Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
transducer dieptemeters sonar fishfinder

Transducers voor dieptemeters en sonar

Een transducer vormt een belangrijk onderdeel van een dieptemeter- en sonarsysteem. Een transducer zet energie om in signalen en zorgt ervoor dat de signalen worden verzonden en weer worden opgevangen. De geavanceerde techniek zorgt voor een duidelijk onderwaterbeeld van zowel de bodem als de biodiversiteit. Een ideaal hulpmiddel voor vissers, onderzoekers, duikers en meer.

Waarvoor heb je een transducer nodig?

Een transducer wordt gebruikt om diepte en obstakels in kaart te brengen. Een transducer zendt geluidsgolven uit, die worden weerkaatst door de bodem en objecten in de vorm van echo’s. Deze worden door de transducer opgevangen en verwerkt middels bepaalde berekeningen, waaronder de tijd die de geluidsgolven hebben om te weerkaatsen. Met de verzamelde data wordt de bodemstructuur en diepte in kaart gebracht.

Hoe werkt een transducer

Een elektrische impuls wordt door de transducer omgezet in een geluidsgolf en het water ingestuurd. Wanneer de golf een object raakt, kaatst dit terug naar de transducer die de echo weer omzet in een elektrisch signaal en vertaalt het naar een display. In het geval van een sonar wordt het vaak door een ontvanger versterkt en daarna naar het display gestuurd.

Met een sonar worden objecten en vissen gedetecteerd. Ook hierbij zendt de transducer geluidsgolven in diverse richtingen uit om het weerkaatsende signaal vervolgens op te vangen en te vertalen. Hoe geavanceerder de sonarapparatuur, hoe gedetailleerder de beelden. Voor vissers en onderzoekers is het belangrijk een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van wat er zich onder water bevindt.

Transducer kiezen

Bij het kiezen van een juiste transducer is het belangrijk om rekening te houden met de rompvorm van je boot en je vaargebied, met daarbij eventuele grote dieptes. En wil je enkel diepte kunnen zien of wil je het ook als sonar/fishfinder gaan gebruiken. Voor het laatste geldt: Ga voor een display dat het onderwaterbeeld weergeeft op een manier zoals het voor je doel wenselijk is. Bekijk ook van tevoren de montagemogelijkheden van de transducer, zodat je zeker weet dat je er voldoende ruimte voor hebt. Komt de transducer bijvoorbeeld op de spiegel, of is het een model voor montage door-de-bodem? Vergeet niet de frequentie (voor diep of ondiep water) en de peilhoeken mee te nemen in je overweging.

Een spiegelstransducer is overigens enkel mogelijk bij een boot met een buitenboordmotor of hekdrive!

Plaatsing

Een correcte installatie is cruciaal voor de prestaties van een transducer. Wanneer het apparaat niet goed wordt geplaatst, heeft dit invloed op de signaalontvangst en op de metingen. Daarom is het van belang om de transducer te plaatsen op een plek waar minimale beweging plaatsvindt en waar zo min mogelijk

luchtdruk ontstaat. Meestal is aan de onderkant van de romp een geschikte locatie voor plaatsing. Ook de hoek van de vaarrichting, waaronder het wordt geplaatst, telt mee voor zo nauwkeurig mogelijke metingen.

Soorten transducers

Er zijn diverse soorten transducers te vinden, afhankelijk van de toepassing kan je kiezen uit een aantal mogelijkheden.

  • Single frequency transducers, geschikt voor eenvoudige metingen en om vis te vinden
  • Dual frequency transducers, voor zowel diepe als ondiepe wateren, complexer dan de single frequency transducer
  • CHIRP transducers, dit staat voor Compressed High-Intensity Radar Pulse. Deze transducers bieden zeer nauwkeurige en gedetailleerde sonarbeelden en dieptemetingen
  • Down imaging transducer, voor zeer gedetailleerde beelden direct onder de boot
  • Side imaging transducer, gedetailleerde beelden naast de boot
  • 3D imaging transducers, creëren driedimensionale beelden, wordt vooral gebruikt voor onderzoek en in de visserij
  • Through-Hull transducers, goede prestaties bij hoge snelheden, installatie in de romp. Meest geschikt voor grotere boten.
  • In-Hull transducers, eenvoudige installatie, bevestiging binnen de romp
  • Transom-Mount transducer, deze is te bevestigen aan de achterkant van de boot op de spiegel. Vooral geschikt voor kleine boten met buitenboordmotor
  • Portable transducer, ideaal voor hobby vissers en kleine boten zoals kajakken. Geen installatie nodig, kan minder stabiel zijn.

Wie maken gebruik van een transducer?

De transducer biedt een uitkomst voor vele toepassingen. Zo kan het gebruikt worden door zeilers (diepte instrument in een set met transducer), sportvissers die graag doelbewust vissen met garantie op een goede plek, of professioneel voor onderzoekers die de bodem of biodiversiteit bestuderen en bijvoorbeeld voor grote schepen die het toepassen voor navigatiefuncties. Maar ook voor het ontwikkelen van waterkaarten biedt de sonarapparatuur een uitkomst. Er zijn zelfs militaire en politiediensten die gebruikmaken van sonarapparatuur en transducers. In dit geval gaat het vaak om opsporingen of reddingsoperaties.

Componenten van een transducer

Een transducer bestaat uit een aantal afzonderlijke componenten waaronder technische onderdelen en materiaal dat zorgt voor de bescherming ervan.

  • Piezokeramische element: dit onderdeel zet elektrische pulsen om in geluidsgolven
  • Akoestisch raam: filtert als het ware de inkomende golven en zorgt voor minimale storing
  • Geluidsabsorptie materiaal: materialen zoals rubber, siliconen en synthetisch schuim worden gebruikt om het geluid te absorberen. Dit draagt bij aan echo en ruis vermindering en zorgt voor verbeterde prestaties
  • Inkapseling materiaal: beschermt de elektrische componenten en sensoren tegen externe elementen, zoals stof, vocht en temperatuurwisselingen
  • Behuizing: beschermt de apparatuur en zorgt ervoor dat er geen water binnendringt
  • Kabels: voor de aansluitingen met stroom en connectie naar het display

Hoe werkt een transducer op een fishfinder?

Een fishfinder bestaat uit een combinatie van een transducer en een display. De transducer maakt het mogelijk om vissen te detecteren, het display geeft de verzamelde data op een visuele manier vertaald weer.

Wil je een uitgebreidere fishfinder of sonar en wil je het display ook kunnen combineren met andere functies? Kijk dan naar een van de MFD’s (multifunctionele displays), zoals de Raymarine Axiom Plus RV, Raymarine Axiom 2 Pro RVM, of een Simrad NSS. Lees hier meer over in ons blog item over fishfinders.

Transducers bij KOK watersport

Veel transducers die wij in het assortiment hebben voor sonar en fishfinders, zoals de RV modellen van Raymarine, maken gebruik van High CHIRP 200kHz. In wateren minder dan 60 meter diep en voor nauwkeurige metingen bij hogere snelheden werkt dit het beste. Dit zorgt voor een beeld met hoge resolutie voor het onderscheiden van vissen en structuren op de bodem. Wij helpen graag bij het maken van een keuze en voorzien je van het nodige advies. Kom langs in onze watersportwinkel of neem direct contact met ons op.