Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

meenemen-op-zee-KOK-watersport-interview

Ik ga op zee en ik neem mee...

Als je het water op gaat, zijn er altijd dingen die je mee moet nemen. Zeker als je voor een langere tijd op zee bent. Maar wat zijn nou de belangrijkste dingen, die je absoluut niet mag vergeten? Wij spraken hiervoor met Kees Doeland, een ervaren watersporter en vaste klant bij KOK watersport.

Over Kees: Happy to be lucky
We vinden Kees in de jachthaven van Strijensas, waar ook zijn boot ligt. Hij wordt aan het eind van deze maand 65, woont in Dordrecht, is 25 jaar getrouwd, heeft drie kinderen en heeft ook een geadopteerde dochter in Oost-Maleisië. Zijn passie voor watersport is ontstaan in zijn jeugd. Zijn vader zat bij de marine en is zeven jaar gestationeerd geweest op Curaçao, met het hele gezin. Kees dook daar van rotsen en had zelf ook een klein bootje. De vader van zijn vrouw had een zeeschouw, waardoor ook zij een passie heeft ontwikkeld voor watersport. Zijn adoptieve dochter en zijn enorme passie voor het reizen zorgen ervoor dat Kees en zijn vrouw één keer per jaar afreizen naar Azië. Ze hebben een huis op Bali en zijn van plan om zich in de toekomst te richten op de kansarme kinderen die daar wonen. “De mensen daar zijn oprecht en hebben een groot gevoel voor humor. Ze geven ook iedereen een bijnaam. Ze noemen mij ook Happy to be lucky,” vertelt hij. Een tip voor de onderwater-watersporter is Lankayan, vlakbij de Filipijnen. Dit is boven water al een paradijsje op aarde, maar ook zeker onder water. Deze diving spot behoort tot één van de tien mooiste duikplekken ter wereld, met prachtige vissen en koraal. Kees is een zeilliefhebber, maar omdat hij werkdagen maakt van twaalf tot veertien uur, is er helaas geen tijd om een zeilboot optimaal te kunnen onderhouden. Sinds 1998 vaart hij daarom over diverse wateren met zijn Oostvaarder Kotter, iets heel anders dan een zeilboot. Het mooie aan het varen is volgens hem de ontspannende werking die het met zich meebrengt. Het lijntje gaat los en de telefoon gaat niet mee. “Je bent één met de natuur. Of dit nu het IJsselmeer is of Zeeland,” zegt hij. De langste vakantiereis die hij heeft gemaakt met zijn vorige boot was naar Straatsburg. Verder heeft hij zeilreizen gemaakt in Kaapverië, Indonesië, Turkije en drie jaar geleden is hij met een zeilboot van Zweden naar Nederland gereisd, via Denemarken. Nu is hij vooral in Zeeland op het water te vinden.
KOK watersport, interview met Kees Doeland
Ook met zware weersomstandigheden is het varen toch wel spannend. “Je hebt geen tijd om bang te zijn. Je moet direct handelen.” Kees vindt het dan ook leuk om zelf bezig te zijn tijdens het varen. Maar zo nu en dan moet je ook aan wal en waar laat je dan je boot? In Strijensas. Daar willen we meer over weten!

Jachthaven Strijensas: centraal, gezellig en modern
Het fijne aan de jachthaven Strijensas is volgens Kees dat het een handige en centrale locatie is: met mooi weer vaar je gemakkelijk naar Stellendam voor verkoeling, en als het juist wat minder goed weer is, dan vaart hij richting Maastricht. Voor een meer industriële omgeving gaat hij naar Rotterdam en in het voor- en najaar is de Biesbosch een prachtig natuurgebied om van te genieten. Vanuit Strijensas zijn deze locaties allemaal vrij gemakkelijk te bereiken. Daarnaast is de haven modern en van alle faciliteiten voorzien. Volgens Kees is het ook een erg gezellige haven. KOK watersport, interview met Kees Doeland

Kees en KOK
Kees is al jaren werkzaam voor American Express, waar hij zich bezighoudt met inkoopprocessen binnen het Business to Business (B2B) segment. En zo kwam hij op een dag bij KOK watersport terecht, toen Frans Kok hem belde met de mededeling dat er een klant was die met American Express wilde betalen. Inmiddels kent Kees Frans en Henk al ruim dertig jaar en heeft hij onlangs nog een Lodestar opblaasboot gekocht bij KOK watersport. “Het zijn mensen die overal veel verstand van hebben. Ze helpen je ook net zo goed bij producten van duizenden euro’s als wanneer je alleen maar een schroefje nodig hebt. Het zijn aardige mensen met veel kennis.” Na dertig jaar in dienst te zijn geweest bij American Express, staat nu zijn pensioen voor de deur. Één ding is zeker: met mooi weer gaat hij zeker genieten van zijn boot! De belangrijkste dingen om mee te nemen op zee Wij vroegen Kees wat volgens hem de belangrijkste dingen zijn om mee te nemen wanneer je met je boot de zee op gaat. Lees mee in onze top 20!

