Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Helmstokverlenger

Een helmstokverlenger: waarom en welke?

Wat ons betreft is een helmstokverlenger van grote toegevoegde waarde voor zeilboten met een helmstokbediening. In dit blog vertellen we waarom en welke exemplaren verkrijgbaar zijn.

Helmstokbediening

Op kleine zeilboten wordt het roer vaak rechtstreeks bediend met behulp van een helmstok. Deze stok is bevestigd aan de bovenkant van het roerblad en biedt meer bewegingsvrijheid in de kuip dan een stuurwiel. Daarnaast werkt het als een soort hefboom waardoor minder spierkracht nodig is. Dankzij de goed doseerbare bewegingen kan er ook nauwkeuriger gestuurd worden.

Helmstok verlenging

Veel booteigenaren kiezen ervoor om de helmstok langer te maken met behulp van een helmstokverlenger, ook wel joystick genoemd als het een rechte variant betreft. Dit hulpmiddel kent vele voordelen, we benoemen ze hieronder.

Voordelen

Als je een joystick aan het roer bevestigt kan je verder van de helmstok afzitten. Het roer is dan ook goed te bedienen als je buiten het bereik van de helmstok zit of staat. Bijvoorbeeld omdat je gewicht gebruikt tijdens aan-de-windse koersen. Daarnaast zorgt het voor meer comfort en een betere houding waardoor de kans op rugklachten afneemt. Ook vergroot het de bewegingsvrijheid, wat van belang kan zijn als je alleen vaart. Wanneer je in het midden van de boot bent kan je vaak niet goed vooruitkijken of de telltales van het voorzeil zien. Een helmstokverlenger maakt het mogelijk om verder naar de rand van het schip te zitten zodat het uitzicht wel optimaal is. Bovendien is de boot beter in balans als je meer naar voren zit.

Welke helmstokverlenger kopen?

Wij verkopen helmstokverlengers van de merken Spinlock, Wichard, Optiparts en Talamex in diverse uitvoeringen en formaten. In ons assortiment vind je exemplaren voor een groot aantal verschillende zeilboten, maar ook voor dinghies en buitenboordmotoren.

Spinlock helmstokverlengers

Spinlock heeft innovatie, kwaliteit, comfort en design hoog in het vaandel staan. Het merk heeft rechte en asymmetrische helmstokverlengers in het assortiment. Alle exemplaren zijn in lengte verstelbaar (telescopisch).

De asymmetrische verlengers zijn voorzien van een rondlopend stevig handvat voor extra grip om comfortabel te kunnen sturen. Door de asymmetrische vorm en het grote handvat is de verlenger eventueel met twee handen te bedienen tijdens zwaardere weersomstandigheden. Het handvat biedt tevens goede ondersteuning voor de hand en pols bij aan-de-windse koersen. Dankzij de drukknop is verstellen eenvoudig en de Quick Release pen maakt het mogelijk om de verlenger bij de ‘swivel’ los te koppelen. Ideaal voor wanneer je het product wilt opbergen. De bewegende onderdelen zijn gemaakt van duurzaam roestvrijstaal.

De rechte helmstokverlenger (type EJ) is compact en makkelijk in lengte te verstellen van 60 naar 90 centimeter. Deze joystick is geschikt voor zeilers die buitenboord hangen.

Alle helmstokverlengers van Spinlock zijn in de basis hetzelfde, het verschil zit met name in het handvat. Indien nodig kunnen de handvatten van de verlengers onderling worden uitgewisseld.

Swivel Joint verwijderen

  • Verwijder voorzichtig met een hamer de twee RVS borgpennen van het bestaande uiteinde van de wartel.
  • Als de pennen zijn verwijderd kan de buis van het warteluiteinde worden geschoven.

 

Nieuwe Swivel Joint installeren

  • Steek het plastic warteluiteinde in de buis.
  • Zorg ervoor dat de buis en overige onderdelen niet beschadigen door het voorzichtig in elkaar te schuiven.
  • Steek de RVS-kraag in het warteluiteinde.
  • Plaats beide borgpennen en zorg ervoor dat de kraag, buis en lijst vastzitten.
  • Forceer de E-diabolo niet op de buis en sla deze niet met een hamer erin.

Spinlock producten zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke materialen. Maar wanneer je op zout water vaart, is het wel raadzaam om de verlenger regelmatig af te spoelen met zoet water.

Optiparts helmstokverlengers

Optiparts heeft helmstokverlengers voor dinghies en optimisten in zijn assortiment. Deze zijn 60 centimeter lang en verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De standaard uitvoering heeft een aluminium buis met rubberen scharnier en een ‘golf club’ handvat. De luxe variant is uitgerust met een handvat van schuim en een zwart geanodiseerde buis/pijp. Optiparts heeft ook langere joysticks (70 centimeter, 80 centimeter) in het assortiment die geschikt zijn voor de wat grotere zwaardboten.

Wichard helmstokverlenger

De telescopische helmstokverlenger van Wichard is voorzien van een vergrendeling voor het eenvoudig verstellen in lengte (70-100 centimeter) en van een ergonomische hendel met goede grip. Net als de andere producten van Wichard is deze verlenger van een uitstekende kwaliteit.

Helmstokverlenger dinghy

Talamex helmstokverlengers

Ook op de gashandel van de buitenboordmotor kan een verlengstok gemonteerd worden. Wij hebben een universele, telescopische helmstokverlenger van Talamex in ons assortiment die geschikt is voor alle buitenboordmotoren. Je kan bij ons ook terecht voor een joystick met een vaste afmeting (76 centimeter).

Toebehoren

Wij verkopen ook losse onderdelen, zoals een bevestigingsklem en scharnier. Ontdek het aanbod aan verlengers en accessoires in onze megastore of webshop!

Vragen en/of advies?

Mocht je nog met vragen zitten of aanvullend advies nodig hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Een bezoek brengen aan de watersportwinkel in Rotterdam kan natuurlijk ook. Er staan altijd productspecialisten voor je klaar.