Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Racor filters

Racor filters: efficiënte brandstoffiltratie

Racor is gespecialiseerd in filtersystemen voor optimale brandstoffiltratie. Racor filters zijn van hoge kwaliteit en houden het brandstofsysteem van je benzine- of dieselmotor aan boord in goede conditie. Het filteren van brandstof is een onmisbare bescherming voor de motor, schone brandstof verlengt namelijk de levensduur van de motor. In dit blogitem gaan we dieper in op Racor filters voor de marine-sector.

racor filters

Racor brandstoffilters

Racor, een divisie van Parker Hannifin, is opgericht in 1969 en uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in filtratiesystemen. Het bedrijf biedt een groot assortiment van producten, zoals brandstoffilters, oliefilters en motorluchtfilters. Dit artikel staat in het teken van Racor brandstoffilters.

Racor brandstoffilters filteren op een zeer efficiënte wijze het aanwezige vuil- en water uit de brandstof. De filters zijn voorzien van een waterafscheider en zorgen ervoor dat het eventueel in de brandstof aanwezige water wordt opgevangen in een reservoir, waarna het leeggepompt kan worden. Doordat Racor de hoogste eisen aan zijn producten stelt, zijn de betrouwbare en efficiënte brandstoffilters al decennia een begrip in de filterwereld.

Het belang van brandstoffiltratie

Bacteriën, vuil en water in brandstof kunnen de scheepsmotor ernstig beschadigen. Daarnaast is verontreinigde brandstof minder effectief. Vervuiling begint in de brandstoftank, wat dit een belangrijk onderdeel van het brandstofsysteem maakt. Zwarte rook en een motor die te traag op gang komt zijn onder meer signalen van een vervuilde brandstoftank. Motorstoringen los je vaak niet op door de tank of motor te verbeteren of vervangen, maar door een brandstoffilter te gebruiken. Met een Racor filter weet je zeker dat je brandstof van de beste kwaliteit is.    

Het brandstofsysteem

Het brandstofsysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Brandstoftank
 • Tankzeef
 • Groffilter en waterafscheider
 • Inspuitpomp
 • Opvoerpomp
 • Fijnfilter
 • Ontluchtingsnippel
 • Ontluchtingspijpje
 • Invoer
 • Verstuiver
 • Terugvoerleiding
 • Verstuiverfilter

Het groffilter en het fijnfilter moeten voorkomen dat er vervuiling en water in de scheepsmotor terecht komt. Als de brandstof de tank verlaat passeert het eerst het groffilter, welke al het grove vuil uit de brandstof haalt en het vocht verzamelt. Vervolgens komt de brandstof bij de motor, waar vaak voor het opvoerpompje een gaasfilter zit. Uiteindelijk wordt de brandstof nog gefilterd door het fijnfilter. Deze bevindt zich op de motor en verwijdert de overige fijnste verontreinigingen.   

Enkele en dubbele uitvoering

Racor filters zijn verkrijgbaar in een enkele en een dubbele uitvoering. De dubbele modellen hebben twee brandstoffilters. Het voordeel hiervan is dat je één filter kunt uitschakelen voor onderhoud, terwijl de andere in werking blijft. Zo kun je tijdens het vervangen van een filterelement of het aftappen van water gewoon door blijven varen.

Racor 200 serie

Brandstoffilters/waterafscheiders uit de Racor 200 serie zijn speciaal ontworpen als oplossing voor diesel-filtratieproblemen. De lijn bestaat uit drie modellen: Racor 215R, Racor 230R en Racor 245R. Alle modellen zijn voorzien van een doorzichtige kom, die de verontreinigingen opvangt. De filtertypes verschillen in hoogte en in het brandstofdebiet wat ze door kunnen laten.

Racor 500FG Turbine serie

De Racor 500FG Turbine serie bestaat uit brandstoffilters/waterafscheiders die de gevoelige componenten van de motor tegen onder meer vuil, roest, zeewier en water beschermen. Verontreinigingen worden dankzij het legendarische driestappenproces uit de brandstof verwijderd.

Stap 1: scheiden

Grote vaste stoffen en water worden door middel van een centrifugale kracht gescheiden van de brandstof. Op dit punt ben je al 30% van de verontreinigen kwijt.

Stap 2: samenvloeien

Waterdruppels en vaste stoffen vloeien samen op de speciaal ontworpen conische demper en vallen in de kom.

Stap 3: filteren

Racor 500FG-filters zijn uitgerust met de zogeheten Aquabloc Media-technologie. Deze technologie zorgt voor een lange levensduur van het filter en voor een optimale filterefficiëntie van 99%. Naast water worden ook kleine deeltjes vuil en alg uit de brandstof gefilterd.

Brandstoffilter vervangen

Het is belangrijk om de brandstoffilters van je boot regelmatig schoon te maken of te vervangen. Wij raden aan om dit in ieder geval jaarlijks te doen. Bij veel draaiuren (100 of meer) is het raadzaam om vaker onderhoud uit te voeren. Met een goed functionerend brandstofsysteem voorkom je ongemakken tijdens het varen, zoals een stilvallende motor. Brandstoffilters zijn eenvoudig zelf te vervangen.

In onze megastore en website vind je Racor vervangingsfilters.

racor vervangingsfilters

Groffilter vervangen

Volg onderstaand stappenplan voor het vervangen van het groffilter.

 • Haal de stroom er af.
 • Doe de brandstofkraan dicht.
 • Tap, via het aftappunt onderaan de opvangkolf, het water af.
 • Vang het water en de brandstofresten op in een bak.
 • Pak een nieuw filter, inclusief afdichtingsringen.
 • Verwijder de oude afdichtingsringen.
 • Maak de opvangkolf schoon.
 • Plaats nieuwe ringen in de kolf en het filterhuis.
 • Monteer het nieuwe groffilter en de opvangkolf.
 • Vul de kolf zo vol mogelijk met nieuwe brandstof om lucht in de leidingen te voorkomen.

Als het groffilter vies is, heeft het zijn werk gedaan en weet je dat de tank vervuild is. Het is raadzaam om de tank helemaal leeg te halen en goed schoon te maken.

Fijnstoffilter vervangen

Het fijnstoffilter vervang je eenvoudig door de volgende stappen te volgen:

 • Draai het fijnstoffilter los (eventueel met behulp van een stukje schuurpapier voor meer grip).
 • Plaats een opvangbakje onder het filter.
 • Smeer een beetje diesel op de afdichtingsring van het nieuwe filter.
 • Plaats het nieuwe filter en draai hem stevig aan (handvast).

Ontluchten

Wanneer de leidingen niet luchtdicht zijn, kan het starten van de motor problemen geven. Het brandstofsysteem ontluchten doe je na het vervangen van de brandstoffilters. Met de stroom er weer op, gebeurt dit automatisch. Na vervanging van brandstoffilters kan het iets langer duren voordat de motor aansluit en mooi ronddraait.

Racor filters voor marine-applicaties kopen?

Bekijk het Racor-assortiment online of in onze watersportwinkel. Heb je vragen of advies nodig? Onze medewerkers helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice of kom langs in Rotterdam.