijzondere geschiedenis, maar ook indrukwekkende architectuur. Vanaf het water aanschouw je de meest bijzondere bouwwerken.

Operatie Dynamo

Toen de Duitsers in 1940 diverse landen binnenvielen, richtten zij zich al snel op de havens die aan de Noordzee lagen. In Frankrijk waren dit Boulogne sur Mer, Calais en Duinkerke. Het Britse expeditionaire leger was op die locaties gestationeerd. De Duitsers zouden hen omsingelen en verslaan. Omdat landen als Nederland en België zich hadden overgegeven, stonden de Britten en Fransen er niet goed voor en trokken zij zich terug naar Duinkerke. Hiermee wilden ze voorkomen dat ze gevangen werden genomen en konden ze ontsnappen. Er werd door 15.000 Franse soldaten een sterke verdedigingszone gecreëerd, zodat de Duitsers hier niet konden komen. Er moesten offers worden gemaakt, maar het heeft er wel toe geleid dat de soldaten een internationale vloot van 1.400 schepen konden samenstellen van Britse, Franse, Belgische en Nederlandse schepen.

In slechts 9 dagen zijn er 350.000 mensen van de Oostpier in Dunkerque vervoerd, waardoor hen een noodlottig lot bespaard is gebleven. De mensen die hun leven hebben gegeven in de strijd om de vrijheid, worden in Dunkerque elk jaar herdacht.

Als je meer wilt weten over de indrukwekkende geschiedenis, dan kun je ook het Oorlogsmuseum van Duinkerke bezoeken.

Gemakkelijk te bereiken

Dunkerque is de eerste haven die je in Frankrijk tegenkomt vanuit België. Het plaatsje is gemakkelijk te bereiken: met de auto ben je er zo, doordat het een directe verbinding heeft met de snelweg A16 en A25. Je rijdt er dus zo naartoe! Ook internationaal zijn er goede verbindingen. Zo vaar je bijvoorbeeld binnen 45 minuten met een ferry naar Dover.

De haven van Dunkerque

Hoewel Dunkerque vroeger slechts een vissersdorpje was, is het nu uitgegroeid tot een plek met een enorme haven. Deze is zeer belangrijk geworden en behoort in Frankrijk tot de drie grootste havens. Je kunt in Duinkerke meedoen aan leuke daguitstapjes, waarbij de aandacht ligt op het netwerk van dokken, kranen en kaaien. Ook is het mogelijk om een rondvaart te maken met een gids. Je ziet dan niet alleen de dokken, maar ook de raffinaderijen, sluizen en de scheepsreparatiewerf.

Wil je zelf aanmeren in de haven van Dunkerque? Dan kun je aanmeren in Dunkerque Port, waar je van alle gemakken bent voorzien voor een aangenaam verblijf.

Actief op het strand

Het strand is ongeveer 15 km lang en is daardoor erg aantrekkelijk voor wind- en kitesurfers, maar natuurlijk vinden er nog veel meer activiteiten plaats op het strand. En anders kun je natuurlijk ook een heerlijke strandwandeling maken en genieten van de duinen.

Te voet verkennen

Over wandelingen gesproken; Dunkerque heeft haar bezoekers genoeg te bieden, waaronder moderne architectuur en andere bezienswaardigheden. Enkele voorbeelden zijn de Sint-Eligiuskerk, het kwartier van de citadel, het stadhuis en de bijbehorende belfort, de Toren van de Leughenaer. Op de begraafplaats van Duinkerke liggen ruim 1.800 Fransen begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven zijn gekomen en 1.000 Britten, die tijdens WO I of WO II zijn omgekomen.
Om van al deze bezienswaardigheden een goede indruk van te krijgen, kun je de omgeving prima te voet verkennen. Het lokale VVV-kantoor biedt hiervoor verschillende wandelroutes. Zo zie je alle hoogtepunten in je eigen tempo.

Ooit in Dunkerque geweest?

Ben je zelf weleens in Dunkerque geweest? Laat ons dan hieronder weten wat je ervan vond! Dat vinden wij niet alleen leuk om te lezen, maar je helpt er misschien ook andere watersportliefhebbers mee die overwegen om hier een kijkje te gaan nemen!