Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 17:00

radarreflectoren

Radarreflector: zichtbaar voor het overige scheepvaartverkeer

Wanneer je met de boot op ruime wateren vaart, dan is het van levensbelang dat je zichtbaar bent voor andere schippers. Een radarreflector verbetert je zichtbaarheid en vergroot de kans dat de boot door andere schepen opgemerkt wordt. Een goede radarreflector behoort dan ook tot de standaard bootuitrusting.

In dit blog vertellen we hoe een radarreflector werkt en waarom en wanneer je het gebruikt. Daarnaast leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van een radarreflector. Ook beschrijven we het verschil tussen passieve en actieve soorten en de kenmerken van een aantal kwalitatief hoogwaardige modellen.   

Wat is een radarreflector en hoe werkt het?

Een radar (Radio Detection and Ranging) is een apparaat dat met behulp van radiogolven objecten kan detecteren en de locatie kan bepalen. Boten worden voorzien van een radarreflector omdat deze de signalen (elektromagnetische golven) van de radarinstallatie versterkt.

Radarsignalen worden vrijwel door alle objecten teruggekaatst, waardoor de radarinstallatie een zeer zwak signaal opvangt. Een radarreflector zorgt ervoor dat het signaal niet in alle richtingen wordt teruggekaatst, maar alleen in de richting van de radarinstallatie. Hierdoor versterkt het signaal.   

Waarom en wanneer gebruik je een radarreflector?

Een radarreflector heeft als doel om bij slecht zicht, flinke zeegang of varen tussen grote schepen de zichtbaarheid op de radar te vergroten. Bij vaartochten in het donker is een radarreflector uiteraard ook onmisbaar. Een goede zichtbaarheid op het radarscherm van een boot in de buurt verkleint de kans op een aanvaring.

Een radarreflector is vaak de enige manier om vanaf een groot schip nog een beetje zichtbaar te zijn. Grote vracht- en passagiersschepen varen geheel of grotendeels met behulp van hun apparatuur. Dergelijke schepen liggen hoog op het water, waardoor de kapitein de eerste tientallen tot honderd(en) meters voor en achter het schip niet ziet. Het is dus erg belangrijk dat een boot goed zichtbaar is op de radar van andere schippers.

Als je op ruime wateren gaat varen is een deugdelijke radarreflector een must. Op een aantal vaarwegen, zoals de Maasmond en de Oosterschelde, is het zelfs verplicht.

Radarreflector voor zeilboot in de schemering

Passieve en actieve radarreflectoren

Radarreflectoren zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen: passieve en actieve reflectoren. 

Passieve radarreflectoren

Uit diverse testen is gebleken dat de conventionele radarreflectoren niet allemaal even efficiënt zijn. Buisreflectoren worden zelfs bestempeld als “zinloos”. Wat alle typen en merken gemeen hebben is dat de kleinste uitvoering “schijnveiligheid” biedt. Een kleine reflector geeft een kleine stip op het radarscherm die vaak door andere reflecties wegvalt. Zeker in het geval van hoge golven, regen of andere slechte weersomstandigheden. Op een groter reflecterend oppervlak kunnen meer radargolven worden teruggekaatst. Een goede (passieve) radarreflector heeft een reflecterend vermogen van minimaal 10 m2. Maar het is niet alleen de grootte die van belang is, ook de montage bepaalt hoe effectief de radarreflector is. De reflector moet zich minimaal vier meter boven de waterlijn én onder de juiste hoek bevinden.

Actieve radarreflectoren

Een actieve radarreflector (RTE) detecteert radargolven van andere radars automatisch en stuurt een versterkt signaal terug. Alle schippers tot zo’n 30 mijl afstand kunnen de boot waarnemen. Een RTE is duurder dan een passieve reflector, maar wel sterker en veiliger. 

Radarreflectoren met goede prestaties

Echomax radarreflectoren

De ANWB heeft de meest populaire radarreflectoren getest en geconcludeerd dat de reflectoren van Echomax goede prestaties leveren, mits je het juiste formaat kiest.

De Echomax reflector ontvangt radarsignalen en zendt deze versterkt retour. Uit de test is gebleken dat een schip met de Echomax EM180 aan boord tot 2 mijl afstand goed zichtbaar is op het radarscherm van andere boten. De Echomax EM230 bleek geschikt om tot 3 mijl de zichtbaarheid te verbeteren. Het grote voordeel van een Echomax radarreflector is de gemakkelijke montage. Door de gladde kunststof behuizing en het relatief lichte gewicht kunnen de reflectoren eenvoudig in de mast gemonteerd worden. Daarnaast beschermt het omhulsel zowel de reflector als de zeilen tegen slijtage.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een radarreflector?   

Wat de juiste radarreflector is, is afhankelijk van onder meer je schip en het vaargebied. Vaar je vooral op binnenwateren of ruime wateren? Trek je er voornamelijk overdag op uit of ook ’s nachts? En kom je grote schepen tegen die op radar varen? Ook moet je bij de keuze van een radarreflector rekening houden met het type boot. Of je een zeilschip of motorboot hebt, is van belang voor het plaatsen van de reflector. Kan dit (hoog) in de mast of moet hij in een stormmastje of aan dek bevestigd worden? Een tip hierbij is: hoe hoger, hoe beter (bij voorkeur minimaal 4 meter boven de waterlijn).  

Radarreflector kopen en/of advies nodig?

Ben je op zoek naar een radarreflector? Wij verkopen diverse modellen! Bekijk het assortiment aan radarreflectoren in de webshop of bezoek de megastore.

Voor vragen en/of advies kun je altijd contact opnemen met een van onze medewerkers of langskomen bij de watersportwinkel in Rotterdam.