Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Noodvuurwerk aan boord

Noodvuurwerk aan boord

Tijdens het varen kun je altijd in een noodsituatie terechtkomen. Als onmiddellijke hulp noodzakelijk is en communicatie met de marifoon of telefoon niet mogelijk, dan mag je noodvuurwerk afsteken. Omliggende schepen en de uitkijkposten zien zo dat je in nood bent en wat je locatie is. In dit blog gaan we dieper in op noodvuurwerk aan boord.  

Noodoproep, spoedoproep en veiligheidsoproep

Afhankelijk van de situatie, kan een nood-, spoed- of veiligheidsoproep worden uitgezonden. Wanneer er sprake is van een levensbedreigende situatie waarbij directe assistentie een vereiste is, dien je middels een noodoproep (mayday) alarm te slaan. Voorbeelden hiervan zijn: een zinkend schip, brand aan boord en een acuut medisch probleem.

Een spoedoproep (pan-pan) is bedoeld voor situaties die niet levensbedreigend zijn, maar wel een risico vormen voor het schip, de bemanning of het overige scheepsverkeer. Denk hierbij aan een boot met motorpech in druk vaarwater.

Een veiligheidsoproep (securitè) doe je als je iets ziet of tegenkomt dat direct gevaar oplevert voor het overige scheepsverkeer. Een voorbeeld hiervan is een groot, drijvend object dat schade aan de boot kan veroorzaken. 

Hoe sla je alarm bij een noodsituatie?

In geval van nood heeft de marifoon de voorkeur. Communicatie met de reddingsbrigade verloopt zo gemakkelijker en alle omliggende schepen kunnen je horen. Is de marifoon buiten werking, dan kan met de mobiele telefoon het 112-alarmnummer worden gebeld. Wanneer je op zee in een noodsituatie terecht komt en geen bereik hebt, is het afsteken van noodvuurwerk het enige dat rest.

marifoon 

Soorten noodvuurwerk

Noodvuurwerk, ofwel ernstvuurwerk, is de verzamelnaam voor pyrotechnische middelen waarmee visuele noodsignalen worden uitgezonden. Met noodvuurwerk kun je de aandacht van passerende schepen trekken of de positie van een persoon of vaartuig aangeven. Er zijn diverse soorten noodsignalen verkrijgbaar.

  • Witte handstakellichten (attentie)
  • Rode handstakellichten (attentie)
  • Parachutelichten (nood)
  • Oranje handrooksignalen (nood)

Handstakellichten

Een witte handstakel gebruik je als waarschuwing bij een dreigende aanvaring of om een klein gebied te verlichten. Dit type noodsignaal brandt 40 seconden met een lichtsterke van 10.000 candela. Rode handstakels zijn ontworpen om je positie kenbaar te maken als de reddingsboot al onderweg is. Het brandt minimaal 60 seconden en is zichtbaar tot een afstand van 5 mijl. Beide noodsignalen zijn geschikt voor gebruik overdag en ’s nachts.  

Parachutelichten

Een parachutelicht is een noodsignaal die op 300 meter hoogte wordt gebracht om van grote afstanden gezien te worden. De lichtkogel, hangend aan een parachute, komt na het afvuren tot ontbranding en is vervolgens 40 seconden zichtbaar tot op 30 mijl. De kans dat de noodoproep wordt gezien is dus vrij groot. Door de hoge lichtwaarde zijn parachutesignalen zowel overdag als ’s nachts te gebruiken. Mist en lage bewolking kunnen de zichtbaarheid echter wel verminderen.   

Rooksignalen

Oranje handrooksignalen kun je alleen overdag inzetten en maken je positie kenbaar tijdens een reddingsoperatie. Rooksignalen produceren een grote hoeveelheid gekleurde rook, die bij daglicht op vele kilometers afstand zichtbaar is. Er zijn ook drijvende oranje rooksignalen verkrijgbaar die na ontsteking in het water gegooid kunnen worden. Drijvende rooksignalen hebben een brandduur van ongeveer 3 minuten en handrooksignalen branden circa 60 seconden. Wind kan eventueel invloed hebben op de uitwerking van het noodsignaal.

Rooksignaal  boot

Elektronisch led noodlicht van Ocean Signal  

De Ocean Signal RescueMe EDF1 flare is een redelijk nieuw en innovatief product. Het is een herbruikbaar hand-held signalering apparaat dat gebruik maakt van geavanceerde ultra-intensieve ledverlichting. Omdat er geen vuur aan te pas komt is de RescueMe EDF1 flare ook veilig te gebruiken in een reddingsvlot. Daarnaast is het apparaat compact, IP67 waterdicht, eenvoudig te bedienen en voorzien van vervangbare batterijen met een lange levensduur (signaal kan 6 uur gebruikt worden). Het zichtbereik van maximaal 7 mijl 360 graden rondom zorgt bovendien voor een uitstekende zichtbaarheid voor reddingsteams.     

Algemene tips

We hebben een aantal algemene tips met betrekking tot noodvuurwerk voor de watersport op een rijtje gezet:

  • Zorg voor voldoende noodvuurwerk aan boord
  • Zorg voor het juiste noodvuurwerk aan boord
  • Controleer de vervaldatum
  • Ken de gebruiksaanwijzing; niet elk product werkt hetzelfde
  • Bewaar noodvuurwerk in een speciale waterdichte container

Noodvuurwerk voor de boot kopen?

In onze (online) watersportwinkel vind je een uitgebreid assortiment aan noodvuurwerk voor op de boot van merken als Pains Wessex, Comet, Plastimo, Ocean Signal en Nico Signal. Je kunt zelf een pakket samenstellen of kiezen voor een samengesteld pakket.

Vragen en/of advies nodig? Onze productspecialisten staan voor je klaar! Neem contact met ons op of bezoek de megastore in Rotterdam.