Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

seldén

Seldén: achtergrondinformatie en ons aanbod

Het Zweedse bedrijf Seldén is een toonaangevende fabrikant van dekhardware en rolreefsystemen voor zeilboten. In dit blog geven we informatie over het merk en inzicht in ons assortiment.  

Over Seldén

Seldén produceert kwalitatief hoogwaardige masten, gieken, bootaccessoires en rolreefsystemen. De producten worden veelvuldig gebruikt op zowel kleine als grote zeilschepen. Ook is het merk met zijn hardware, tuigage en dekbeslag in groten getale aanwezig bij Europese en wereldwijde zeilwedstrijden. Nationaal worden de producten vaak toegepast in tuigagesystemen voor dinghies, kielboten en jachten.

regatta

Seldén heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en is continu op zoek naar de best mogelijke functie voor elk product. In de zoektocht naar perfectie worden geen details achterwege gelaten en weloverwegen materiaalkeuzes gemaakt. Ook zijn er strenge testprocedures.

Geschiedenis

Seldén werd in 1960 in Gothenburg opgericht en maakte onderdelen en houten masten voor zeilschepen. Een aantal jaar later ging het bedrijf over op de productie van aluminium masten. De organisatie groeide en trok personeel aan. In de jaren 80 begon Seldén met het verkopen van rolreefsystemen onder de naam Furlex. Beide merken zijn toonaangevend binnen de watersportwereld. Inmiddels werken er meer dan 200 mensen bij Seldén en is de productrange uitgegroeid tot een totaalassortiment aan:

  • Masten
  • Gieken
  • Reefsystemen
  • Giekophouders
  • Gennaker furling
  • Lieren
  • Blokken
  • Tracks
  • Travellers
  • Divers dekbeslag

Specifieke producten voor dinghies

Seldén onderscheidt zich met zijn gespecifieerde productlijn voor dinghies. Het merk heeft masten, mast fittingen, gieken, giekbeslag, spinnaker poles, tuigage beslag en diverse onderdelen speciaal voor kleine boten ontwikkeld. De producten hebben handige kleine fittingen die je tegenkomt op veel zwaard- en kielboten. Eén op één vervanging is makkelijk uit te voeren. Vaak staat er op het onderdeel ook een nummer gegraveerd.

Technische informatie en/of rekentools?

Op zoek naar het juiste onderdeel, een handleiding of instructies? Kijk dan op de technische informatiepagina van Seldén. Er zijn ook rekentools beschikbaar voor het bepalen van de Furlex, het grootschootsysteem, de genuawagen en de boegspriet.

Ons assortiment

Wij hebben diverse producten van Seldén in ons assortiment, waarvan we er hieronder een aantal uitlichten.

Valgeleiders

Een valgeleider (ook wel deck-organizer genoemd) leidt de lijnen overzichtelijk en georganiseerd naar de kuip. De speciale acetal schijven absorberen de zijbelastingen van een lijn die binnenkomen in een verticale hoek. Dit vergemakkelijkt het hijsen en trimmen van de zeilen. De organizers zijn erg krachtig door de toepassing van glasvezelversterkt composiet. Het is ook mogelijk om twee organizers op elkaar te plaatsen. De Seldén deck-organizers zijn verkrijgbaar met 40 of 50 millimeter schijven en met meerdere schijven (2-6) in één behuizing. In ons assortiment vind je de varianten met 3, 4 en 5 schijven in een diameter van 40 millimeter.

Blokken

Seldén blokken hebben een hoge sterke-gewichtsverhouding. Ze worden vervaardigd van de hoogwaardige materialen glasvezelversterkt composiet en RVS en zijn ontworpen voor goede prestaties onder alle omstandigheden. De blokken zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en lijndiameters. Daarnaast kan je kiezen voor een exemplaar met kogellagering (gelagerd) of glijlagering (ongelagerd). 

Elk blok heeft een seriecodering met letters (PBB of BBB) en cijfers (40, 50 of 60). De cijfers geven de grootte van de schijf aan en de letters het type lagering.

PBB: Plain Bearing Block

PBB-blokken worden gebruikt voor vallijn tuning, een grootschootsysteem en een neerhouder. De wangen zijn voorzien van RVS-banden voor extra versteviging. De blokken bevatten een praktische omschakeling van zwenkbare naar vaste beugel. De wangen zijn van zeer sterk glasvezel composiet. Deze exemplaren zijn in vele maten verkrijgbaar van 16 tot 80 millimeter.

selden blokken

BBB: Ball Bearing Block (kogellagering)

BBB-blokken worden gebruikt daar waar de belastingen gematigder en dynamischer zijn. Kogellagers zorgen voor een goede rotatie met een zo’n laag mogelijke wrijving. De wangen van een BBB-blok zijn gemaakt van composiet en glasvezel/polyamide en de sluiting van RVS. De blokken zijn voorzien van Acetal kogellagers. Wij hebben de series 30 en 40 van de BBB-collectie in het assortiment.

Spinnakerbomen

De aluminium Seldén spinnakerbomen zorgen voor een snelle en veilige bediening van de spinnakerboom. De bomen en daarop bevestigde fittingen zijn netjes afgewerkt om persoonlijk letsel en schade aan bootonderdelen te voorkomen. De telescopische spinnakerboom is goed geschikt voor kleine kajuitzeilboten, maar ook voor de wat grotere boten tot 9 ton waterverplaatsing. Het is verstelbaar in lengte en gemakkelijk op te bergen aan boord met behulp van speciale brackets.

Seldén producten kopen?

Ontdek dan ons aanbod in de watersport webshop of winkel. Voor vragen en/of advies kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen of langskomen in Rotterdam. We helpen graag om de juiste keuze te maken!