Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
tv kijken op de boot

TV kijken op de boot: de mogelijkheden

Ga je op vakantie of een weekendje weg met de boot, maar wil je jouw favoriete televisieprogramma’s niet missen? Geen probleem, er zijn een aantal mogelijkheden om aan boord tv te kijken. Heb je geen internetverbinding tot je beschikking? Dan kun je televisie kijken met behulp van Digitenne of een satelliet. Als je wel internet aan boord hebt, kun je films, series en programma’s kijken via apps of kanalen als uitzendinggemist.nl. In dit artikel bespreken we de diverse mogelijkheden met betrekking tot tv kijken op de boot.

Geen internet aan boord

Televisie via de ether (Digitenne)

Bij televisie via de ether wordt het signaal opgepikt door een antenne. Digitenne van KPN is het bekendste voorbeeld van tv via de ether. Met Digitenne kun je overal in Nederland tv kijken aan boord zonder dat je een televisie-aansluiting nodig hebt. Er zijn geen vaste aansluitingen nodig omdat het signaal draadloos uit de lucht wordt gehaald via de zendmasten van KPN. Het is hierbij wel belangrijk dat de antenne van de Digitenne tv-ontvanger goed geplaatst is.

Voordelen

Het voordeel van Digitenne is dat je geheel draadloos televisie kunt kijken, je hebt alleen een stopcontact nodig voor het tv-toestel. Naast dat je geen vaste aansluitingen nodig hebt, is televisie kijken via Digitenne ook een relatief goedkope uitkomst. Je hoeft bijvoorbeeld geen schotelpakket (zoals bij satelliet-tv) aan te schaffen en de smartcard om Nederlandse kanalen te kunnen ontvangen is goedkoper als bij satelliet-tv. Ook is Digitenne snel te installeren, je kunt binnen enkele minuten na ontvangst van het installatiepakket al televisie kijken.

Nadelen

Een van de nadelen van Digitenne is dat het in het buitenland geen dekking heeft. Daarnaast is het zenderaanbod beperkt, je kunt ongeveer 20 kanalen bekijken en het aanbod kan niet worden uitgebreid. Ook worden de zenders niet in HD-kwaliteit uitgezonden en wil de ontvangst wel eens gevoelig zijn voor storingen. Houd er ook rekening mee dat het zenderaanbod voor elke locatie opnieuw moet worden ingesteld.

Digitenne aansluiten

Als je een Digitenne abonnement afsluit ontvang je een pakket met daarin een installatiehandleiding. Kortgezegd zet je de antenne neer en sluit je de basis tv-ontvanger of insteekkaart met smartcard aan op je televisie. Welke ontvanger je nodig hebt is afhankelijk van over welk type televisie je beschikt. In vier simpele stappen sluit je de insteekkaart aan op je tv:

 1. Sluit de antenne en extra voedingsadapter aan
 2. Zet je televisie aan
 3. Stop de insteekkaart in de televisie
 4. Zet de tv aan en volg de instructies op het scherm

De tv-ontvanger sluit je als volgt aan:

 1. Stop de stekker van de ontvanger in het stopcontact
 2. Sluit de antenne aan op de ontvanger
 3. Verbind met behulp van de scartkabel de ontvanger met de tv
 4. Zet de tv aan en volg de instructies op het scherm 

Televisie via de satelliet

Als je aan boord geen internet tot je beschikking hebt, is het ook een optie om via de satelliet televisie te kijken. Het signaal waarmee je satelliet-tv kijkt wordt ontvangen door een zogeheten schotelantenne, ofwel satellietschotel. De satelliet zendt het televisiesignaal naar de schotelantenne, die het signaal vervolgens weer doorstuurt naar de tv-ontvanger. De ontvanger verwerkt de signalen en geeft deze door aan de televisie.

satelliet tv

CanalDigitaal

CanalDigitaal is een aanbieder van satelliet-tv. De schotelantenne van CanalDigitaal verkrijgt het televisiesignaal van de zogeheten Astra satelliet. Met deze satelliet kun je op bijna alle Europese wateren tal van zenders ontvangen, waaronder 170 gratis zenders. Om betaalde zenders te kunnen ontvangen via de CanalDigital satelliet heb je naast een schotelantenne, ook een ontvanger met smartcard en een tv-pakket nodig. Mocht je een abonnement willen afsluiten bij CanalDigitaal, dan wordt aangeraden om te kiezen voor de ‘Recreatie Basis HD’. Met dit abonnement heb je een (vaar)seizoen lang kijkplezier.  