  1. Navigatiekaarten, almanak en reglementen. Deze zijn verplicht en erg belangrijk en kunnen daarom zeker niet ontbreken als je de zee op gaat.
  2. Reddingvesten, voor alle opvarenden. Kees beveelt de reddingvesten van 275 newton aan, omdat je hierdoor ook in je zeilpak bij slecht weer binnen één seconde weer op je rug boven water komt. Kees: “Mijn vrouw stapte in Zweden een keer met windkracht 8 naast de boot, in haar zeilpak. Gelukkig had ze een reddingvest aan.”
  3. Een reddingsvlot is altijd handig om in te springen bij calamiteiten als je boot opeens zinkt.
  4. Wanneer er brand is op de boot, komt een brandblusser goed van pas.
  5. Marifoon met DSC (Digital Selective Calling). Hierdoor worden je coördinaten met een druk op de knop doorgegeven aan het kuststation en alle nabije schepen. Dit is handig als je in de problemen zit of ziek wordt. Er kan binnen vijftien minuten een helikopter boven je boot hangen om je eruit te halen.
  6. Een multifunctie display met een ingebouwde gps-antenne is vaak net zo goed te bedienen als de mobiele telefoons van tegenwoordig. Ook zijn de schermen tegenwoordig zo ontwikkeld dat je zelfs met de zon op het scherm de koers nog prima kunt aflezen.
  7. Noodsignalen zijn ook erg handig als je in de problemen zit. Met handstakellichten is gemakkelijk de aandacht te trekken.
  8. De radar is ontzettend handig als het mistig is.
  9. Mocht er water in de boot komen via een lek, maak dan gebruik van een lekstopper.
  10. Daarop aansluitend zijn twee lenspompen ook erg handig. Door hier gebruik van te maken, kun je het water gemakkelijk weer uit de boot pompen. Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend dat er water in je boot komt, maar het kan zomaar gebeuren dat de schroefas lekt of dat de afvoer in de keuken het begeeft.
  11. Een zwemtrap en een rubberbootje zijn erg handig als er iemand overboord is gevallen. Ook wanneer je in rustig water bent gaan zwemmen en weer aan boord wilt klimmen komt een trapje goed van pas. Kees: “Het vrijboord van de boot is dan erg hoog, dus dan is een zwemtrap wel handig. Het bootje is handig als je ergens wilt aanmeren. Als je ergens voor anker gaat, kan je met het bootje aan wal komen.”
  12. Een verrekijker is altijd noodzakelijk om mee te nemen en kan ook handig zijn om je te oriënteren.
  13. Een EHBO-doos en iemand die EHBO kan verlenen zijn ook zeker nuttig op het water. Kees: “Ik heb zelf een keer een behoorlijke smakker gemaakt en mijn rib gekneusd. Het is dan wel fijn als er iemand is die weet hoe hij of zij moet handelen in zo’n situatie”.
  14. Een sleeplijn is handig bij pech, zodat je boot weggesleept kan worden en niet eeuwig blijft ronddobberen.
  15. Maar om op dezelfde plek te kunnen blijven, is ook een anker belangrijk.
  16. Een radarreflector vergroot je zichtbaarheid en op zee is deze ook verplicht.
  17. Een barometer is ook zeker nuttig. Hier kun je gemakkelijk aan zien wanneer het weer in een korte tijd om zal slaan. Volgens Kees is de app Windguru ook erg handig. Het vertelt je of er depressies zijn, waar deze zijn, wat de windverwachting is en de golfhoogte, wat de verwachtingen zijn voor de komende twee weken, maar ook hoe het weer in de afgelopen twee weken was.
  18. Een dieptemeter geeft aan hoeveel ruimte er nog onder de kiel is.
  19. Met Epirb kan de locatie van een boot worden doorgegeven en kan een boot waar ook ter wereld worden geïdentificeerd. Tegenwoordig wordt het zo gemaakt dat er een GPS in zit, waardoor je locatie nauwkeuriger kan worden bepaald wanneer je in een noodsituatie belandt.
  20. Een waterdichte zaklantaarn kan ook altijd van pas komen.

En met dit zaklantaarn komen we aan het eind van deze top 20. Wat vind jij het belangrijkste om mee te nemen als je de zee op gaat?