Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

vissen met een fishfinder

Vissen met een fishfinder

Een fishfinder is de ideale tool voor vissers die graag doelbewust vissen in een gebied waar gegarandeerd genoeg vis te vinden is. Je kan de fishfinder op allerlei wateren gebruiken, in meren en rivieren, op binnenwater, zeeën en oceanen. Bovendien is de fishfinder geschikt voor zowel sportvissers als professionele vissers en biedt het naast het vinden van vis ook navigatiefuncties. In dit blog item vertellen we je meer over het gebruik van de fishfinder, de mogelijkheden en de voordelen.

Hoe werkt een Fishfinder

Een fishfinder kan geïntegreerd zijn in een multifunctioneel display, of er is een individueel apparaat voor nodig. Een goede fishfinder biedt duidelijke visuele informatie en details voor navigatie en geeft nauwkeurige dieptemetingen weer. Je kan ervoor kiezen om een compact draagbaar formaat aan te schaffen of je kiest voor een vaste installatie aan boord waarbij meerdere hulpmiddelen samenwerken en gekoppeld zijn. Een MFD biedt dan verschillende functies in één en zorgt voor een duidelijke weergave van de verzamelde data.

Varen met een fishfinder biedt verschillende voordelen voor zowel het vinden van vis als navigatie doeleinden en veiligheid. Hieronder zetten we een aantal voordelen voor je op een rijtje:

  • De kans op een goede vangst wordt vergroot. Met de fishfinder weet je wat de juiste plek is om vis te vinden.
  • Met de fishfinder kom je meer te weten over de bodemstructuur, zo ontdek je ook wat goede vislocaties zijn.
  • Dit hulpmiddel zorgt er ook voor dat je obstakels kan vermijden, met de fishfinder navigeer je veiliger
  • Het is efficiënt, met de fishfinder weet je waar je moet zijn voor een goede vangst. Ook voor commercieel gebruik zorgt dit voor een betere opbrengst.

Installeren

Voor de installatie van een fishfinder heb je verschillende onderdelen nodig. Afhankelijk van het systeem waar je voor kiest, of het wordt geïntegreerd of dat je voor een handheld kiest. Uitgaande van een fishfinder met de geavanceerde functies en als onderdeel van je installatie, zijn er een aantal stappen en onderdelen nodig om het systeem te installeren.

Benodigde onderdelen en systemen:

  • Een accu of stroombron, kabels en zekeringen
  • Een transducer voor ontvangst en zenden van sonarsignalen
  • Het fishfinder display
  • Indien nodig bevestigingsmaterialen

Zowel de locatie van de fishfinder zelf als de transducer zijn bepalend voor de werking van het systeem. De transducer moet onder de waterlijn worden gemonteerd, zonder obstakels eromheen. Volg altijd nauwkeurig de bijgeleverde instructies van de fabrikant of leverancier.

Voor wie is een Fishfinder?

De fishfinder is geschikt voor iedereen die zich bezighoudt met visvangst, zowel recreatief als commercieel. Sportvissers of recreatieve vissers kunnen de fishfinder gebruiken om de kans op een goede vangst te vergroten. Met behulp van de fishfinder kan je de vissen en onderwater structuren beter vinden. Ook voor duikers kan het een handig middel zijn om meer te zien van de biodiversiteit in het water. Voor commerciële vissers is de fishfinder nuttig om grote hoeveelheden en scholen vissen te traceren. Dit zorgt voor efficiënt vissen en een grotere kans op beter verdienen. Ook wordt de fishfinder door onderzoekers gebruikt of voor de wetenschap, om zo het onderwaterleven te monitoren.

GPS op de fishfinder

De meeste fishfinders zijn uitgerust met een GPS-functie. De GPS zorgt ervoor dat je je positie beter kan bepalen, je kan de gewenste of favoriete bestemmingen markeren als waypoint en je kan routes plannen. Wat extra veiligheid biedt als het gaat om navigatie is dat je met behulp van de GPS-functie, terug kan keren naar je startpunt. Het is dus handig om GPS op de fishfinder te hebben, zowel voor recreatief vissen, als voor professionele vissers.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een fishfinder?

Als je op zoek gaat naar een fishfinder is het handig om te weten hoe vaak je hem wilt gaan gebruiken en voor welke doeleinden. Wanneer je veel details wilt kunnen zien, zoals planten, de vissen, maar ook obstakels, is het handig om te kiezen voor een geavanceerd display.

Wel of geen touchscreen?

Er is ook nog de keuze voor wel of geen touchscreen. Met een touchscreen kan je de fishfinder snel bedienen en heb je vaak duidelijker en groter beeld om alles goed op te zien. Een fishfinder zonder touchscreen is vaak compacter en in sommige gevallen in de vorm van een handheld. Deze fishfinders hebben meestal ook minder functies en zijn het meest geschikt voor kleinschalig vissen en bij beperkt gebruik, bijvoorbeeld voor vissen als hobby.

Een touchscreen is gebruiksvriendelijk en intuïtief. Het is dus geschikt voor zowel de beginnende visser als de meer ervaren vissers. Met touchscreens is het eenvoudig om snel van functie te wisselen, routes te plannen en kaarten te verkennen. De touchscreen fishfinders bieden ondersteuning van software-updates en nieuwe functies die geïnstalleerd kunnen worden. De touchscreens zijn zo ontworpen dat ze ook bij fel zonlicht of bij nattigheid goed bruikbaar zijn. Wij bieden diverse touchscreens aan van Raymarine met geïntegreerde multi-channel fishfinder.

Dieptemeter

De dieptemetingen op een fishfinder worden door middel van een sonar opgenomen en berekend. De transducer aan de onderkant van de boot zendt geluidsgolven uit. Wanneer de golven worden weerkaatst, door de bodem, vissen of door objecten, dan worden hier beelden van gevormd. De diepte wordt berekend aan de hand van de tijd die de echo nodig had en de snelheid van het geluid. Hier voert het apparaat een berekening voor uit. Het resultaat van de berekening wordt weergegeven op het display. Dit biedt vaak ook inzicht in de bodemstructuur, dit is te zien in de vorm van een grafische weergave.

Middels deze techniek is er een goed beeld te vormen van de diepte, de bodem en de activiteit in het water. De geavanceerde fishfinders kunnen hieruit ook onderscheid maken tussen de verschillende bodemtypes, zoals een zand-, modder- of rotsbodem.

Waar kan je de fishfinder gebruiken?

Een fishfinder kan op verschillende wateren worden gebruikt, zowel in zoet als in zout water. Aan de kust en op open zee of oceaan. Met de fishfinder kunnen daar grote scholen vis worden getraceerd.Ook op rivieren, meren en kleinere wateren kan het gebruik van de fishfinder handig zijn. In wateren in en rondom steden kan ook gezocht worden met de fishfinder, zoals in havens, kanalen en meren.

Fishfinder bij KOK watersport

Bij ons kan je terecht voor fishfinders en MFD’s met ingebouwde fishfinders. Wil je meer weten over de werking van de fishfinder, bekijk dan ook ons blog item ‘MFD met fishfinder kopen?’ Wil je graag advies of een demo bekijken? Kom dan langs in onze watersportwinkel in Rotterdam of neem voor vragen direct contact met ons op.