Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

MFD fishfinder kopen

MFD met fishfinder kopen?

De één heeft er zijn hobby van gemaakt, de ander zijn sport of zelfs werk: vissen. Eén ding is zeker, bij iedereen draait het om maar één ding: de beste vis vangen. Het begint allemaal met het lokaliseren van een stuk water waar veel vis zit. Dit kan je doen door vistijdschriften, internet of vrienden te raadplegen. Deze bieden vaak veel informatie over plekken waar goed gevist kan worden. Het probleem is dat deze informatie over het visgebied vaak erg algemeen is, en dat vissen niet altijd op dezelfde plek zitten. Maar gelukkig zijn er fishfinders om je een handje te helpen.

Standaard Fishfinder of MFD?

Een standaard fishfinder zonder cartografie is vaak de gebruikelijke oplossing voor kleinere schepen. Maar er zijn ook veel multifunctionele displays verkrijgbaar met een ingebouwde fishfinder. Deze bieden een ‘all-in-one’ oplossing, door een fishfinder te integreren in een kaartplotter. Hiermee heb je alle benodigde hulpmiddelen op één display, en is het niet nodig om alles los te kopen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van zo’n display?

Hoe werkt een fishfinder?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe een fishfinder werkt. Fishfinders gebruiken een sonar (SOund Navigation And Ranging) om onder water vissen en andere objecten te identificeren. Een sonar zend een geluidspuls uit, die men ook ‘ping’ noemt. De afstand van een object wordt bepaald uit de tijd die verstrijkt tussen het uitzenden en het terug ontvangen van de puls. Bij een fishfinder worden deze pulsen uitgezonden door een transducer.

Digitaal, CHIRP en Downvision

Er wordt gebruik gemaakt van drie verschillende technologieën in sonars. Deze technologieën verschillen van elkaar in prijs, maar ook in beeldkwaliteit. Hoe beter de beeldkwaliteit, hoe duurder de fishfinder. 

Digitale sonar: Deze zijn over het algemeen de goedkoopste van de drie. Een digitale sonar maakt gebruik van een transducer die werkt op twee frequenties . De transducer produceert één kegelvormige puls om vissen te identificeren. De diepte wordt berekend op basis van hoe lang het duurt voordat de uitgezonden puls terugkeert.

CHIRP: staat voor ‘Compressed High Impact Radar Pulse’. Het verschil met een digitale sonar is dat een CHIRP sonar een reeks verschillende frequenties van laag naar hoog uitzend in één puls. Hierdoor wordt er meer informatie terug ontvangen, wat resulteert in een beter af te lezen beeld. Dit maakt het makkelijker om specifieke vissen te onderscheiden binnen een grote school vissen.

Chirp sonar

DownVision: De derde techniek, de meest geavanceerde, is DownVision. DownVision maakt gebruik van een dual-channel CHIRP transducer. Deze transducer zend twee pulsen uit. Één brede DownVision puls om de bodem te identificeren, en een kegelvormige puls om vissen te herkennen. Het combineren zorgt voor een extreem scherp beeld met fotowaardige afbeeldingen.

Downvision en Sonar

Frequentie en vermogen

De frequentie en het vermogen bepalen de diepte die een sonar kan bereiken. De pulsen worden naarmate ze dieper komen geabsorbeerd door het water. In zout water gaat dit sneller dan in zoet water. Het is daarom belangrijk om de uitzendfrequentie goed in te stellen. 83/200 kHz transducers gebruik je op zoet water en 50/200 kHz op zout water indien je gebruik maakt van een digitale radar. CHIRP transducers leveren vaak meer vermogen, maar ook hier is het belangrijk om de juiste frequentie in te stellen voor de beste beelden.

Multifunction displays met CHIRP sonar

 

Multifunctionele displays met een ingebouwde CHIRP sonar zijn de meest geavanceerde modellen. Op deze modellen kan veel extra apparatuur aangesloten en geïntegreerd worden. Alle modellen beschikken over een CHIRP sonar met DownVision, wat prachtige beelden oplevert van fotowaardige kwaliteit. Daarnaast beschikken al deze modellen over een ingebouwde GPS ontvanger. Dit maakt ze de perfecte all-in-one oplossing

Raymarine Axiom

De multifunctionele displays van Raymarine Axiom beschikken over een ingebouwd RealVision™ 3D sonar systeem. Dankzij de levensechte beelden van RealVision™ 3D beleef je de onderwaterwereld als nooit tevoren. Je kunt de omgeving vanuit elke hoek ontdekken en het is heel gemakkelijk om structuren en vissen te identificeren. De Axiom draait op de nieuwe Lighthouse III software, een gebruiksvriendelijk besturingssysteem die een intuïtieve en krachtige navigatie-ervaring levert. Alle modellen hebben een ingebouwde WiFi-module en hebben veel uitbreidingsmogelijkheden. 

Raymarine heeft de Axiom-lijn uitgebreid met de Axiom Pro. Deze nieuwe multifunctionele display biedt ‘alles-in-één’ en is verkrijgbaar met RealVision 3D en 1kW CHIRP-sonar. Daarnaast is de Axiom Pro voorzien van een snelle quad-core processor, een helder IPS-scherm, HybridTouch-bediening en het LightHouse OS-besturingssysteem. In ons blogitem over de Raymarine Axiom Pro lees je alles over de kenmerken en functies van deze multifunctionele display .

MFD met ingebouwde fishfinder kopen?

Op basis van deze informatie kan je bepalen welk display het beste bij je situatie past. Ons personeel staat altijd klaar om advies te geven en vragen te beantwoorden. Heb je een vraag of wil je één van deze displays in het echt zien, kom dan naar onze watersportwinkel.