Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

boot-vaarklaar-maken

Maak je boot vaarklaar!

Het nieuwe watersportseizoen staat voor de deur en dat betekent maar 1 ding: het is tijd om je boot vaarklaar te maken. Wij vertellen je precies waar je rekening mee moet houden, zodat je dit jaar weer lekker kunt genieten op het water.

Antifouling

Wanneer de boot aan de kant heeft gestaan is de laag antifouling van vorig jaar uitgehard en werkt het niet meer. Daarom moet er weer een nieuwe laag worden aangebracht. Let er wel op in wat voor soort water de boot straks ligt: zoet of zout? In zoet water is minder snel sprake is van aangroei van algen, maar het is wel van belang dat je de juiste antifouling aanbrengt. Vergeet zeker de romp niet, want hier is de aanwezigheid van een extra laag antifouling erg belangrijk.

Impeller

Doordat de boot niet in het water ligt in de winter, kan de impeller flink uitdrogen. Hierdoor kan deze na een paar vaartochtjes het begeven en voor pech zorgen. Controleer daarom of de impeller nog in een goede conditie verkeert en vervang deze als dat nodig is.

Antivries

Heb je antivries door je leidingen lopen? Voer dit dan in een emmer af. Als het afvoerwater vervolgens weer helder is, dan zijn je leidingen weer schoon. De emmer kun je naar de milieustraat of naar de gemeentewerf brengen.

Brandstof

Ook door brandstof kunnen problemen ontstaan met je boot. Zo kan er bijvoorbeeld onbedoeld een laagje water in de motorolie terecht komen. Doordat water zwaarder is, zakt het water naar de bodem en kun je dit probleem niet direct met het blote oog zien. Wanneer de olie daadwerkelijk gebruikt wordt, zal dit zich vermengen met het water. Hierdoor komt het water in de motor en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Tap daarom het vat af en reinig het brandstoffilter. Vul de motorolie vervolgens weer aan in de motor en de keerkoppeling.

Check ook gelijk even of de accu’s opgeladen zijn en of het dynamo nog functioneert.

Anoden

Anoden vormen een soort bliksemafleiders voor corrosie op je boot. Deze zullen dus als eerste slijten en het kan daarom elk jaar nodig zijn om de anodes te vervangen. Lees ook ons eerdere item over anodes, om te achterhalen welke anoden je nodig hebt voor jouw boot.

Aanslag op het dek

Soms kun je op het dek ook wat groene aanslag aantreffen. Dit kun je gemakkelijk verwijderen met milieuvriendelijke producten, zoals onze shampoos (met uitzondering van de vinylshampoo).

Navigatieverlichting

Zichtbaar zijn is natuurlijk ontzettend belangrijk. Vergeet daarom niet je navigatieverlichting te controleren. Werkt het niet meer? Vervang het dan direct.

Schroef en schroefas

Ook de schroef en schroefas moeten weer worden gecontroleerd. Is er niet teveel speling? Let er ook op of er aangroei van alg te vinden is op de schroefbladen. Vet de schroefas goed in met schroefasvet, zodat deze er weer goed tegenaan kan!

Overige controle

Natuurlijk zijn er nog veel meer punten waar je op moet letten. Loop op een zeilboot bijvoorbeeld ook de touwen goed na. Controleer het staand en lopend want, de stagen, sluitingen en blokken, en maak de lieren ook goed schoon. Check de scharnieren, de lak, de stootwillen en het polyester. Kijk benedendeks ook of er bij de raamsponningen sprake is van lekkage. Is er iets beschadigd? Zorg er dan voor dat het wordt vervangen. Nu is het juiste moment en kan je overal nog bij!

Let er ook op dat sommige dingen aan boord een houdbaarheidsdatum kunnen hebben, zoals fakkels en lichtkogels en opblaasbare reddingsvesten.

Meer weten over je boot vaarklaar maken?

Heb je nog wat tips nodig over het vaarklaar maken van je boot? Kom dan eens naar onze watersportwinkel in Rotterdam. Hier vind je niet alleen alles wat je nodig hebt om je boot weer vaarklaar te maken, maar kunnen onze collega’s je ook voorzien van een deskundig advies.