Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Rocna ankers

Rocna anker: een uniek product

Rocna ankers staan bekend om hun ongeëvenaarde houdkracht. Het innovatieve design is al vele malen beloond met verschillende prijzen en komt als beste uit tests. Achter dit mooie product schuilt ook een mooi verhaal. Dit verhaal start in 1978, als Peter Smith stopt met zijn succesvolle bedrijf dat jachten produceert.

De designer

De designer van het Rocna anker is Peter Smith, een ervaren zeerot. Al sinds 1960 is Peter bezig met het bevaren, racen en bouwen van zeiljachten. Hij was eigenaar van een succesvol bedrijf dat zeiljachten bouwt. In 1978 stopt hij hier mee om zijn droom na te streven: verre reizen maken met de zeilboot. Een echte jachtbouwer bouwt zijn jacht natuurlijk zelf, en na 5 jaar is de ‘Kiwi Roa’ af. Deze 15 meter lange zeilboot is ontworpen om onverwoestbaar te zijn, net zoals de Rocna ankers.

Peter Smith Rocna ankers

Idee

Het idee voor het Rocna anker begon zich te vormen toen Peter met zijn zonen voor de kust van Engeland in de problemen kwam. De boot was uitstekend ontworpen, maar er waren problemen met het anker. Het anker bleef niet goed zitten in de zachte modder, waardoor er altijd een gevoel van onzekerheid was. En wat doe je dan als ervaren jachtbouwer? Juist. Je gaat zelf een anker bedenken dat beter is.

Prototype

Het eerste prototype was 50 kilo zwaar, en een groot succes. Tijdens een test in Nieuw-Zeeland hadden veel boten ankerproblemen, maar de Kiwi Roa niet. De omliggende schippers werden nieuwsgierig waarom Peter geen problemen had en kwamen er achter dat het aan het anker lag. Ze vroegen of Peter ook voor hen eenzelfde anker kon maken. Toen ging het snel. Tegenwoordig zijn de Rocna ankers wereldwijd verkrijgbaar.

Wat maakt een Rocna anker uniek?

Ten eerste is het een multi purpose anker, wat betekent dat het anker geschikt is voor alle bodemsoorten. Het is bestand tegen wind en getijden, en heeft daarnaast een ongekende houdkracht. En dat zijn geen holle woorden, want het Rocna anker komt als beste uit de onafhankelijke testen van Yachting Monthly, SAIL, Practical Boat Owner en nog veel meer. Maar hoe zit dat geavanceerde design in elkaar?

Rocna anker specificaties

De roll bar (A) zorgt dat het anker naar de ideale penetratiehoek draait. De begeleidende punten (B) sturen het anker, zodat de scherpe punt (C) zich ingraaft. De concave fluke (D) zorgt voor de houdkracht. De hoogwaardige stalen schacht (E) is ontworpen om dit alles stabiel vast te houden.

Rocna biedt de hoogste kwaliteit en afwerking. Om die uitspraak kracht bij te zetten komt elk anker met een levenslange fabrieksgarantie.

Voordelen

  • Gebruiksvriendelijk: graaft zich bij alle bodemsoorten in.
  • Snel ingravend: de efficiënte gewichtsverdeling en de bijzondere vormgeving zorgen ervoor dat het anker zich snel ingraaft.
  • Stabiel: als een Rocna anker eenmaal houdt zal het, ook onder zware belasting, ingegraven blijven.
  • Milieuvriendelijk: geen extra loodgewicht nodig en doordat het anker zich snel ingraaft is de schade aan de zeebodem minimaal.
  • Praktisch ontwerp: gemakkelijk op te bergen.  
  • Duurzaam: dragende onderdelen zijn gemaakt van sterk materiaal en bieden weerstand tegen buigen. 

De film

Over het verhaal van Peter Smith heeft Rocna een korte film gemaakt, waarin ook goed de houdkracht terug is te zien. Een aanrader om te kijken.

Rocna anker kopen?

Bij KOK watersport hebben we meerdere Rocna ankers is ons assortiment. Heb je een vraag, of wil je het anker een keer in het echt zien? Kom dan langs in onze megastore. Onze experts staan klaar om je te helpen. Ook hebben we regelmatig interessante aanbiedingen. Geef je daarom op voor onze nieuwsbrief, kom naar onze watersportwinkel of bel ons (contact).