Voordelen

Een van de voordelen van televisie kijken via een satelliet is de mogelijkheid om op buitenlandse wateren Nederlandse zenders te ontvangen. Daarnaast is het aanbod groter en worden de zenders in de beste digitale kwaliteit aangeboden. Als je in het bezit bent van een Ultra HD-televisie dan kun je ook het Ultra HD-zenderaanbod ontvangen. 

Zenderaanbod satelliet-tv

Via de satelliet zijn veel Nederlandse en buitenlandse zenders gratis te ontvangen. Deze zenders worden ook wel free-to-air zenders genoemd. De commerciële populaire Nederlandse  televisiezenders, zoals RTL en SBS, zijn niet vrij te ontvangen. Wil je wel programma’s via deze zenders kunnen bekijken? Dan moet je een abonnement afsluiten.

Nadelen

Het nadeel van tv kijken via de satelliet is dat je een schotelantenne nodig hebt. Daarnaast moet deze goed zijn uitgericht op de satelliet, wat een lastige en tijdrovende klus kan zijn. Ook kunnen extreme weersomstandigheden tot storingen leiden en zijn de eenmalige kosten voor het schotelpakket aan de hoge kant.   

Zelf je schotel uitrichten

Om het televisiesignaal te kunnen ontvangen moet natuurlijk wel de schotel goed uitgericht staan. Met behulp van onderstaande stappen kun je de schotel goed uitrichten.

 1. Tref veiligheidsmaatregelen alvorens je begint met het uitrichten van de schotel. Staat de schotel op een lastig te bereiken locatie? Ga dan niet alleen aan de slag, maar vraag of iemand je kan komen helpen.
 2. Zoek een locatie waarbij de schotel ‘vrij zicht’ heeft. De ruimte tussen de schotel en de satelliet moet vrij zijn.
 3. Stel de juiste kantelhoek van de schotel in. Dit doe je met behulp van de beugel aan de achterkant van de schotel. Om in Nederland goed ontvangst te hebben moet de schotel in een hoek van 29 graden omhoog ‘kijken’. Na het instellen van de kantelhoek richt je de schotel de juiste kant op. CanalDigitaal levert standaard een kompas mee bij zijn schotelsets. Hiermee kun je eenvoudig je schotel uitrichten op de Astra satellieten.
 4. Controleer de signaalsterkte via de televisie. Ga naar het gebruikersmenu van je ontvanger en controleer de signaalsterke en – kwaliteit.
 5. Optimaliseer de signaalsterkte indien deze niet optimaal is.  

Wel internet aan boord

Apps

Bij diverse televisieproviders kun je ook via tv-apps televisie kijken. Met deze apps kun je op je laptop, tablet of smartphone alle grote Nederlandse zenders ontvangen. De zenders zijn echter alleen in Nederland te bekijken en het internetsignaal moet sterk genoeg zijn (de voorkeur gaat uit naar een 4G-netwerk). Daarnaast kun je bij sommige providers de app alleen thuis gebruiken.

Knippr

Met online dienst 'Knippr' kun je ook tv kijken op de boot. Via een app kijk je op de laptop of tablet naar jouw favoriete programma’s, wanneer en waar (binnen Nederland) je maar wilt.

Netflix

Via streamingdienst 'Netflix' kun je geen televisie kijken, maar wel series en films. Voor een vast bedrag per maand kijk je op je telefoon, tablet of smartphone de leukste films en series.  

Series kijken op de boot

Kanalen als uitzendinggemist.nl

Als je een internetverbinding tot je beschikking hebt kun je jouw favoriete programma’s online kijken via kanalen als uitzendinggemist.nl. Houd er wel rekening mee dat de verbinding aan boord niet altijd even sterk is.

Internetverbinding verbeteren

In de boot heb je vaak te maken met een slechte internetverbinding. Je kunt het een klein beetje verbeteren door een raam open te zetten. Je kunt het signaal ook versterken door gebruik te maken van een wifi-antenne en een router. Vanaf de antenne loopt een kabel naar de router, die het signaal doorstuurt naar bijvoorbeeld je laptop of tablet.

Meer informatie over tv kijken aan boord?

Heb je nog vragen met betrekking tot tv kijken op de boot? Onze medewerkers staan klaar om je vragen te beantwoorden en om advies te geven. Kom langs in onze watersportwinkel of neem contact op via de mail of telefoon.