Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Varen in Italië Gardameer

Varen in Italië. Regels en bootuitrusting

De lange kustlijn en mooie meren, zoals het Comomeer en Gardameer, maken Italië tot een populaire vakantiebestemming voor watersporters. Veel toeristen nemen hun eigen zeil- of motorboot mee. Omdat Italië een strikte regelgeving heeft, hebben we alle vaarvoorschriften en veiligheidseisen op een rijtje gezet.

Vaarbewijs

De Italiaanse wateren bevaren met eigen boot? Als het schip een vermogen heeft van meer dan 5 pk heb je Vaarbewijs 1 nodig. Daarnaast dient iedere booteigenaar die zich verder dan zes mijl uit de kust bevindt, te beschikken over Vaarbewijs 2. Varen in Italië zonder vaarbewijs kan dus alleen als de eigen motorboot een vermogen tot 5 pk heeft.

Internationaal vaarbewijs

Wanneer je op de Italiaanse wateren gaat varen, heb je een ICC (International Certificate of Competence) nodig. Dit is een internationaal vaarbewijs voor de pleziervaart en wordt in Nederland uitgegeven door VAMEX. Sinds 2010 wordt het document niet meer los verstrekt, maar geïntegreerd met het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs. Bezitters van een ouder vaarbewijs kunnen deze bij VAMEX om laten zetten naar de vernieuwde versie. Een ICC is levenslang geldig.

Internationaal eigendomsbewijs van de boot

Varen met eigen boot? Dan dien je in het bezit te zijn van een ICP, ofwel Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen. Dit document wordt in drie talen uitgegeven (Nederlands, Engels en Frans), is twee jaar geldig en aan te vragen bij het Watersportverbond.

Update: ICP wordt in Italië mogelijk niet meer geaccepteerd. Meer informatie hier over leest u op de website van het Watersportverbond. 

Italië Certificaat

Een Italië Certificaat (IC) geeft aan dat je een WA-verzekering hebt die voldoet aan de Italiaanse eisen. Zo is een minimaal verzekerd bedrag van €500.000 per gebeurtenis verplicht. Daarnaast dienen de verzekeringspapieren in het Engels te zijn opgesteld. Als je onvoldoende verzekerd bent of niet het juiste certificaat bij je hebt, riskeer je een forse boete.   

regels varen lago maggiore

Lokale registratie

Er gelden speciale regels voor het varen op het Lago Maggiore en Lago Ceresio-Lugano meer. Ga je het water op met een motorboot langer dan 2,5 meter? Dan is een Nederlandse registratie en een Nederlands kentenen niet voldoende. Volgens de Italiaanse wet is een lokale registratie vereist voor de duur van het verblijf. Wanneer je met een speedboot het meer van Lugano bevaart, is ook een lokale registratie nodig. Dit kun je meestal aanvragen bij de ‘capitaneria di porto’, ofwel havenmeester, of bij de gemeente waar je verblijft.  

Verplichte bootuitrusting

De Italiaanse autoriteiten stellen dezelfde eisen aan de bootuitrusting als de Nederlandse autoriteiten. Wel gelden er enkele aanvullende eisen. We hebben alle benodigdheden op een rijtje gezet:

De benodigde hoeveelheid brandblussers aan boord is afhankelijk van het motorvermogen:

  • Motoren tot 20 pk : een brandblusser
  • Motoren 20 pk tot 100 pk : twee brandblussers
  • Motoren vanaf 100 pk: drie brandblussers

Er moet een brandblusser worden geplaatst bij de stuurman en de eventuele andere blussers dienen bij de motor en in de kajuit aanwezig te zijn.

Controles en boetes

De politiemacht ‘Guardia di Finanza’ is onderdeel van de Italiaanse belastingdienst en voert de controles op het water uit. Houd je goed aan de regels want de boetes liegen er meestal niet om. Voordat je gaat varen is het verstandig om met de plaatselijke havenmeester te overleggen.

Meer van Lugano bevaren

Bootuitrusting kopen voor een vaarvakantie in Italië? 

Ga je op vakantie naar Italië en neem je de boot mee? In onze watersportzaak en winkel vind je alle benodigdheden, van reddingsvesten en vlaggen tot brandblussers. 

Zijn er nog onduidelijkheden wat betreft de vaarvoorschriften en bootuitrusting? Neem dan contact met ons op of bezoek de megastore in Rotterdam. We helpen graag met een goede voorbereiding zodat je in Italië niet voor verrassingen komt te staan.