Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
sailsteer app zeilhoeken waypoints

Overzicht op één display met de SailSteer app van B&G

Voorbereid het water op met alles wat je moet weten over de huidige zeilcondities bij de hand, zonder dat je allerlei systemen aan boord moet hebben. Dit kan met de SailSteer van B&G. De slimme en complete SailSteer is een applicatie die essentiële zeildata weergeeft op een display. Met onder andere de huidige kompaskoers, laylines, richting van de stroming, windcondities en stroomsnelheid.

Voor wie is SailSteer?

De applicatie is vooral handig voor cruisers en wedstrijdzeilers die de controle willen houden over de zeilhoeken van de boot en die varen met de focus op het bereiken van een waypoint of een markering. Maar ook wanneer er met beperkte bemanning aan boord wordt gevaren biedt dit een uitkomst met alle gegevens op één plek. 

Hoe werkt SailSteer?

In het midden van het display is je virtuele boot zichtbaar, met deze weergave is het in een oogopslag te zien of je boot de juiste positie heeft en de goede koers vaart. De kompasroos draait om de virtuele boot heen, hiermee is de koers heel precies af te lezen. Bovendien wordt de ware koers (het getal) vergroot weergegeven aan de punt van de virtuele boot. Aan beide kanten zijn de waarden te zien, de weergave hiervan kan door de gebruiker  worden geconfigureerd.

Wat zijn de SailSteer functies? En hoe lees je ze af?

SailSteer biedt alle gegevens die nodig zijn zoals cruciale informatie over de windrichting, snelheid, koers, getijden, waypoint en laylines. De SailSteer biedt overzicht, met alle data op één scherm.

Aan de linkerkant van het scherm worden verschillende waarden weergegeven. Wij zetten ze hier voor je op een rijtje:

 • WATER: Hier wordt de bootsnelheid in knopen weergegeven
 • TWA - True Wind Angle: ware windhoek
 • AWA - Apparent Wind Angle: schijnbare windhoek
 • TWS - True Wind Speed: ware windsnelheid
 • TWD - True Wind Direction: ware windrichting
 • COG - Course Over Ground: koers over de grond

Aan de rechterkant van het scherm zijn de volgende waarden te zien:

 • De magnetische referentie en tijd om overstag te gaan via stuurboord (S) of bakboord (P) naar het waypoint
 • TTW-S: de totale zeiltijd naar het waypoint bij overstag gaan
 • DTW-S: de totale zeilafstand naar het waypoint bij overstag gaan
 • WPT BRG: waypoint peiling
 • DEPTH: diepte van het vaarwater

SailSteer BandG display zeildata

De SailSteer Kompasschaal

De kompasschaal is bedoeld om de accurate data zo precies mogelijk weer te geven. Uiteraard is hiervan je huidige positie af te lezen, het getijde is af te lezen van de blauwe pijl. Maar je kan ook denken aan de huidige windcondities, de stroomrichting en de overstaghoek die af te lezen zijn van de schaal. De windhoek wordt weergegeven met een pijl. Is deze groen? Dan ligt je boot op koers. Het oranje icon is de koers over de grond. De blauwe pijl geeft het getijde aan.

Waypoint

Ook wordt het actieve waypoint weergegeven. Dit is een punt van coördinaten die op een bepaalde route liggen, zij maken bij het zeilen deel uit van een te volgen richting. Oftewel een locatie om naar toe te varen. Deze waypoints kunnen worden opgeslagen zodat ze (achteraf) kunnen worden opgezocht.

Overstag layline

Met het rode vlak wordt bakboord aangegeven en een stippellijn voor de huidige waarde. Met het groene vlak wordt stuurboord aangeduid. Je kan dus ook heel eenvoudig zien hoe je boot licht ten opzichte van overstagkoers. De pijl met de letter A geeft de schijnbare windhoek weer (AWA), de groene T geeft de ware windhoek weer (TWA). Deze verandert in blauw wanneer je met de boot 10 graden van het doel afwijkt.

SailSteer kaartplotters

De SailSteer App kan worden toegepast op zowel de kaartplotters van Vulcan en Zeus als de instrumenten Triton² en Nemesis. Zodat je overal aan boord overzicht hebt van de situatie, de stuurman maar ook de bemanning.

Meer over de SailSteer app

Wil je meer weten over SailSteer. Bekijk dan de volgende video van B&G.

In onze megastore hebben wij werkende demo displays van B&G. Je bent van harte welkom om deze te bekijken, bedienen en te vergelijken.